Hallen på övervåningen |
Zaras kebab
500 g köttfärs
1 msk grillkrydda
1 msk paprikapulver
salt
1 msk peppar
hackad persilja
1 liten vitlöksklyfta
5 msk olja
1 lök
Hacka löken och pressa vitlöken, blanda alla kryddorna i köttfärsen. Blötlägg träspett och forma avlånga bollar som kläms fast på spetten. Ställ kallt innan grillningen.
Servera med Tzatziki och rostad färskpotatis.
Tzatziki
3/4 gurka
salt
2 -3 dl turkisk yoghurt
1 -2 vitlöksklyftor
Riv gurkan grovt på rivjärn. Pressa ur vattnet från gurkan och salta. Blanda i yoghurten och pressa i vitlök. Smaka av med ev. mer salt
Ingen riktig middag utan efterrätt...- säger gottegrisen... Dessa godingar kommer jag göra igen!
Frasiga jordgubbs- och rabarberbakelser
1 paket smördeg
1 ägg
1/2 dl florsocker
Vaniljkräm
1 vaniljstänger eller motsvarande i riktigt pulver
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl socker
3 äggulor
2-3 msk maizena majsstärkelse
25 g smör
250 g rabarber
1 dl vatten
1 dl socker
6-8 färska jordgubbar
Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölk, vaniljen, hälften av sockret. Ta av från värmen. Vispa äggulor och resten av sockret och majsstärkelsen ljust och fluffigt. Blanda ner äggvispet i kastrullen och koka upp på medelvärme. Vispa tills krämen tjocknat, den ska bara sjuda.Vispa i smöret.
Koka upp socker och vatten och dela rabarbern i småbitar. Låt dom koka med i sockerlagen, sila av när de blivit mjuka.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje smördegsplatta på hälften och pensla kanterna med uppvispat ägg. Skär ramar 1 1/2 -2 cm breda ur resterande plattor. Lägg ramarna på de penslade kanterna. Ta inte med mittbiten. Grädda dessa 4 bitar i ca 20 minuter. Ha koll på slutet så de inte blir brända.
Ta ut smördegsrutorna och tryck ner dom lite i mitten. Fyll med vaniljkrämen och sedan rabarbern. Avsluta med att dela jordgubbarna och lägg på dessa. Sätt in i ugnen på 250 grader i några minuter. Pudra över lite florsocker och servera genast. Gott med vaniljglass till!
Nästa gång kommer mera bilder inifrån huset!