onsdag 19 februari 2014

I OS-tider behöver vi fylla på med energi

God morgon!

Nu i OS-tider när vi sitter bänkade framför tv.n och hejar fram våra svenska landslag, behöver vi något med energi i.
1.Semla 2. Bulle 3. Philadelphiabulle 4. Krämbulle

Det börjar närma sig sportlov och därmed semlans dag. Jag har såklart tjuvstartat och vad nöjd jag är med det! Det är första gången jag provar att göra semlor men det kommer definitivt inte att vara den sista, de blev så himla goda. Jag gjorde vanlig vetedeg, men dubblade satsen, för det är ju lika bra att göra mycket när jag väl tar mig tid att baka. Så nu finns det bullar, semlor, bullar med vaniljkräm i och svärmors philadelphiabullar som jag också lägger ut receptet på.

Semlor                                  
1 sats vetedeg                                              



Rulla släta bullar i önskad storlek. Jäs i 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg med en skvätt mjölk i. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock och gröp ut lite av bullen. Spar innehållet.
Fyllning: 
Mandelmassa
Vaniljsocker
Mjölk 
Bullrester
Vispad grädde

Blanda allt med en elvisp tills det blivit ganska slätt. 
Fyll semlan med mandelmassan och avsluta med vispad grädde som spritsas ut. Sätt tillbaka locket och sikta över florsocker. Tycker man inte om mandelmassa, byt ut till vaniljkräm och grädde.

Svärmors philadelfiabullar
100 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
750 g mjöl

Smält smöret, blanda ut jästen med sockret. Värm smör och mjölk tills blandningen blir 37 grader. Häll i jästblandningen. Tillsätt salt och mjöl och arbeta degen tills den blir smidig, har man ingen köksassistent, kan degkrokarna till elvispen användas. Låt degen "puffa till sig" lite innan den ska i långpannan. Smöra och mjöla ett bakplåtspapper och lägg ut degen i långpannan. Låt den jäsa i 30 minuter. Gör fyllningen.
Fyllning:
200 g philadelphiaost
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rör ihop allt.
Gör små gropar med 5 cm mellanrum och spritsa i vaniljkräm. Dra ihop degen. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Gräddas i 200 grader i ca 10 minuter.

Krämbullen är fylld med en vaniljkräm. Gör vanliga rundbullar och låt jäsa. Peka hål i bullen och fyll med vaniljkräm. Pensla med ägg och grädda. Pensla med smält smör och doppa i socker.

Hoppas ni fått lite inspiration till att höja er energinivå... och heja Sverige!