Saffransbutterkaka |
Jag vaknar och är full av inspiration. I dag ska jag baka saffran och ni ska få ett recept på en supergod fikonmarmelad som är värd att göra själv och så mycket godare än de köpta marmeladerna.
Ljusen är tända och har jag tur så spelas någon jullåt på P4. I dag är det bara -3 grader ute och jag vet att vintern kommer att vara kallare än så här och även brystugan vi bor i. Men idag är mitt kök fyllt av värme.
Fikonmarmelad
500 g torkade fikon i småbitar
500 g råsocker
Saften av en citron
1 vaniljstång
Så här gör du:
Koka upp vatten och slå över fikonen så det täcker. Låt det stå svalt över natten och dra.
Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll i råsocker, citronsaften och vaniljen i fikonblandningen. Koka upp till önskad konsistens. Mixa om man inte vill ha bitar i marmeladen. Häll upp på småburkar.
Perfekt att ha på ostbrickan och ge bort i present.
Jag lovar, ni vill inte vara utan den sen.
Majsbröd
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och bred ut tunnt på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i ca 1 timme och skär sedan brödet i smala bitar.
Under helgen har vi eldat i vår kamin och det har sprakat härligt om granveden. Advent närmar sig och jag kan ju inte hålla sig från att pyssla. I helgen band jag en krans av granris och satte upp på dörren. Det är en härlig känsla när man kan gå bara en liten bit, så är man i sin egen skog och kan plocka ris bäst man vill. Vi har en fin lite skogsbacke som tillhör gården och intill den finns en liten grillplats med fin utsikt över Söräng.
Ha en fin dag alla!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar