lördag 16 april 2016

Äntligen uteliv....

Med solens strålar kommer energin. Så är det bara! Det spritter i kroppen och jag vill göra såå mycket! Efter en vinter med mörker så välkomnar jag våren  och sommarens ljus, min energikälla. Här hemma har sjukdomarna avlöst varandra, men nu håller vi på att tillfriskna. Att vara  hemma med barn när man själv är sjuk är ingen höjdare och då är man glad när sina nära och kära finns. En ovärderlig hjälp som uppskattas! I dag ska vi på kalas, men innan väntar lite pyssel. Jag ska så tomater. Eller så och så... jag skär tomatskivor och lägger ner i jorden. Vips så inom några dagar har det börjat att gro. Potatisen har jag satt ner i hinkar. Det är ju alltid kul att prova och se om det blir några färskpotatis till midsommar....
I år har jag en lång lista på allt som ska ner i jorden. Mitt land i år kommer att bestå av:

*Morötter - kan sättas nu i april
*Rödbetor - sätts i maj
*Plocksallad-  kan  sättas nu i april
*Sockerärtor - kan sättas nu i april
*Persilja - kan sättas nu i april
*Gurka - sätts i mitten av maj
*Spenat -kan sättas nu i april
Så ner med spaden i jorden bara och ner med lite ny jord, sen så kör jag igång med årets sådd.

Förra helgen gjorde jag en morotskaka med philadelphiafrostning
Morotskaka

Enkel morotskaka
2 ägg
2 dl socker
3 dl rivna morötter
1 dl smält smör
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker. Blanda i det smälta smöret. Sikta i de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form. Gräddas i ca 40 minuter i 175 grader. 
Frosting: 
60 g philadelphiaost
25 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
Vispa ihop allt till en slät kräm.
Bred på den avsvalnade kakan och sikta på malen kanel.

En favorit i repris som jag bjöd på till fika på jobbet nu i veckan...
American Monstercockie
American Monstercockie

200 g mjölkchoklad
100 g dumlekolor
175 g rumsvarmt smör
1 1/2  dl socker
1 1/2 dl farinsocker
1 ägg
1 1/2 tsk bitkarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 3/4 dl mjöl.
Hacka chokladen grovt och skär dumlekolorna i bitar. Spar lite av chokladen till garnering.
 Vispa smör och socker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bitkarbonat, vaniljsocker, salt, mjöl och havregryn. Blanda i chokladen och tryck ut degen i en rund form klädd med bakplåtspapper, 22-24 cm i diameter. Strö över lite hackad choklad och  grädda i 34-38 minuter i 175 grader längst ner i ugnen. Låt svalna i formen. pudra över med florsocker vid servering. Gott med en kula vaniljglass till!!!

Tills nästa gång....ta tillvara på ljuset ute och den friska luften, Det gör vem som helst på bättre humör!