God morgon!
Uppe med tuppen för att skicka dottern till skolan. Idag väntar en efterlängtad massage. Jag var iväg första gången förra veckan, efter en timmes knådande kände jag mig nästan som ny, så underbart skönt, så jag beställde fort en ny tid. Detta är väl något som alla borde gå iväg på, att kunna unna sig det här, är en lyx i min vardag. Så det kan inte vara bättre än så att avsluta arbetsveckan med en timmes massage.
I dag bjuder jag er på en kyckling- och baconpaj och en smaskig fisksoppa med saffran.
Kyckling- och baconpaj |
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2 msk vatten
Kör allt i en matberedare och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt i 30 minuter. Nagga botten och förgrädda i 10 minuter i 225 grader.
Fyllning:
140 g bacon
2 st kycklingfiléer
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
salt och peppar
1 dl riven ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
Strimla baconet och tärna kycklingen. Skölj och strimla purjolöken. Fräs baconet- Tillsätt kycklingen och bryn den. Blanda i purjon och pressad vitlök och låt fräsa i några minuter. Krydda med curry, salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet och strö över ost. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll det över pajskalet. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.
När det är fredag, är det här, som i många hem, en kväll med mys och god mat. Tacos är inte på menyn ikväll, utan en god fisksoppa med saffran och annat gott i. Toppad med aioli och ett gott vitlöksbröd.
Fisksoppa med saffran:
6-7 st okokta potatisar skärs i lagom stora "ätbitar"
1 klyfta rotselleri skärs i små tärningar
4 st morötter skärs i slantar
1 Purjolök skivas
Hacka ca 3 st vitlöksklyftor
1 pkt saffran
2-3 dl vitt vin
2-3 st fiskbuljongtärningar och vatten
3 dl grädde
1/2 färsk lax skärs i stora tärningar
500g oskalade räkor
1 påse frysta pilgrimsmusslor
dill till garnering
Bryn potatis, rotselleri och morötter i olja. Blanda sedan i purjolök, vitlök och saffran. Låt detta fräsa tillsammans.Häll sedan på det vita vinet och buljongen. Puttra tills potatisen knappt är mjuk. På slutet läggs laxen, räkorna och musslorna i och grädden hälls på. Smaka av med salt och peppar.
Om man inte vill äta musslor, byt ut dessa mot en vit fisk, t ex sej eller torsk.
Toppa med en dillkvist och servera med en aioli och ett gott vitlöksbröd.
Foto: Anna Huerta |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar