onsdag 31 december 2014

God fortsättning och gott nytt år

Julafton är förbi och därmed stressen för många. Nu väntar en skön ledighet och ljusare tider, för nu har det vänt. Dagarna blir ljusare och solens strålar börjar värma igen. Jullovet är här för barnen och nu ska det åkas pulka, grillas korv och drickas varm choklad. Julmyset bara fortsätter...
God fortsättning och gott nytt år önskar Sörängsflickorna
Nyårsafton är här och ännu en dag fylld med mat och dryck. Härligt tycker jag! Här på gården ska det bakas pizza med vänner och en massa barn. Bakugnen håller på att värmas upp och jag förbereder en del smått och gott. 
Något som ska provas i dag är bland annat choklad på pinne. Man gör chokladkuber som man lägger i en mugg het mjölk, dessa smälter då och vips har man varm choklad på pinne. 








Choklad på pinne

2 dl strösocker
2 dl kakao
Choklad på pinne

2 dl vispgrädde
Tips! Ta i några droppar pepparmintsolja för mintchokladsmak i koppen.

Rör ihop dessa ingredienser tills det blir en tjock massa. Klicka ut chokladmassan på plastfolie och rulla till en korv. Platta till den så den blir lite fyrkantig. Låt vila i frysen i 1 timme. Skär sedan 12 kuber som rullas i kakao, stick ner en pinne i varje chokladbit. Låt smälta i en kopp het mjölk.
Förvaras dessa i frysen håller de i flera månader. 

Middagstips:
Baconlindad kycklingfilé med rostade potatishalvor och ädelostsås 
1 kycklingfilé / personer
2 potatisar / person 
2 baconskivor / kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
2-3 dl grädde
Ädelost
Salta och peppra kycklingfilén. Vira 2 skivor bacon kring varje filé och lägg i en ugnssäker form.
Skala och dela potatisen på mitten. Skala vitlöken och dela den. Gnid vitlöken på potatishalvorna och salta. Lägg i en ugnssäker form.
Ugn 220 grader i ca 20 minuter.
Gör såsen under tiden. Häll grädden i en kastrull och smula i ädelost. Börja med hälften, tillsätt efter tycke och smak. 

Nu ska eldkorgen fyllas med ved och nyårsdukningen ska påbörjas. 

Gott nytt år önskar jag er alla!!! 


måndag 22 december 2014

Mysigt julstök

Ett lugn börjar infinna sig här på gården. Det mesta är förberett inför julen. I helgen blev det lite småpyssel, som att baka glödhoppor, slagit in de sista julklapparna och rimmat lite.
Mellan julstöket och rimmen drack vi glögg. Dessa två är mina favoriter i år. Blossa frisk med fläderblom och citrussmak är lika god kall som varm. Morberg har lyckats med alla sina glöggsorter, den vita, rosén och den röda. En glögg som inte ger halsbränna och är lagom söt. Ett måste på julens glöggmingel. Avnjut glöggen med mormors pepparkakor med en bit ädelost på, mums!


Morbergs glögg
undefined
Blossa frisk




Mormors pepparkakor
1 1/2 kkp (kaffekopp 1,25 dl) ljus sirap
1 3/4 dl strösocker
150 g Smör
1 msk ingefära
1 msk bitkarbonat
1/2 kkp grädde
8 dl vetemjöl
Smält smöret, tillsätt grädden, sirapen och sockret. Blanda sist i de torra ingredienserna. Låt degen vila i kylskåp 1-2 dygn innan bakningen. Grädda pepparkakorna i 5 minuter i 200 grader.

Pepparkakor med Home made stämpel
Min första erfarenhet av glödhoppor kommer från när jag gick på dagis och vi gräddade glödhoppor över öppen eld. Ett härligt minne som gör att de smakar lite godare. Så nästa gång ni ska ut på utflykt, släng med pannan och degen och njut av de nybakade "hopporna" med en smörklick.
Glödhoppor
1/2 l fil
1 1/2 dl sirap
12-15 dl rågsikt
2 tsk bitkarbonat
1 1/2 tsk salt
Dela degen  så att det blir lagom stora bitar till en stekpanna. Kavla degen först med vanlig kavel och sedan med kruskavel och grädda i en torr gjutjärnspanna, ca 1 minut på varje sida. Obs! Inte på högsta värmen.
Gott bröd som är härligt att ha till frukost eller på  julbordet.
Annat gott att ha på julbordets dessertbord är after eight-brownie och saffranspannacotta med hallonsås eller pepparkakskrisp.


After eight-brownie
3 ägg
After eight-brownie

2 dl socker
1 1/4 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g smält smör
Vispa ägg och socker. Sikta sedan ner de övriga ingredienserna. Blanda sist ner smöret. Förbered innan du häller i smeten i en liten långpanna, med att kolla hur många after eight du får plats med. Jag fick plats med 24 plattor.
Häll smeten i smörad form och grädda i ca 20 minuter i 180 grader.
När kakan tagits ut och svalnat lite, lägg på after eight rutorna och skär sedan bitar efter rutorna. Sikta florsocker på vid servering och om man vill, en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass.

Saffranspannacotta
3 dl grädde
1/2 vaniljstång eller vaniljpulver
1 kuvert saffran 0.5 g
1/2 dl socker
2 gelatinblad
Häll grädden i en kastrull tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Lägg gelatinbladen i blött i 5 minuter Tillsätt saffran och socker och koka upp blandningen. Krama ur vattnet från gelatinbladen och lägg dom i gräddblandningen, rör tills de löst upp sig. Häll upp pannacottan i små portionsskålar eller fina glas. 
Hallonsås
Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Häll i florsocker och mixa tills allt blandat sig. 
Häll såsen ovanpå pannacottan vid servering.
Om man väljer att ha pepparkakor på, krossa dessa och strö på vid servering.

Nu står julgröten och puttrar på spisen och julsånger sjungs på radion och julafton närmar sig med stormsteg. I kväll ska skinkan ugnsbakas och revbensspjällen göras klar.
Ha en fin dag i snövädret!

tisdag 16 december 2014

Uppkoppling saknas

Tänk, vad vi har blivit beroende av internet till så mycket. Julklapparna som ska beställas, julkorten som ska göras och räkningarna som ska betalas och alla dessa sociala medier som vi måste hålla oss uppdaterade med. Men, åh vad jag saknar detta! Tyvärr har vårt bredband strejkat och därför har jag inte kunnat blogga, så det verkligen spritter i fingrarna! Men nu är jag tillbaka!!!
En uppdatering av vad som händer här på gården...
Blivande skafferiet

Trägolv från Pergo. Smoked oak plank.
Vi har börjat med golvvärmen på nedervåningen så det har blivit dags att titta på trägolv. Roliga bekymmer känns det som. Vi är inne på att lägga slipbara, halvmörka trägolv på nedervåningen, trappen och hallen uppe. Vi har också börjat titta på kök, men vi har en bit kvar tills det ska in. Vårt sovrum är färdigspacklat och det är dags att göra rent trätaket och börja måla väggarna där elementen ska sitta. Det går framåt efter en höst med ett lite lugnare tempo.
Förra året vid den här tiden

Nu är det dags att ladda batterierna inför det kommande julstöket. Jag har gjort något varje vecka för att inte stressa den sista veckan. Julklappar har jag börjat slagit in så det är dags att börja rimma. En av de mysigaste månaderna på hela året är vi i men snön fattas.
Pepparkakshuset är byggt och dekorerat, adventsljusstaken är klar och tre ljus brinner fint. Saffransbröd har jag bakat två omgångar av.
 
