söndag 26 februari 2017

Ljusets magi

Våren är snart här. Man riktigt känner det! Ljuset är kvar längre på dagarna och energin börjar så smått komma tillbaka. En längtan till att börja på nya projekt. Trädgårdstankarna kommer smygande trots att ett nytt snötäcke har lagt sig. Det är mycket man kan förbereda innan våren är här på riktigt. Dags att börja fundera på vad jag ska så i år.
Igår bakade jag och min lilla medhjälpare Nora semlor. Både bullar och semlor i långpanna. En riktigt smidig variant som inte blir lika mastig som en semelbulle och perfekt att plocka fram till fikat.

Här är receptet vi gjorde på.

Semlor i långpanna
Semlor i långpanna

25 g jäst
3 dl mjölk
1 krm salt
1 dl socker
2 msk mald kardemumma
ca 1 dl matolja
8-9 dl vetemjöl

Rör ut jästen i sockret. Värm upp mjölken till 37 grader. Tillsätt olja och jästen. Sikta ner kryddorna och mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna. Kavla ut degen till en rektangel, så den passar långpannan. Låt jäsa  i 40 minuter till. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 15-20 minuter på nedersta falsen i ugnen.
Låt brödet kallna. Skär sedan upp brödet i rutor. Blanda upp mandelmassa med lite av den vispade grädden och lägg på en klick mandelmassa och spritsa ut grädden. Lägg på locket och pudra på florsocker.
Jag gjorde både bullar och i långpanna så jag dubblade receptet.

Förra helgen tog jag med barnen ut i vår skog för att grilla lite korv och fika. Nybakade blåbärmuffins med vaniljkräm fick följa med i korgen.


                                                    Blåbärsmuffins med vaniljkräm



4 ägg
3 dl socker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
250  g smält smör
1/2 tsk citronsaft
2 1/2 - 3 dl blåbär
1 1/2 dl vaniljkräm

Vispa ägg och socker. Sikta i mjöl och bakpulver. Häll i det smälta smöret och citronsaften och blanda. Fyll muffinsformarna med en klick smet och en tsk vaniljkräm. Fyll på med smet. Grädda i 190 grader( Varmluftugn) i 12-15 minuter.

Ljuvligt goda!!!




Ha en fin helg!!