Alla tar med sig en julklapp för en bestämd summa, vi numrerar julklapparna och sedan får alla dra en siffra. Lika kul och uppskattat varje år! I år har jag tagit mig an denna kväll. Så några av de saker jag tänker bjuda på i kväll kommer att läggas ut på bloggen.
*Fröknäcke/majsbröd
med brieost och hemmagjord fikonmarmelad
*Torkade fikon med ädelost
*Salami med brie
*Saffransskorpor
*Mintkakor
*Knäck
*Rockyroad
*Gårdens äppelglögg
Majsbröd / Fröknäcke
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i ca 1 timme, efter ca 30 minuter, ta ut plåten och skär brödet i bitar. Grädda sedan vidare i 30 minuter.
Fikonmarmelad
500 g torkade fikon i småbitar
500 g råsocker
Fikonmarmelad på en bit fröknäcke = ♡ |
Saften av en citron
1 vaniljstång
Så här gör du:
Koka upp vatten och slå över fikonen så det täcker. Låt det stå svalt över natten och dra.
Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll i råsocker, citronsaften och vaniljen i fikonblandningen. Koka upp till önskad konsistens. Mixa om man inte vill ha bitar i marmeladen. Häll upp på små burkar.
Perfekt att ha på ostbrickan och ge bort i present.
Jag lovar, ni vill inte vara utan den sen.
Smördegsinbakad ädelost med smulad pepparkaka Smördeg
1 Ädelost
1 ägg
Pepparkakor
Riv ädelosten över smördegen och pensla kanterna med äggula. Vik ihop.
Pensla med äggula på båda sidor och smula över pepparkokor. Gräddas i ugn i 10 minuter i 225 grader. Skär innan de går in i ugnen.
En succé på glöggfesten!
1 Ädelost
1 ägg
Pepparkakor
Riv ädelosten över smördegen och pensla kanterna med äggula. Vik ihop.
Pensla med äggula på båda sidor och smula över pepparkokor. Gräddas i ugn i 10 minuter i 225 grader. Skär innan de går in i ugnen.
En succé på glöggfesten!
Min Rocky road
200 g ljus blockchoklad/ mjölkchoklad
100 g mörk choklad
1 påse dumlekolor 1 näve minimarsmallows
1,5 dl salta jordnötter
1/2 dl skalade pistagenötter
1 påse dumlekolor 1 näve minimarsmallows
1,5 dl salta jordnötter
1/2 dl skalade pistagenötter
Smält blockchokladen och blanda med de övriga ingredienserna. Fyll smeten i en mindre långpanna så det blir ca 3 cm tjocka bitar. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i bitar.