tisdag 16 december 2014

Uppkoppling saknas

Tänk, vad vi har blivit beroende av internet till så mycket. Julklapparna som ska beställas, julkorten som ska göras och räkningarna som ska betalas och alla dessa sociala medier som vi måste hålla oss uppdaterade med. Men, åh vad jag saknar detta! Tyvärr har vårt bredband strejkat och därför har jag inte kunnat blogga, så det verkligen spritter i fingrarna! Men nu är jag tillbaka!!!
En uppdatering av vad som händer här på gården...
Blivande skafferiet

Trägolv från Pergo. Smoked oak plank.
Vi har börjat med golvvärmen på nedervåningen så det har blivit dags att titta på trägolv. Roliga bekymmer känns det som. Vi är inne på att lägga slipbara, halvmörka trägolv på nedervåningen, trappen och hallen uppe. Vi har också börjat titta på kök, men vi har en bit kvar tills det ska in. Vårt sovrum är färdigspacklat och det är dags att göra rent trätaket och börja måla väggarna där elementen ska sitta. Det går framåt efter en höst med ett lite lugnare tempo.
Förra året vid den här tiden

Nu är det dags att ladda batterierna inför det kommande julstöket. Jag har gjort något varje vecka för att inte stressa den sista veckan. Julklappar har jag börjat slagit in så det är dags att börja rimma. En av de mysigaste månaderna på hela året är vi i men snön fattas.
Pepparkakshuset är byggt och dekorerat, adventsljusstaken är klar och tre ljus brinner fint. Saffransbröd har jag bakat två omgångar av.
 
Saffranskakan som jag gjorde förra året har jag bakat även i år.
Knäcken har jag kokat och börjat äta av... mums! I år har det blivit fem sorters julgodis och knäcken är en av dom.
Enkla knäcken
3 dl socker
3 dl grädde
3 dl sirap
Koka knäcken i en gryta till temperaturen är ca 120 grader.
Min Rocky road
200 g ljus blockchoklad
100 g mörk choklad
1 påse dumlekolor
1 näve minimarsmallows
1,5 dl salta jordnötter
1/2 dl skalade pistagenötter
Smält blockchokladen och blanda med de övriga ingredienserna. Fyll smeten i en mindre långpanna så det blir ca 3 cm tjocka bitar. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i bitar.
Knäckbräck

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl pistagenötter
2 msk smör
Koka knäcken tills den håller "kulprovet". Dela nötterna i större bitar. Rör ner nötter och smör i knäcksmeten. Häll sedan ut detta på en plåt med bakplåtspapper på. Låt stelna och skär eller bryt sedan bitar,
Ekollon

Mandelmassa
Nougat
smält blockchoklad
Skär små bitar av mandelmassa och nougat och rulla små bollar som sedan doppas i chokladen.

Min stora favorit bland julgodis är denna tryffel.
Mariannetryffel
Minttryfflar

30 st Mariannekarameller
250 g mörk choklad 70%
1 dl grädde
florsocker
Krossa Mariannekaramellerna fint i mortel eller med en kavel inslagna i plastpåse. Var noga så inga stora bitar är kvar.
Värm grädden i en kastrull och ha i den finhackade chokladen. Ta av kastrullen från plattan och rör tills allt smällt. Tillsätt sedan karamellhacket.
Ställ kallt i ca 1 timme. Forma sedan små bollar och rulla dessa i florsocker.

Hoppas att något av detta faller er i smaken för det är enkla saker att göra.
I år har vi inte plats för någon stor gran inne då skötbordet har fått tagit granens plats. En mindre variant av gran har fått en hedersam plats i kökets öppna spis. Med ljus och lykta har jag letat efter gamla ljushållare till riktiga små stearinljus som har fått en självklar plats i granen. I söndags klädde vi granen, sambon sjöng julsånger medans jag och Klara dekorerade granen och jag är riktigt nöjd med resultatet.