Saffranskakan som jag gjorde förra året har jag bakat även i år.
Knäcken har jag kokat och börjat äta av... mums! I år har det blivit fem sorters julgodis och knäcken är en av dom.
Enkla knäcken
3 dl socker
3 dl grädde
3 dl sirap
Koka knäcken i en gryta till temperaturen är ca 120 grader.
Min Rocky road
200 g ljus blockchoklad
100 g mörk choklad
1 påse dumlekolor
1 näve minimarsmallows
1,5 dl salta jordnötter
1/2 dl skalade pistagenötter
Smält blockchokladen och blanda med de övriga ingredienserna. Fyll smeten i en mindre långpanna så det blir ca 3 cm tjocka bitar. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i bitar.
Knäckbräck

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl pistagenötter
2 msk smör
Koka knäcken tills den håller "kulprovet". Dela nötterna i större bitar. Rör ner nötter och smör i knäcksmeten. Häll sedan ut detta på en plåt med bakplåtspapper på. Låt stelna och skär eller bryt sedan bitar,
Ekollon

Mandelmassa
Nougat
smält blockchoklad
Skär små bitar av mandelmassa och nougat och rulla små bollar som sedan doppas i chokladen.

Min stora favorit bland julgodis är denna tryffel.
Mariannetryffel
Minttryfflar

30 st Mariannekarameller
250 g mörk choklad 70%
1 dl grädde
florsocker
Krossa Mariannekaramellerna fint i mortel eller med en kavel inslagna i plastpåse. Var noga så inga stora bitar är kvar.
Värm grädden i en kastrull och ha i den finhackade chokladen. Ta av kastrullen från plattan och rör tills allt smällt. Tillsätt sedan karamellhacket.
Ställ kallt i ca 1 timme. Forma sedan små bollar och rulla dessa i florsocker.

Hoppas att något av detta faller er i smaken för det är enkla saker att göra.
I år har vi inte plats för någon stor gran inne då skötbordet har fått tagit granens plats. En mindre variant av gran har fått en hedersam plats i kökets öppna spis. Med ljus och lykta har jag letat efter gamla ljushållare till riktiga små stearinljus som har fått en självklar plats i granen. I söndags klädde vi granen, sambon sjöng julsånger medans jag och Klara dekorerade granen och jag är riktigt nöjd med resultatet.

onsdag 5 november 2014

Enkla små ting...


Det är dags att ta fram och börja kolla i tidningar och receptböcker nu vilket julgodis som kommer att få ta plats i burkarna i år. Etiketterna är iallafall fixade, tack syster yster för dom! Slänger in ett recept som även funkar som helggodis eller bara när man MÅSTE ha något sött snabbt!
Mina favoriter just nu....
Små saker som gör min vardag lite roligare.

Annas 10 minuters kola
125 g Smör
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl socker
4 msk kakao
Etiketter från Lagerhaus
Koka allt i 6-7 minuter. Gör kulprovet och häll sedan ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna och hugg sedan in.
Gör man dessa till jul, slå in kolorna i smörpapper och lägg i en fin glasburk med en snygg etikett på. En perfekt och snabb gå-bort-present.

En annan fin gå-bort-present är pepparkaksburkarna från Arbrå pepparkakor. Dessa burkar pryder mitt hem och är perfekt att förvara annat än bara kakor i. På deras hemsida finns etiketter att skriva ut.
I år kommer osten Cambozola ligga på mina pepparkakor. Mums!


