lördag 21 november 2015

Mysiga tider - i väntan på advent

Nu är november månad kommen och vi har sett de första snöflingorna. Jag har redan tjuvstartat med glögg och denna äppelglögg kan jag varmt rekommendera! Åhléns äpple- och kanelglögg.
Vi kokar alltid vår egen lingon-och blåbärsglögg. En fräsch glögg som går att spetsa till om man vill. Receptet får ni här:
Lingon- och blåbärsglögg
3 l lingon
0,5 l blåbär eller efter smak tycke
3 l vatten
1 påse hela nejlikor
1 påse kanelstänger
1-2 msk kardemumma
1,2 kg socker
Koka upp bär, vatten och kryddor i 10 minuter. Sila. Koka upp igen med sockret. Tappa på rena flaskor.

Jag sitter gärna och bläddrar i tidningar för att få inspiration till både mat och bakning, men även viss inredning. Nu är jakten igång på den "perfekta julklappen" och det är ju väldigt individuellt vad som är perfekt för just dig eller mig. Men att kunna ge någon en fin, genomtänkt gåva är en av det bästa sakerna med julen och den behöver inte ens kosta massor med pengar, bara det finns en tanke bakom gåvan. För att kunna hitta den "perfekta julklappen" krävs det att man lägger ner lite tid och tanke, men det är det ju såå värt, den dagen de öppnar gåvan... 
Några julklappar som är en extra bonus att ge är de klappar som ger behövande människor en hjälpande hand. På barncancerfonden hittar du detta fina sliverhjärta för 150:-

På barnmissionens hemsida kan du välja att ge bort en get. Köp, namnge och ge bort en get till en fattig familj i Afrika, för 200:-

Eller ge en slant till mat och rent vatten via sos-barnbyar. Alla gåvor liten som stor gör skillnad för de som inte har någonting alls.
Så ni som har julklappsbekymmer, nu är de lösta!

Igår tändes de första stjärnorna och stakarna här på gården. Jag vet, det är inte advent förrän om en vecka, men eftersom jag älskar tiden fram till jul så har jag precis förlängt den lite. Idag bakar jag saffransbröd på ett lite annorlunda sätt. Jag har gjort solbullar med saffran och en fyllning med mandelmassa, smör och vanilj. Resultatet blev godkänt av sambon medan jag är mer skeptisk. Men här är receptet, så det är bara att prova. Ett tips! Tycker man om russin, släng i några sådana i degen.
Saffransbulle med mandelmassa och vanilj 
150 g smör eller 1,5 dl matolja
5 dl mjölk
1 paket jäst 
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,4 l vetemjöl
2 paket saffran
Smält smör och blanda i mjölken, värm till 37 grader. 
Smula jästen och rör ut den i socker, tillsätt detta i smörblandningen. 
Tillsätt resten av ingredienserna i en matberedare. Kör degen i ca 5 minuter. 
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. 
Gör fyllningen under tiden. 

Fyllning:

150 g smör
2 dl florsocker 
1 msk vaniljsocker
ca 100 g riven mandelmassa
Gör sedan bollar av fyllningen, ca 40 st och ställ i frysen.
När bullarna jäst klart, tryck ner fyllningsklicken i varje bulle och jäs i ytterligare 25 minuter. Pensla bullarna med uppvipsat ägg. Grädda i ca 7-9 minuter i 250 grader.


Lyxflarn med julkänsla
Lyxflarn med julkänsla

3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl sirap
150 g smält smör
1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull, blanda i sirap, socker, grädde, mjöl, bakpulver och havregryn. Låt detta puttra i några minuter, rör under tiden. Klicka sedan ut, med tesked på bakplåtspapper. Gräddas i 8 minuter i 175 grader.
50-60 st beroende på storlek.
Smörkräm
100 g smör
2 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
kanel och kardemumma efter egen smak.
Låt flarnen kallna. Bred sedan på krämen.
Ät och njut!