onsdag 21 januari 2015

Snart kommer värmen!

Nytt år och nya möjligheter!
Här på gården rullar livet på som vanligt. Vi donar i huset, myser med barn och skottar snö. I alla fall sambon... Vi införskaffade oss en traktor i höstas och den har ju verkligen kommit till användning. Förra året handskottade vi gården, i år är det slut med det! Nu far Forden fram och skottar åt både oss och våra grannar. Frågan är när den här frun i huset får köra Forden? Jag tror jag ska övningsköra med svärfar för husfridens skull... Peter är inte så pigg på att jag ska fara fram här mellan husen, eller är det så att han är rädd att jag ska ta hans leksak ifrån honom?!
Skafferi
Stort och bra!
Inne i huset är mitt skafferi på plats, golvvärmen ligger på hela nedervåningen, golvet vi ska ha är beställt och mattan i genomgångsrummet/pannrummet ska snart in och därefter värmepumpen. Värme = spackling och målning. Så snart kommer en inbjudan till de som vill vara med och måla.
Mellan varven man är inne i huset bakas och lagas det en del mat här på gården, det är ju så kul med nya recept att prova. Hoppas även att ni får en del inspiration och en del nya recept här på bloggen.
Denna maträtt kommer från en av mina gamla elever på skolan där jag jobbade. En perfekt rätt för matlådan.
Vardagsreceptet:
Het gryta med nachochips

400 g torskfilé
1 purjolök
2 paprikor
1 burk majs
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
3 dl grädde
1 burk chunky salsa

Skiva purjolöken och paprikan. Fräs i lite

olja.
Tillsätt chunky salsa, majsen, buljongen och vattnet. Slå på grädden och skär torsken i bitar och lägg i. Låt småputtra i 10-15 minuter. Servera med en klick créme fraiche och nachochips.

Ett annat recept som är väl värt att prova är Älgskavsgryta. För er som har älgkött i frysen och börjar ledsna på stekar som tar tid att göra, är detta ett sätt som både ger matlådor och går fort att göra.
Älgskavsgryta
1 kg älgstek
Älgskavsgryta
2 gula lökar
6-7 dl färska kantareller eller annan svamp
3 dl grädde
1 buljongtärning
1-2 dl vatten
1-2  msk messmör
salt och peppar
Skär älgköttet fryst i tunna skivor
Hacka löken, putsa svampen och skär i bitar. Bryn köttet i omgångar och lägg i en gryta. Bryn löken. Fräs kantarellerna i smör och ställ åt sidan. Slå över grädde och vatten och smula buljongtärningen i grytan. Låt puttra i ca 15-20 minuter, beroende på hur tunt köttet är. Det ska bli mört. Tillsätt messmöret och krydda med salt och peppar.
Serveras med pressad potatis och rårörd lingonsylt.
Ca 6 portioner.

Nu vankas det födelsekalas och då ska det ju finnas kakor på bordet. Här kommer receptet på en liten gobit med en överraskning i.
Dumlekakor
200 g smör
Dumlekakor
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
10 dumlekolor
20 Nobless choklad
Blanda smör, mjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Låt degen stå kallt i 15 minuter. Dela dumlekolorna på hälften så du får 20 st bitar. Rulla sedan 20 st bollar och lägg i aluminiumformar. Tryck ner en dumlebit i varje boll. Grädda i ugnen 10-15 minuter i 200 grader. Ta ut plåten och lägg direkt på en nobless på varje kaka. Ställ sedan in i kylen för att svalna. 

Frasiga chokladkakor
2 1/2 dl mjöl
2 krm hjorthornssalt
3/4 dl socker
1 dl farinsocker
80 g smör
Blanda allt detta i en matberedare.
Tillsätt 1 ägg.
Grovhacka 150 g mörk choklad och blanda ihop till en deg. Dela degen i 15-20 bitar som rullas till bollar. Platta ut dessa och se till att det finns mellanrum för de flyter ut ganska mycket. Gräddas i 175 grader i 6 minuter.
Frasiga chokladkakor