Halloj
Nu har det varit ett litet uppehåll här på bloggen och anledningen till det är att våran lilla Nora har kommit till världen. En ny familjemedlem har kommit och vänt upp och ner på våra liv, men på ett positivt vis. Från att ha haft mycket tid för tex renovering, bakning och matlagning, så har den tiden lagts på att ta hand om vår dotter. En ljuvlig varelse med mörkt, långt hår och och en blick som får vem som helst att smälta. I den mån jag hinner ska jag självklart fortsätta med bloggen, även om det kan ta lite längre tid mellan inläggen.
Nu när man ammar så behöver depåerna fyllas på och ett perfekt mellanmål eller snacks är dessa müslibars. I dessa svamp-, bär- och jakttider eller när man bara ska dra ut på tur i skogen ger dessa massa energi och tar inte stor plats i packningen. Sambon har haft med dessa när han jagar och går långa sträckor med packning.
Müslibars
100 g blandad torkad frukt ( aprikos,russin, papaya)
100 g mörk choklad
150 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
5 dl havregryn
1 ägg
1 dl kruskakli
2 dl jordnötter
Grovhacka nötter och choklad. smält smör, rör i socker, sirap, havregryn, kruskakli och ägg. Blanda i frukt, choklad och nötter.
Tryck ut smeten i en form ca 24x24 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Låt kallna och ställ in i frysen 1 timme. Skär sedan.
Nu när man får äta som vanligt igen eller nästan iallafall, då ska det festas till i helgen. Brieosten ska fram tillsammans med majsbrödet och fikonmarmeladen. Chevrécremen ska göras, ugnsrostade grönsaker och marinerade charkuterier ska förberedas. Mums vilket kalas! Detta är en perfekt förrätt eller varför inte en tapas?
Marinerade charkuterier
Marinad:
4 msk olivolja
1 1/2 msk citronsaft
1 1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 msk färsk, hackad basilika
150 g Lufttorkad skinka
150g Rostbiff
Lägg charkuterierna i marinaden och låt vila en timme.
Gör chevrécremen under tiden.
Chevrécreme
150 g chevréost
3 msk crème fraîche
Honung att ringla över
Mosa osten och blanda med crème fraîchen, smaksätt med salt och peppar.
Gör ägg av chevrécremen och ringla över honungen. Lägg på charkuterierna på tallriken. Klart att servera!
Ugnsrostade rotfrukter
Potatis
Rödbetor
Palsternacka
Morötter
Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en långpanna. Vill man inte ha rosa rotfrukter, så lägg rödbetorna på ena sidan av långpannan. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
Rosta i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Prova detta, ni kommer inte att ångra er!
Hörs snart igen!