onsdag 16 juli 2014

Semesterfirare är vi allihopa...

Nu har första månaden på jobbet klarats av och semestern är äntligen här. Denna ljuvliga tid när man ska hinna så mycket och samtidigt vila upp sig. Här på gården finns numera två hängmattor som jag kommer att ligga i, läsa min bok och slappna av, en del av semestern iallafall... 

Projekten vi har kommer ju inte avstanna, men vi ska ta tillvara på ledigheten också. Mitt senaste projekt är målning av en furu garderob. Den målas ljusgrå och kommer att få sin plats i barnrummet Färgen jag använder här, är ljusgrå vattenbaserad lackfärg från Rusta.
Sambon har hittat en fin gammal bänk med underbara smidesben som har fått ny svart färg och nya ribbor att sitta på kommer att sättas dit.
I dessa sommartider använder vi våra grillar ganska mycket. Då krävs ju en del tillbehör och potatis. Här kommer receptet på en enkel och uppskattad potatis.
Rostad potatis:
1 kg tvättad färsk potatis, gärna små

Marinad: 
2 msk balsamvinäger, mörk
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, fint riven
flingsalt och svartpeppar från kvarn

Tillbehör: 
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad rödlök
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop marinaden. Lägg potatisen i en ugnsfast form eller i en långpanna och häll över marinaden. Rosta potatisen i ca 45 minuter, rör om 2-3 gånger under tiden.
Lägg upp potatisen i en skål och strö över gräslök, flingsalt och rödlök.
Klart att servera.
Rostad potatis
 Å snaskråtta som man är så ska man ju såklart ha efterrätt på maten eller något sött iallafall.
Cheesecake i muffinsformar
Cheesecake 
100 g philadelphiaost
3 äggulor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Detta vispas ihop i en bunke.

3 äggvitor- vispas till hårt skum

3 dl grädde - vispas hårt.
Blanda i grädden i ostsmeten och vänd sist i äggviteskummet.
Krossa digestivekex och lägg i botten på formen (2 l) /formarna. Vill man kan man strö lite extra ovanpå.
Vill man göra sin cheesecake extra god kan man tillsätta hackad daim i smeten eller servera med blandade bär bredvid.
Frys i minst 3 timmar.
Ta ut cheesecaken 5-10 minuter innan den ska ätas, smakar såå mycket bättre då.