Årets färg på pepparkaksburken 
från Arbrå pepparkakor

4-pack skärbrädor från Åhléns














Mellan amning och blöjbyten hinner jag ibland ner på stan. Vid mitt förra besök hittade jag dessa underbara skärbrädor som jag tänker använda som förrättstallrikar. Även ett julklappstips för de som gillar att laga mat och ha middagar. 
Visst kan det vara skönt att strosa i lugn och ro och titta på julklappar såhär före jul och all stress, men i år kommer nog många julklappar att handlas på nätet. Man slipper trängsel och kanske impulsköpen. I år liksom förra året ska vi vuxna spela julklappsspelet. Så här spelar vi julklappsspelet: D
  • Var och en köper 2 julklappar var till ett sammanlagt värde av 150 kr. (Givetvis kan man ta vilken summa man vill, och bestämma hur många paket var och en ska ha, men detta tycker jag är lagom)är upp till varje sällskap, 
  • Man sitter runt bordet och lägger alla klapparna i en hög mitt på bordet.
  • Ta en tärning och slå var sin gång. Den som får högst får börja.
  • Nu gäller det att slå en 1:a eller en 6:a. Om man slår en 1:a eller en 6:a så får man ta en klapp.
  • Fortsätt laget runt tills alla klapparna är tagna.
  • Ställ en äggklocka/tidtagare på förslagsvis 15 minuter.
  • Börja om igen. Den som nu slår en 1:a eller en 6:a får TA ETT PAKET FRÅN NÅGON ANNAN. 
  • Titta INTE på klockan under tiden!
  • Ju närmare tiden är på väg att rinna ut desto mer hysteriskt blir det, får nu ska det gå FORT, och man har dessutom alltid, tycks det, spanat in nåt paket som man bara MÅSTE ha...
  • När klockan ringer får man de paket som man tagit.
Ett bra och roligt alternativ som inte gör plånboken tom till jul....

Vardagsrecept
Enkla recept är goda recept... ju fler ingredienser desto otydligare smaker, så tycker jag iallafall och säkert många barn med mig. För det enkla kan vara det godaste. I veckan som gick provade jag att göra en ny fiskrätt med få ingredienser som blev en hit här hemma. Snabbt och såklart enkelt att göra..

Enkla torsken
4-5 hg vit fisk (torsk, spätta)
1 röd paprika
1 purjolök
1 fiskbuljongtärning
2 dl créme fraîche
2  1/2 dl grädde
salt och citronpeppar
Skiva och fräs purjolöken och paprikan mjuk. Rör ner créme fraîche, grädde och buljongtärning. Låt koka upp. Krydda med salt och citronpeppar. Skär fisken i lagom stora tuggbitar. Lägg i fisken och låt koka i 15-20 minuter. Servera med kokt eller pressad potatis.

Snart är det fars dag och då smaskar vi vidare!

lördag 25 oktober 2014

Härliga fredag!

Trots att jag har fredag hela veckan, för det blir ju så när man är hemma på föräldraledighet, så är dessa fredagar speciella. Det betyder ju att det snart kommer lediga dagar och lediga dagar är ju underbara dagar!
En grå vardag, som denna vecka har varit full av, behöver inte betyda att innehållet är mörkt och trist, tvärtom, jag försöker fylla dessa dagar med  saker jag mår bra av. För mig är det att tända ljus, pyssla, baka, laga mat, träffa vänner och familj... och såklart...äta god mat. 
Så passa på att göra plats i frysarna, för det är dags för fler recept. 
Tagliatelle med kyckling
2-3 kycklingfiléer i bitar
1 vitlöksklyfta
1 burk champinjoner (eller färska om ni har)
1 röd paprika
1 burk créme fraîche
1 hönsbuljongtärning
1 dl mjölk / grädde
salt och peppar
100 g färsk spenat 
Tagliatelle- ca 1 påse
Fräs kycklingen i smör, salta och peppra. Pressa ned en vitlöksklyfta. Lår svampen fräsa med, tillsätt sedan paprikan. Låt fräsa i 5 minuter. Häll i créme fraîchen och mjölken, smula i buljongtärningen. Låt puttra i några minuter och lägg sedan i spenaten. Toppa med färsk basilika.
Pastafavorit
Många vill komma och titta och gratulera till den nya familjemedlemmen och då krävs ju gofika. Provade att göra daimcupcakes här om dagen och de fick godkänt.
Daimcupcakes
Gofika
3 ägg }Vispas med sockret
2,5 dl socker
100 g smält smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
40 g grovt hackad daim
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt smöret. Ha i daimen. Fyll muffinsformarna till 2/3. Grädda i 10 minuter i 200 grader. Låt svalna. 
Topping:
90g Marabou Philadelphia
40 g grovhackad daim
Strössel
Klicka eller bred Marabou Philadelphia på cupcakesen och toppa med daim och strössel.
Har ni planerat en tur i skogen i helgen så passa på att plocka lite mossa och gör detta gulliga hjärta. Ni behöver bara hönsnät, en tång och grön mossa. Hittade detta hjärta i senaste numret av Bollnäs nytt, där finns också en beskrivning. Snart kommer snön så jag ska ut och plocka granris och lägga över rabatterna.

