fredag 30 maj 2014

Fredag

God morgon! 
Det är som grannen Sandra säger i sin blogg: -"Livet!" sandrawilliamssonzetterqvists blogg
Att kunna ha barnen ute på gården och i närheten till skog och mark är en trygghet som skänker glädje. Att veta att barnen får och kan leka fritt ute i sitt rätta element. Där de kan skapa sina lekar och bygga sina kojor. Ja, livet på landet är härligt, speciellt i dessa grönskande tider då det är som vackrast ute. I morgon ska en stor tjejmiddag äga rum någonstans här på gården...Hoppas innerligt på att solens strålar ska hitta fram till oss, jag vill ju såå gärna kunna sitta ute.. Nu är det dags att börja med förberedelserna. Recepten kommer att läggas ut sen såklart...

Här är ett recept på fantastiskt goda kakor som tar slut snabbt, så baka dubbel sats på en gång...Dessa bjöd jag på vid mitt kalas.
Daimsnittar

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk ljus sirap
3 dl vetemjöl
ca 70 g daimkulor
Ugn 175 grader
Blanda ihop smör, socker, vaniljsocker, bakpulver och sirap till en kladdig smet. Tillsätt sedan mjölet och rör ihop till en kladdig deg. Knåda in daimbitarna i degen. Dela sedan degen i två bitar och rulla ut två längder, lägg på bakplåtspapper och platta till lite grann, inte för mycket, då de flyter ut under gräddningen. Grädda längderna mitt i ugnen i 14 -17 minuter. Skär medans de är varma.

Jag har alltid tyckt om att pyssla och ha lite småprojekt på gång. En enkel sak jag gjort är att återanvända mina pumptvålsflaskor. Jag diskade ur dom och skrev ut nya etiketter och klistrade på flaskorna. Använde sedan en plastfilm för att skydda pappret.
Såhär blev resultatet: 

Nu ska arbetshandskarna snart på. Spackling av vardagsrum och sovrum fortsätter. Mer bilder invändigt kommer...

torsdag 29 maj 2014

Hem till grönskan

Hej och god morgon! Jag är hemma efter min resa till vackra Barcelona. Vilken underbar stad! Fina gamla byggnader, härliga små gränder och små torg med egna hemmagjorda barer. Tapas, den fina stranden, shoppingen och atmosfären gör Barcelona till en favorit! Hit kommer jag att återvända. 

Väl hemma hade grönskan tagit över på gården så det var bara att ta på sig trädgårdshandskarna och dyka ner i rabatterna. Ogräset ska väck!
Nu har jag planterat en blåbärsbuske, som jag fick i present när jag fyllde år och två rabarber. Snart är min trädgård komplett för i år. Nu är det bara att vänta och se vad som växer och  trivs. Årets rabarber har jag pallat. Den ska jag göra rabarberlemonad av. 

Rabarberlemonad
Min rosa rabarberlemonad
4-5 st (500 g) rabarberstjälkar
1 vaniljstång
pressad saft av 1 1/2 citron
1 1/2 dl socker
2 l vatten

Skär centimetertjocka bitar och lägg i en kastrull. Dela vaniljstången och tillsätt fröna, citronen och sockret. Häll på vatten och låt koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter eller tills rabarbern är helt sönderkokt. 
Sila lemonaden genom en finmaskig sil och låt svalna. Häll upp i väl rengjorda flaskor.

Sorbetdrink á la Söräng
1 kula citronsorbet
4 cl bacardi limón
krossad is
en skvätt fruktsoda

I sommarens soliga dagar är denna drink svalkande god. Alkoholfri är lika smaskig den, skippa bacardin bara...