Det här var i slutet på maj, en vacker vårdag med solsken och mina fina vänner.
Redan då var jag sugen på att flytta in, för då invigde vi vardagsrummet.
Nu har jag invigt mitt nya vardagsrum i befintligt skick kan man säga. Med papp på golvet och spacklade väggar har jag haft två middagar där redan och det har varit riktigt mysigt. Vi har suttit där med levande ljus och på plaststolar och det har funkat.
Det har kalasats flera helger nu. Jag hade tjejkompisar över på mat, men först gick vi den vackra Flottarleden. Vi tog med oss fika och promenerade iväg. Det var en vacker dag med solen som följeslagare. När vi kom tillbaka till Söräng bjöds det på mat och dryck och självklart en efterrätt. En toppendag med ett gäng toppentjejer!
Välförtjänt fikapaus |
Strålande tjejer! |
Tjejer på tur |
Invigning av vardagsrummet |
Citronkladdkaka
Cirtonkladdkaka till fikat |
1 Citron
150 g smör
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta, riv och pressa citronen
1-2 msk citronsaft behövs. Smält smöret i en kastrull, dra bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna och rör sedan till en slät smet. Häll i en smord och bröad form, 23-24 cm i diameter. Grädda kakan i 18- 24 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Ät den som den är eller med en klick lättvispad grädde. Pudra på florsocker vid servering.
Helgen efter var det dags igen, men nu för släkten och grannarna. Då bjöd vi på smörgåstårtor och rulltårtor i olika varianter.
Här är recepten på två av tårtorna.
Chokladrulltårta med nutellasmörkräm
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Ugn 250 grader
Gräddas i 5 minuter
Vispa ägg och socker. Sikta ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, 30x40 cm. När kakan gräddats, stjälp över den på ett sockertäckt smörpapper. När kakan kallnat breds fyllningen på.
Chokladrulltårta med nutellasmörkräm |
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 äggula
1 dl nutella
Vispa ihop ingredienserna till en slät kräm som bred på rulltårtan. Rulla sedan ihop tårtan.
Jag valde att garnera med grädde, hackad daim och citronmeliss.
Citronrulltårta med vit choklad och jordgubbar
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1/2 potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk citronsaft
ca 1 dl mandelspån
Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan i de torra ingredienserna. Pressa i citronsaften. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ca 5 minuter. Sockra ett bakplåtspapper och vänd upp kakan på det.
Fyllning:
150 g vit choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad. Vispa upp äggulorna och rör i chokladen. Vispa grädden medelhårt. Vänd ner chokladen i i grädden. Rör i bären. Låt fyllningen stå i kylskåp i 1 timme. Bred sedan fyllningen på rulltårtan och rulla ihop. Dekorera med grädde, citronmeliss, jordgubbar eller andra bär.
Citronrulltårta med vit choklad och jordgubbar
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1/2 potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk citronsaft
ca 1 dl mandelspån
Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan i de torra ingredienserna. Pressa i citronsaften. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ca 5 minuter. Sockra ett bakplåtspapper och vänd upp kakan på det.
Fyllning:
150 g vit choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad. Vispa upp äggulorna och rör i chokladen. Vispa grädden medelhårt. Vänd ner chokladen i i grädden. Rör i bären. Låt fyllningen stå i kylskåp i 1 timme. Bred sedan fyllningen på rulltårtan och rulla ihop. Dekorera med grädde, citronmeliss, jordgubbar eller andra bär.
Citronrulltårta med vit choklad och jordgubbar |