I affärerna har julsakerna kommit på plats och det dröjer inte länge förrän snön faller och advent knackar på vår dörr. Köpte saffran nu i veckan och självklart har jag tjuvstartat även detta år. Jag har gjort
Saffransskorpor
saffransskorpor, se recept i tidigare blogginlägg. Har ni inte provat att göra dessa skorpor, är det hög tid att prova!
När jag ändå höll på att baka, slängde jag ihop en mazarinkaka med saffran i. Det är samma recept som hallon mazarinkakan, men utan hallonsylt och med saffran.
Saffran mazarinkaka
175 g smält smör
75 g riven mandelmassa
1 ägg
8 droppar bittermandelolja
1,5 dl mjölk
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

1 påse saffran
Glasyr:  1 dl florsocker och lite vatten. Röres ihop och  breds på den avsvalnade kakan.

Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandeloljan och mjölken. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, 24cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i 30 -40 minuter.


Hoppas ni fått lite inspiration i höstrusket! Ha en härlig helg!

Nytillskottet Nora

tisdag 14 oktober 2014

Hur många lönnlöv finns det i världen???

Årets löv tackar för sig och dalar sakta till marken där de bildar en matta i sprakande färger. Visst låter det helt underbart? Jo, jag tackar jag... Krattan har åkt fram och stora lövhögar ligger nu runt gården. Hur många lönnlöv finns det på gården??? Jo,alldeles för många...Lönnar är underbara träd och löven... ännu vackrare. Nu får lövhögarna ligga där de ligger, för snart kommer dottern Klara att vilja hoppa och leka i dessa högar. Då plockar vi fram kameran och fångar glada barn och löv i härliga färger. Hösten är en otroligt vacker årstid med all dess färgprakt, den friska luften och de fina, soliga dagarna. Att kunna ta en liten tur i skogen med en termos kaffe och leta svamp- det är väl härligt. Den här hösten är det sambon som har stått för de flesta kantarellerna och jag passar självklart på att sno ihop en kantarellsoppa och en gott bröd.

Ljuvlig kantarellsoppa    
Kantarellsoppa

300 g kantareller, grovt skivade
1 finhackad gul lök
3 msk smör
6 dl hönsbuljong
3 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vitt vin
salt och peppar
Färsk persilja
Stek löken glansig, lägg i kantarellerna och låt steka med. Häll över buljongen och låt sjuda i 5 minuter, tillsätt sedan grädden och vinet, sjud vidare i ytterligare 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Mixa soppan med en stavmixer. Klipp över lite färsk persilja vid servering. 

Självklart ska man ju ha ett gott bröd till soppan, här kommer ett recept som är väl använt här hemma.
Gårdsbröd med frön
1 l fil
3 dl sirap
1 tsk salt
1 kg rågsikt
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor utan skal
4 tsk bitkarbonat
2 tsk bakpulver
Blanda alla ingredienserna och häll degen i smorda, avlånga formar. Degen kommer att vara kletig. Grädda i ca 1 timme i 150 grader. Kolla med sticka så de är klara.
Gårdsbröd med frön

Med lilla Nora i hemmet och älgjakten som är i full gång, så är det stilltje med byggandet. Så ni får hålla tillgodo med lite recept som förhoppningsvis inspirerar till att kavla upp ärmarna och sätta på er förklädet. I helgen hade vi besök av några av våra grannar så vi passade på att bjuda på en supergod efterrätt som vi i vår tur fick på en middag för några helger sedan. Väl värd att prova!!!

