lördag 25 oktober 2014

Härliga fredag!

Trots att jag har fredag hela veckan, för det blir ju så när man är hemma på föräldraledighet, så är dessa fredagar speciella. Det betyder ju att det snart kommer lediga dagar och lediga dagar är ju underbara dagar!
En grå vardag, som denna vecka har varit full av, behöver inte betyda att innehållet är mörkt och trist, tvärtom, jag försöker fylla dessa dagar med  saker jag mår bra av. För mig är det att tända ljus, pyssla, baka, laga mat, träffa vänner och familj... och såklart...äta god mat. 
Så passa på att göra plats i frysarna, för det är dags för fler recept. 
Tagliatelle med kyckling
2-3 kycklingfiléer i bitar
1 vitlöksklyfta
1 burk champinjoner (eller färska om ni har)
1 röd paprika
1 burk créme fraîche
1 hönsbuljongtärning
1 dl mjölk / grädde
salt och peppar
100 g färsk spenat 
Tagliatelle- ca 1 påse
Fräs kycklingen i smör, salta och peppra. Pressa ned en vitlöksklyfta. Lår svampen fräsa med, tillsätt sedan paprikan. Låt fräsa i 5 minuter. Häll i créme fraîchen och mjölken, smula i buljongtärningen. Låt puttra i några minuter och lägg sedan i spenaten. Toppa med färsk basilika.
Pastafavorit
Många vill komma och titta och gratulera till den nya familjemedlemmen och då krävs ju gofika. Provade att göra daimcupcakes här om dagen och de fick godkänt.
Daimcupcakes
Gofika
3 ägg }Vispas med sockret
2,5 dl socker
100 g smält smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
40 g grovt hackad daim
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt smöret. Ha i daimen. Fyll muffinsformarna till 2/3. Grädda i 10 minuter i 200 grader. Låt svalna. 
Topping:
90g Marabou Philadelphia
40 g grovhackad daim
Strössel
Klicka eller bred Marabou Philadelphia på cupcakesen och toppa med daim och strössel.
Har ni planerat en tur i skogen i helgen så passa på att plocka lite mossa och gör detta gulliga hjärta. Ni behöver bara hönsnät, en tång och grön mossa. Hittade detta hjärta i senaste numret av Bollnäs nytt, där finns också en beskrivning. Snart kommer snön så jag ska ut och plocka granris och lägga över rabatterna.

I affärerna har julsakerna kommit på plats och det dröjer inte länge förrän snön faller och advent knackar på vår dörr. Köpte saffran nu i veckan och självklart har jag tjuvstartat även detta år. Jag har gjort
Saffransskorpor
saffransskorpor, se recept i tidigare blogginlägg. Har ni inte provat att göra dessa skorpor, är det hög tid att prova!
När jag ändå höll på att baka, slängde jag ihop en mazarinkaka med saffran i. Det är samma recept som hallon mazarinkakan, men utan hallonsylt och med saffran.
Saffran mazarinkaka
175 g smält smör
75 g riven mandelmassa
1 ägg
8 droppar bittermandelolja
1,5 dl mjölk
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

1 påse saffran
Glasyr:  1 dl florsocker och lite vatten. Röres ihop och  breds på den avsvalnade kakan.

Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandeloljan och mjölken. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, 24cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i 30 -40 minuter.


Hoppas ni fått lite inspiration i höstrusket! Ha en härlig helg!

Nytillskottet Nora