fredag 18 april 2014

Glad påsk

Påsken och ledigheten  har äntligen kommit till gården. Även påskharen har varit på besök som den brukar och lyckan är total! Det var en liten småstressad påskhare som sprang runt med alla äggen här på gården, när Klaras taxi svängde in på gårdsplan. Hukandes bakom en vedhög fick påskharen gömma sig medan Klara lugnt gick in. Påskharen sprang / skuttade då vidare med andan i halsen och med kartan i högsta hugg vidare, för uppdraget måste ju slutföras... Kartan skulle ju till postlådan och att ta sig förbi en nyfiken 8-åring som undrade vad jag (påskharen) höll på med, är inte det lättaste... Men skam den som ger sig, den här påskharen är påhittig och fintade 8-åringen och årets äggjakt är slutförd och påskharen, ja den är slutkörd. Nu är det vila som gäller....


 I går kväll var vi på kalas och jag hade gjort Twixkakor som blev väldigt omtyckta, så här kommer receptet.

Twixkakor
Twixkakor
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g rumstempererat smör

Kola:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl sirap

Garnering:
200 g smält mjölkchoklad

Blanda alla ingredienserna till botten, smöret ska inte smältas.
Tryck ut degen i en 30*40 cm form. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Koka kolan tills man kan göra en kula av den, den ska inte vara för hård. 
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. 
Smält mjölkchokladen över vattenbad och bred ut över kolafyllningen. Låt stå svalt, men inte allt för länge, det blir svårt att skära fina bitar då. Ta ut kakan från kylen och dra med en gaffel för att få fina mönster i kakan.
Ät och njut!

Ha en fin påsk och stick ut näsan i solens sken, för den kommer snart!
Klara på sin nya studsmatta

onsdag 16 april 2014

Godbitar inför påsk

God morgon!
Många är ute nu i sina trädgårdar och krattar och klipper buskar och träd. Jag skickade upp sambon i äppelträden för att snygga till dom... kvar på marken blev en massa kvistar och istället för att kasta bort dom, så hamnade de i en glasburk och de står i blom nu, lagom till påsken. Underbart att få en försmak av vad som komma skall ute i trädgården. Så ta tillvara på kvistarna och få fina blommor inne, som faktiskt står länge!

Ett skepp kommer lastat... ja, eller det kom en lastbil...med en massa bräder, spik och isolering. Snart ska fasaden bytas och huset kommer att få en helt ny prägel. Inne i huset fortgår arbetet med att osb-skivor och gipsskivor ska upp på väggarna. Det är kul att se när förändringarna faktiskt går att se, det var inte så länge sedan vi skottade spån och vägde av golven. Ett steg i taget, en dag i sänder och till jul ska adventsstjärnorna hänga i fönstren... det är iallafall min högsta önskan...
Framtida skåp till köket?

Utöver trädgården och huset har jag några småprojekt på gång. Jag skrapar bort färg på ett skåp som kanske ska få en plats i köket och så lite målning av möbler. Det är kul att kunna använda gamla möbler och ge dom lite nytt liv och så får de vara med ett tag till, för kvalitén på dessa saker är ofta mycket bättre än dagens fanér och spånskivor. 

Idag får ni njuta av flera recept som jag hoppas ni har nytta av i dessa tider, nu när påsken närmar sig.

Dagens recept:

Rabarberkräm med kanel
Det här är en favorit som jag är uppväxt med. Mammas rabarberkräm med kanel på, mums! Ett perfekt mellanmål till en hungrig mage. Jag brukar alltid ta lite extra rabarber  när den tiden kommer, skära ner i bitar och frysa in. Kanon att ha i frysen för att ta fram och göra en rabarberkräm av. 

Rabarberkräm
Rabarber
potatismjöl
vatten
socker
kanel
Ta fram en kastrull och lägg i rabarbern, häll på lite vatten. Rabarbern avger ganska mycket vätska, så ta bara lite. Koka tills rabarbern har mjuknat och faller isär. Vispa ihop potatismjöl och vatten till en redning. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt redningen under omrörning, rör tills krämen tjocknat. Tillsätt sockret och kanel om man vill.
Klar att äta, varm som kall.

Fågelnästen
Påskägg
Cornflakes
Rispuffar
Ljus choklad

Smält chokladen och rör ned cornflakes och det puffade riset. Klicka ut små fågelbon och lägg genast dit äggen så de fastnar i chokladen.
Låt dessa stelna. Kan ätas som de är eller kan användas som dekoration på efterrätter eller på påsktårtan.
Det går även bra att använda sig av salta pinnar och doppa dessa i choklad och forma nästen.

Falsk toscakaka
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Falska toscakakor
2 krm salt
175 g smält smör

Vispa ägg och socker och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Smält smöret och blanda ihop smeten. Använd ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 12-15 minuter. Under tiden kokas toscasmeten ihop under omrörning.
Ta ut kakan och låt svalna något och bred sedan ut toscasmeten över kakan och grädda ytterligare 10 minuter eller tills toscan har fått färg.
Skär i små bitar och Njut!
Toscasmet:
75 g smör 
2 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos

  Nu håller vi alla tummar och tår för en fin och solig påsk....