Pannacotta med Nutella och kanderade pecannötter 
1 dl Nutella
3 msk grädde
Röres ihop och hälls i botten på glasen

4 1/2 gelatinblad - läggs i blöt i 5 minuter
1 burk kondencerad mjölk, ca 400 g
5 dl grädde
Värm grädden och mjölken, men det får inte koka. Krama ur gelatinbladen och lägg i gräddblandningen. Låt svalna innan det hälls över Nutellakrämen. Låt stå i minst 4 timmar i kylen.
Karamelliserade pecannötter 
1 påse pecannötter
4 msk sirap
2 msk socker
2 nypor flingsalt
Hetta upp en stekpanna och blanda i sirap, socker och salt. Låt detta koka någon minut. Dela nötterna i tre delar och vänd ner i smeten. Lägg sedan smeten på ett bakplåtspapper på plåt och ställ in i ugn på 150 grader i 3-5 minuter. Passa noga så det inte bränns vid!
Dela i bitar och lägg ovanpå pannacottan tillsammans med hallon.
Ät och njut!!!






lördag 27 september 2014

En ny familjemedlem här på gården

Halloj
Nu har det varit ett litet uppehåll här på bloggen och anledningen till det är att våran lilla Nora har kommit till världen. En ny familjemedlem har kommit och vänt upp och ner på våra liv, men på ett positivt vis. Från att ha haft mycket tid för tex  renovering, bakning och matlagning, så har den tiden lagts på att ta hand om vår dotter. En ljuvlig varelse med mörkt, långt hår och och en blick som får vem som helst att smälta. I den mån jag hinner ska jag självklart fortsätta med bloggen, även om det kan ta lite längre tid mellan inläggen.

Nu när man ammar så behöver depåerna fyllas på och ett perfekt mellanmål eller snacks är dessa müslibars. I dessa svamp-, bär- och jakttider eller när man bara ska dra ut på tur i skogen ger dessa massa energi och tar  inte stor plats i packningen. Sambon har haft med dessa när han jagar och går långa sträckor med packning.
Müslibars
100 g blandad torkad frukt ( aprikos,russin, papaya)
100 g mörk choklad
150 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
5 dl havregryn
1 ägg
1 dl kruskakli
2 dl jordnötter

Grovhacka nötter och choklad. smält smör, rör i socker, sirap, havregryn, kruskakli och ägg. Blanda i frukt, choklad och nötter.
Tryck ut smeten i en form ca 24x24 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Låt kallna och ställ in i frysen 1 timme. Skär sedan.

Nu när man får äta som vanligt igen eller nästan iallafall, då ska det festas till i helgen. Brieosten ska fram tillsammans med majsbrödet och fikonmarmeladen. Chevrécremen ska göras, ugnsrostade grönsaker och marinerade charkuterier ska förberedas. Mums vilket kalas! Detta är en perfekt förrätt eller varför inte en tapas?
Marinerade charkuterier


Marinad:
4 msk olivolja
1 1/2 msk citronsaft
1 1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 msk färsk, hackad basilika

150 g Lufttorkad skinka
150g Rostbiff

Lägg charkuterierna i marinaden och låt vila en timme.
Gör chevrécremen under tiden.

Chevrécreme
150 g chevréost
3 msk crème fraîche
Honung att ringla över

Mosa osten och blanda med crème fraîchen, smaksätt med salt och peppar.
Gör ägg av chevrécremen och ringla över honungen. Lägg på charkuterierna på tallriken. Klart att servera!

Ugnsrostade rotfrukter
Potatis
Rödbetor
Palsternacka
Morötter
Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en långpanna. Vill man inte ha rosa rotfrukter, så lägg rödbetorna på ena sidan av långpannan. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
Rosta i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.


Prova detta, ni kommer inte att ångra er!
Hörs snart igen!

söndag 7 september 2014

Brittsommar - en förlängning av härligheten

I går var en ny dag med solsken och värme väntar och ni som börjar känna mig nu, ni vet att jag njuter av värmen. I fredags bjöd jag över grannfrun och hennes barn på fredag tacos och vi kunde sitta ute tills solen gick ner. En helt underbar septemberdag. 
Sensommardrinken serverades ur denna ljuvliga
glasbehållare med kran från Åhléns.
Sensommardrink
Svartvinbärssaft
vatten
fruktsoda
apelsinklyftor
is
Som jag skrev i förra blogginlägget så är det dags för några recept innehållande äpplen. I vår trädgård har vi tre äppelträd som mognar i omgångar så äppelrecept tas tacksamt emot!
I går gjorde jag äppelmos, åååh så gott och enkelt att göra.

