fredag 8 augusti 2014

Dags att börja skörda

Trots min skötsel av trädgårdslandet, finns det saker som trivs och växer där. Sockerärtorna, persiljan, oreganon, dillen och salladen har växt över förväntan. Jordgubbarna får jag bakläxa på...de behöver bättre behandling till nästa år, men plantorna har växt till sig bra. Jag har fått smultronplantor av grannen och nu ska dom ner i jorden, smultronen är vita och kallas Snowwhite och de blir stora och jättegoda.
Persiljan har klippts ner och frysts in i småpåsar,
 perfekt att ta fram under de kalla vintermånaderna.
Persilje- och vitlökssmör
Smör - rumstempererat
Pressad vitlök
Klippt persilja
Flingsalt
Blanda ihop allt och lägg i plastfolie, forma till en korv.
Lägg kallt i kylen. Servera med en god köttbit eller på en majskolv.

Sockerärtor slungad i smör
Sockerärtor
salt 
vatten
smör 
flingsalt
Koka upp lättsaltat vatten, lägg i sockerärtorna och koka i ca 2 minuter. 
Ta några klickar smör och slunga runt. Avsluta med flingsalt.

I affärerna börjar man se kräftpaketen i frysdiskarna och visst blir man lite sugen på de goda skaldjuren?! Ett Tips! Koka en ny kräftlag och dina kräftor kommer bli såå mycket godare!

Kräftlag
2,5 l vatten
2 sockerbitar
1 dl grovsalt
4-5 dillkronor
Låt lagen koka i 10 minuter, plocka sedan upp dillkronorna. Låt lagen svalna. Lägg sedan ner kräftorna och låt ligga i ca 5 timmar.

Både hallon och blåbär börjar mogna ute nu, just i denna kaka är det blåbär, men säkert supergod med hallon. Därför blir min nästa kaka en hallonkaka i långpanna.

Blåbärskaka i långpanna
5 ägg 
4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör - kylskåpskallt

Till garnering:
Pärlsocker 
Ca 4 dl blåbär
Vispa ägg och socker. Tillsätt mjölet och bakpulvret, blanda.
Smörj och bröa en långpanna 25x35 cm och häll i smeten. Strö över blåbär och hyvla sedan över smöret. Strö över pärlsockret och grädda sedan i 200 grader i 20-25 minuter.
Blåbärsrutor
Ha en fin helg! Till veckan är min semester slut, men snart börjar en ny sorts ledighet, då jag ska vara mammaledig till vårt nya tillskott i familjen.