Söräng i vinterskrud |
Men först bullbak. Idag gjorde jag dubbel sats av degen och har använt mig av tre olika fyllningar, den ena godare än den andra.
Jag måste säga att sedan jag började använda min mormors gamla köksassistent har jag verkligen lyckats med både bröd och bullar. Skryt kanske, men det är assistenten som får ta åt sig äran, eller kanske min jobbarkompis Irene, då hon gav mig ett tips. Använd matolja i degen i stället för margarin. Sagt och gjort och gott blir det. Så tack till assistenten och Irene.
Bullar när de är som bäst, nybakta |
1,5 dl matolja
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1,3 l vetemjöl special
Gör så här:
Rör ut jästen i sockret tills den löser sig. Värm mjölken tillsammans med jästen till max 37 grader. Tillsätt oljan, saltet, kardemumman och till sist mjölet. Arbeta samman degen, gärna i en assistent. Jäs degen till dubbel storlek. Baka sedan ut degen och bred på fyllningen. Gräddas i 250 grader i ca 8 minuter.
Mina fyllningar:
Fyllning 1:
Smör
Vaniljsocker
socker
Vit choklad
Bred ut smöret och strö över sockret. Riv sedan den vita chokladen. Allt efter smak och tycke.
Fyllning 2:
Smör
Vaniljsocker
Riven mandelmassa
Bred ut smöret och strö över sockret. Riv sedan den mandelmassan. Allt efter smak och tycke.
Fyllning 3:
Smör
Vaniljsocker
Socker
Bred ut smöret och strö över sockret.
Jag gjorde även en butterkaka av bullar och vaniljkräm, enkelt och smaskigt! Å den bli man allt annat än butter av.
Nä, nu väntar en kväll i soffan och självklart blir det provsmak...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar