lördag 14 december 2013

Julgodis, very cherry chocolate cake och mössens julafton

God morgon!!!


Idag ska vi på dop. Det är faktiskt ganska skönt att få ett litet avbrott i allt julstök och renovering. Snön kom och den försvann. Jag hoppas verkligen på lite ny snö idag. Julgodistillverkningen  är i full gång. I går gjorde vi marsipangodis, en riktig höjdare.
Tomtar, ekollon och  en marsipangris.
Ekollon:
Marsipan
Nougat
ljus blockchoklad

Nougat
Mandelmassa och nougat i tärningar


Göm nougaten i mandelmassan och rulla bollar
 Smält ljus blockchoklad och doppa bollarna. Ät och njut, som mamma bruka säga.

Ni ska även på recept på doptårtan vi gjorde igår. Jag åt den första gången på en middagsbjudning och HJÄLP, vad god!

Very cherry chocolatecake

Bottnar
2 ägg
2½ dl starkt kaffe eller vatten
2½ dl filmjölk eller yoghurt
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)
450 g strösocker (5 dl)
85 g fin kakao (2 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
lite mindre än ½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk (hemgjort) vaniljsocker

Fyllning
500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
½ tsk vaniljpulver
Choklad ganache
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
bigaråer till garnering


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem eventuellt med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelvärme med en flatblandare någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.

Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt.

Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.

Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.
Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen görs och evenuellt lite mer mascarponekräm läggs på. Detta underlättar lite att få det riktigt slätt och fint.
Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.
Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.
Hur gick det med råttan som fastnade i fällan och försvann, ja, vi kan väl säga att den råttan inte kommer att fira julafton med oss iallafall, den är hittad!


måndag 9 december 2013

Hej mitt vinterland...

I går träffades vi några tjejer, som vi alltid gör varje år inför jul. Vi har knytkalas och alla tar med varsin julklapp med rim och något gott att smaska på. En tradition som vi har gjort i mer än 10 år, en tradition vi kommer att fortsätta med. Marchallerna var tända och ljuslyktona lyste fint i träden här på gården, eldkorgen eldades för första gången och det sprakade härligt!  Inne spelades julmusik och vi pratade, drack glögg och åt. Här är recept från glöggkvällen.

Smördegsinbakad ädelost med smulad pepparkaka
Smördeg
1 Ädelost
1 ägg
Pepparkakor

Riv ädelosten över smördegen och pensla kanterna med äggula. Vik ihop.
Pensla med äggula på båda sidor och smula över pepparkokor. Gräddas i ugn i 10 minuter i 225 grader. Skär innan de går in i ugnen.
En succé på glöggfesten!


Pepparkakscupcakes i miniformat
 Pepparkakscupcakes

50 g margarin
3 msk mjölk
3/4 dl rörsocker eller strösocker
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk pepparkakskryddor ( ingefära, kanel, nejlikor)

Glasyr:
150g philadelphiaost
1 dl florsocker

3 krm färskpressad citron (jag använde mig av apelsin)

Smält margarinet och tillsätt mjölken. Vispa upp ägg och socker lätt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Häll upp i småformar och grädda i 225 grader i ca 10 -12 minuter.
Rör ihop glasyren och spritsa eller bred på muffinsarna. Jag valde att pudra på kanel och strö på snöflingor.
                                 

Minttryfflar
30 Mariannekarameller
250 g mörk choklad 70%
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Krossa Mariannekaramellerna fint i en mortel. Var noggrann så inga stora bitar finns kvar.
Värm grädden i en kastrull och tillsätt den finhackade mörka cholkaden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allting smält. Låt blandningen stå i kylen i minst 1 timme. Forma sedan små bollar av chokladen och ställ in i frysen i en kvart. Smält den vita chokladen och doppa tryfflarna i den. Dekorera om man vill. Låt torka. Jag använde mig av både vit och ljus choklad.
Ät och njut!

Jag riktigt känner hur julkänslan kryper närmare.
Snön har kommit och det med råge. Jag har värmt upp inför kommande snöfall kan man säga...
Några julklappar är klara och väntar på rim. Dags att börja klura lite tror jag.
Peter kom hem med gran, så nu måste jag fundera på möbleringen i lilla vardagsrummet, för jag vill ju ha en gran inne!

Uppdatering om råttan.... ja, den är fortfarande på vift... fortsättning följer...
Ha en härlig dag alla!