måndag 21 juli 2014

Familjen har hamnat på pränt

God morgon!
I vår by och i byarna runt omkring ( Söräng, Freluga-Edstuga och Sörbo-Fjäle) har vi en tidning, Byanytt . Den utkommer två gånger om året och håller oss boende uppdaterade om vad som kommer att hända i byarna, men också vad som skett. Denna tidning görs av frivilliga i byarna och man hoppas få förstärkning, nya och fler krafter behövs. Det är roligt att läsa och få tillhöra dessa byar som trots sin storlek, är otroliga på att ordna med evenemang och få folk utifrån att komma och delta i dessa aktiviteter. För att att nämna några som har satt sina spår och som verkligen rekommenderas att vara med på är:


  • Freluga trädgårdsscen
  • Flottarleden och kojan
  • Det årliga midsommarfirande i Sörbo
  • Julgransplundringen i Sörbo
  • Veteranmarknaden i Söräng


Picknickmat är ett måste i sommartider, iallafall här hos oss. Bra och god mat som är enkel att frakta. Här är ett recept på en god och enkel pastasallad.

Pastasallad med kyckling och pesto
400 g kokt pasta penne
2 dl créme fraiche
1 dl gräddfil
1 färdiggrillad kyckling / kycklingfiléer i bitar
1 rödlök
1 orange paprika
1 gul paprika
150 g fetaost
salt och peppar
1 1/2 dl rucolasallad
4 msk grön pesto
Tärna alla grönsaker och löken. Dela fetaosten i bitar. Blanda peston med pastan och tillsätt resten av ingredienserna. 
Klart att äta!

Fruntimmersveckan är här och tårta ska det väl firas med såklart!
Här är ett smarrigt recept:
Tårta med jordgubbsmousse och choklad
Tårtbotten:
4 st ägg
2 1/2 dl socker
1 msk rivet citronskal
2 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
3 msk hett vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.
Vispa ägg, socker och citronskal till en fluffig smet i en stor bunke.
Koka upp lite vatten i vattenkokare eller värm ordentligt i mikron.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen lite åt gången i äggsmeten. När all smeten är väl blandad tillsätter du varmt vatten, rör runt lite lätt och häller upp allt i formen.
Ställ den i ugnens nedre del, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna innan du tar ut den ur formen. Dela den i mitten med vass kniv och jämna ev. ut överdelen.
Jordgubbsmousse:
5 st gelatinblad
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
röd hushållsfärg

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
Vispa äggulor med florsocker. Vispa grädden hårt i en bunke.
Mixa jordgubbarna med stavmixer till puré och häll över hälften i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen ordentligt och lägg ner i en kastrull, värm upp det under omrörning tills dem smält.
Häll tillbaka den uppvärmda jordgubbspurén i bunken och vänd ner dem vispade äggulorna. Tillsätt grädden försiktigt och rör om. Droppa ner lite röd hushållsfärg och blanda till en jämn smet.
Häll upp smeten i en samma form som du använde till tårtbotten, så moussen får samma storlek.
Ställ formen i frysen i ca 3 timmar.
2 dl lemoncurd 
Chokladganache:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
30 g smör
Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur. Häll grädden i en djup kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Värm under omrörning till chokladen smälter helt. Ta av kastrullen från spisen och rör ner smöret, rör om tills allt är smält.
Låt svalna och ställ sedan i kylen över natten.
Gör så här:
Lägg ett bakplåtspapper under tårtunderdelen och bred på ett lager lemoncurd. Ta jordgubbsmoussen ur sin form och lägg den ovanpå. Jämna ut ev. utstickande kanter med en vass kniv.
Bred sedan på resten av lemoncurden på undersidan av tårtbottens lock och lägg den ovanpå moussen.
(Då har du alltså tårtbotten – lemoncurd – jordgubbsmousse – lemoncurd – tårtbotten)
Täck sedan hela tårtan med chockladganachen.
Avsluta med att dekorera tårtan med skivade jordgubbar och maräng eller vispad grädde som du spritsar ut.