Gårdens äppelmos
3 kg äpplen
ca 3 dl socker
1 tsk askorbinsyra (göra att det håller färgen)
3 krm natriumbensoat (konserveringsmedel)
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en kastrull och låt koka upp. Äpplena ska koka sönder och bli till mos, vill man ha äppelbitar i sin mos, då behövs de inte mosas lite noga. Tillsätt sockret och rör tills det smält.Tillsätt sedan natriumbensoaten och rör. Sist men inte minst, askorbinsyran. Häll upp på rena varma burkar eller i plastburkar om äppelmoset ska frysas. Självklart styr man över sockermängden själv och om man vill ha natriumbensoaten i moset. Fryser man moset håller det i ett år iallafall. Jag har precis tagit fram en plasthink med äppelmos från förra året. 

Äppelkaka i avlång form
Äppelkaka i avlång form
75 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl fil
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Sikta i de torra ingredienserna och till sist smöret och filen.
Smörj och bröa en avlång form och häll i smeten.
Fyllning:
2 äpplen i klyftor
2 msk kanel
1/2 dl socker
Doppa klyftorna i socker och kanel och tryck ner dom i smeten. Grädda i 45 minuter i 175 grader.

Till nästa gång ska jag försöka mig på att göra egen äppeldricka, ett recept jag hittade i min mormors receptbok. Slänger ut receptet nu ifall någon har mycket äpplen man vill göra av med....

Mormors äppeldricka
1 kg äpplen
1 l kokat, kallnat vatten
5 g vinsyra
1 g natriumbensoat
Skär äpplena i skivor och lägg i en bunke, slå på vattnet och tillsätt vinsyran och natriumbensoaten. Låt stå i två dygn. Sila sedan och tillsätt 2-3 hg socker/l saft. Tappa upp drickan på rena flaskor.

Idag ska bb-väskan packas. Nej, jag har inte packat den.... Jag tror inte riktigt att det är på G än, men det är väl då det händer. Så fram med lilla checklistan och börja bocka av.
Jag ska även måla lite fönsterfoder idag. Jag har fått en liten uppgift som en höggravid ska klara av utan att värkarna ska ta fart. Sambon är på resa med jobbet och därför måste jag ta det extra lugnt. På eftermiddagen ska jag träffa mina syskon med alla barnen. I torsdags var det två år sedan vår mamma hastigt gick bort och vi syskon har träffats runt årsdagen för att umgås, äta, skratta, gråta och minnas, En fin liten tradition...


söndag 31 augusti 2014

Söndag- en dag som alla andra

Denna lilla grupp har fått sin plats på mjölkpallen.
Hösten har kommit och det roliga med det är att nu får jag plantera nya blommor igen... Bollkryss är en av mina favoriter, just för att de tål lite svalare temperaturer men också för att de är så otroligt vackra i all sin färgprakt. Några tips för att få bollkryssen att hålla lite längre. De ska vattnas så att jorden håller sig jämnt fuktig. Blir det för torrt trillar knopparna av. Vid kraftiga skyfall ska man komma ihåg att hälla bort vattnet i från krukan. 
Hos oss viker sig äppelträdens grenar sig tunga av all frukt de bär på. Jag har inte kunnat använda mig av äpplena på gården i den utsträckning som jag vill än, men mycket snart är de redo att plockas och då blir det äppelmos, kräm och äppeldricka i långa banor! Ja, en och annan paj ska väl också göras.





