lördag 9 november 2013

Gårdens bakugn

Bakugnen inne i brystugan
Idag ska vi baka pizza här på gården. Allt detta ska ske i bakugen. Igår kväll proveldade vi i ugnen, vi kände att vi behövde öva inför dagens bakning. Kvällens pizzabakning är egentligen ett test om vi behärskar bakugnen, för om några veckor har jag bestämt mig för att baka tunnbröd i denna ugn. Vi får väl se hur dagens pizzor kommer att se ut....


Tänt var det här!



Här kommer receptet på pizzadegen:
Om man vill göra den på plåt:
30 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 krm salt
2,5 - 3 dl vetemjöl
Blanda ut jäst och vatten. Tillsätt sedan de andra ingredienserna.
Låt degen jäsa i 10 minuter.
Gräddas i 10-15 minuter i 250 grader i vanlig ugn.
Min egna tomatsås:
2 burkar krossade tomater
socker efter smak och tycke, jag använder några matskedar
salt, peppar
2 vitlöksklyftor
oregano eller pizzakrydda
Jag återkommer med bilder på hur allting blev.
Nu väntar en dag med renovering. Skotta spån och bära ut badrumsinredning, puh!
Jag kommer verkligen att behöva den där pizza senare!

torsdag 7 november 2013

Kladdkakans dag

Den är alltid värd att fira.....
Vi i Sverige verkar alltid vilja ha något att fira, är det inte kanelbullens dag så är det kladdkakans och glad är jag för det. Ett av mina stora intressen är att baka och laga mat. Jag kommer aldrig att bli Sveriges mästerkock eller Sveriges bagare, men jag gör det för att det är kul och gott!!!
Här är ett bra och gott recept på en kladdkaka med kolaglasyr:

Svärmors kladdkaka

200 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Smält smöret, vispa ägg och socker. Blanda samman de torra ingredienserna. Rör ihop allt. Häll i en rund, smörad och bröad form. Gräddas i 15 minuter i 175-200 grader.

Kolaglasyr:
100 g smör
1 dl socker
3 msk grädde
3 msk sirap
1/2 msk kakao

Koka kolasmeten i ca 5 minuter. Breds på den avsvalnade kakan.
Servera med vaniljglass eller en klick grädde.

Hoppas alla ni får äta kladdkaka idag!

tisdag 5 november 2013

Ute på gården

I väntan på snön
God morgon alla!!!
Det är en grå dag utanför mitt fönster, men jag är full av energi trots det.
Idag ska mina rabatter pysslas om, för det är bara en fråga om tid innan snön faller.
Tulpanlökarna är i jorden,så jag väntar med spänning på våren...

Tips för att göra fint ute:
  • Lägg granris på rabatterna.
  • Stoppa in småkvistar av gran i botten på ljuslyktor. Mossa funkar också, men kom ihåg brandrisken och låt det inte sticka upp för mycket.
  • Liten gran i zinkhink.
  • Häng upp ljuslyktor i träden.
  • Gårdens mjölkkrukor
  • Spegelglas på tråd. Mina fick hänga i trädet.
Har ni tips ni vill dela med er?


 



måndag 4 november 2013

Hem till gården- en början på något nytt

Hem till gården i orginalskick
Ett oskrivet blad, ja, det är denna dag. Jag börjar på något nytt, något spännande och kanske helt vansinnigt.

Mitt namn är Annika, jag har precis köpt ett litet hemman, här hemma i mitt Hälsingland. Ett liten gård med bodar, en brystuga ("Brystuga"- en stuga för bak, brygd och byk), en jordkällare, ett häbre och en ladugårdsdel. Till gården hör en bit skog och några åkrar. Vi har köpt ett projekt, inte som tar några veckor, utan kanske ett år eller två att renovera. Med hjälp av våra nära och kära ska vi rusta vårt drömhem, mitt hem till gården.


Brystugan


Jag, min sambo Peter och min dotter Klara har flyttat in på gården, in i brystugan. Här ska vi bo medans huset tar en ny form. Följ vårt liv, våran tankar och bilder på när vårt hem skapas och kanske ni får idéer till era projekt.


Idag väntar rivning av golven på övervåningen, fler bilder kommer på insidan av huset.
Ha en fin dag!!!
Hem till gården i dagens skick