Idag är det söndag - en dag som alla andra, men framför allt dagen innan arbetet sätter igång igen och vad passar väl bättre att äta då och som sköter sig själv i ugnen? Jo, söndagssteken. In i ugnen och du  hinner med en massa andra saker under tiden...
Skinkstek 
Skinkstek

Ca 1,5 kg skinkstek
2-3 morötter
1 gul lök
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 buljongtärning
4-5 dl vatten
2-3 vitlöksklyftor
Svamp, champinjoner eller kantareller
Gör några hål i steken och tryck in skalade vitlöksklyftor.
Bryn steken runt om i smör. Salta och peppra. Skala och skär morötterna i slantar. Skär löken i klyftor.Lägg sedan i alla grönsaker, buljongtärningen och vattnet. Ställ in i ugnen. 150 grader i ca 2 timmar. Använd en köttermometer för att få den rätta innertemperaturen, ca 70 grader.
Servera med kokt potatis, gelé och gräddsås, gjord på skyn som blir kvar. 
Gräddsås
Sila av skyn och häll i en kastrull.
Häll på grädde, soja och ev. lite salt och peppar.
Red av med maizenaredning.
Ät och njut!!

Självklart ska vi ju ha något sött efter maten också... Ett snabbt, gott och enkelt bakverk att göra är ju rulltårta. Här är en rulltårta smaksatt med banan och Nutella.

Rulltårta med banan och Nutella
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 mosad banan
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den mosade bananen och sikta i de torra ingredienserna och häll i vattnet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter på 250 grader.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret från kakan och bred på Nutellan när kakan svalnat något. Rulla ihop, skär och njut!

Dags att tjuvkika på huset... Vi håller fortfarande på med fasaden men snart sätter vi fart inne igen. Peter är den som drar det tunga lasset medan jag vaggar fram och gör de lättare sysslorna. En månad kvar tills babyn kommer och jag ska njuta av de fina höstdagarna som är. 
Fotograf: Sandra Williamsson Zetterqvist

Huset före
Huset byter fasad och färg







söndag 17 augusti 2014

Välkommen höst...(fast jag tar gärna några soldagar till...)

Hej alla därute!
Från en temperatur på 30 grader har jag nu 16 grader på min termometer här i Söräng. Solen lyser med sin frånvaro men jag känner ändå ett lugn, för sol och värme har vi ju verkligen fått i sommar. Denna värme har gjort att jag inte riktigt orkat med eller haft lust med alla projekt som var tänkta, men jag har ju faktiskt haft semester med sol, bad, drinkar och grillkvällar. Nu sprakar brasan inne och det känns ganska okej att välkomna hösten och dess charm. För visst är det väl mysigt att vi kan börja tända ljus, se färgskiftningarna på träden och ta reda på alla äpplena som ligger på marken och skriker:  -Gör äppelkaka av mig!
Här kommer ett recept på just äppelkaka, som är så enkelt och så gott!
Äppelkaka i långpanna
4 ägg
4 dl socker
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl gräddmjölk
100 g smält smör
Äpplen i klyftor

Vispa ägg och socker. Sikta i de torra ingredienserna. Skala äpplena och skär i klyftor, doppa dom i socker och kanel. 
Smörj och bröa en stor långpanna. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Gräddas i 175 -200 grader i 20-25 minuter.
Denna kaka kan ätas som den är eller som efterrätt med vaniljsås. Perfekt att ha i frysen när man får oväntat besök i höstmörkret.
Bananpaj med maräng
Bananpaj med maräng
Pajdeg:
175 g smält smör
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl socker
Blanda alla ingredienser och tryck ut degen i en pajform, förgrädda skalet i 10 minuter i 175 grader.

3 mosade bananer breds på det förgräddade pajskalet.

3 äggvitor vispas till skum
1 dl röres i
Bred marängen på bananen och grädda i ytterligare 20 minuter.
Servera med vaniljvisp.
Ät och njut!

Förberedelserna inför det kommande lilla knytet är i full gång och byrån till bebisen är klar. Här är före- och efterbilderna:

Före
Före











Det färdiga resultatet. Färg: ljusgrå
Nu är barnkläderna på plats och snart ska bb-väskan börja packas. Nästa gång kommer mer bilder från huset och fler recept på vad du kan göra med äpplen.