fredag 7 februari 2014

Äntligen fredag


God morgon!
Uppe med tuppen för att skicka dottern till skolan. Idag väntar en efterlängtad massage. Jag var iväg första gången förra veckan, efter en timmes knådande kände jag mig nästan som ny, så underbart skönt, så jag beställde fort en ny tid. Detta är väl något som alla borde gå iväg på, att kunna unna sig det här, är en lyx i min vardag. Så det kan inte vara bättre än så att avsluta arbetsveckan med en timmes massage.
I dag bjuder jag er på en kyckling- och baconpaj och en smaskig fisksoppa med saffran.

Kyckling- och baconpaj
Kyckling- och baconpaj:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2 msk vatten
Kör allt i en matberedare och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt i 30 minuter. Nagga botten och förgrädda i 10 minuter i 225 grader.
Fyllning:
140 g bacon
2 st kycklingfiléer
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
salt och peppar
1 dl riven ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
Strimla baconet och tärna kycklingen. Skölj och strimla purjolöken. Fräs baconet- Tillsätt kycklingen och bryn den. Blanda i purjon och pressad vitlök och låt fräsa i några minuter. Krydda med curry, salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet och strö över ost. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll det över pajskalet. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.

När det är fredag, är det här, som i många hem, en kväll med mys och god mat. Tacos är inte på menyn ikväll, utan en god fisksoppa med saffran och annat gott i. Toppad med aioli och ett gott vitlöksbröd.

Fisksoppa med saffran:

6-7 st okokta potatisar skärs i lagom stora "ätbitar"
1 klyfta rotselleri skärs i små tärningar
4 st morötter skärs i slantar
1 Purjolök skivas
Hacka ca 3 st vitlöksklyftor
1 pkt saffran
2-3 dl vitt vin
2-3 st fiskbuljongtärningar och vatten
3 dl grädde
1/2 färsk lax skärs i stora tärningar
500g oskalade räkor
1 påse frysta pilgrimsmusslor
dill till garnering
Bryn potatis, rotselleri och morötter i olja. Blanda sedan i purjolök, vitlök och saffran. Låt detta fräsa tillsammans.Häll sedan på det vita vinet och buljongen. Puttra tills potatisen knappt är mjuk. På slutet läggs laxen, räkorna och musslorna i och grädden hälls på. Smaka av med salt och peppar.
Om man inte vill äta musslor, byt ut dessa mot en vit fisk, t ex sej eller torsk.
Toppa med en dillkvist och servera med en aioli och ett gott vitlöksbröd.

Saffranssoppa med fisk och potatis
Foto: Anna Huerta
Med dessa recept önskar jag er en härlig fredag!

söndag 2 februari 2014

Hem till gården: Ett hus tar form

Hem till gården: Ett hus tar form: Efter att ha rivit upp alla golv, skottat spån och rivit väggar, har vi hittat historia. Det finns i väggarna. Vi har skalat av lager av his...

Ett hus tar form

Efter att ha rivit upp alla golv, skottat spån och rivit väggar, har vi hittat historia. Det finns i väggarna. Vi har skalat av lager av historia. Gamla tapeter, som i dag nästan är modern till gammal panel med någon slags väggmålning på och till sist breda plank som en gång varit golv och nu sitter på väggen. Det är härligt med historian i gamla hus, hur de byggde förr i tiden och tog tillvara på allt från gamla kläder till spån för att isolera med.
"Detta golv blev in lagt den 9 oktober 1897"

 Vi har gjort allt själva hittills, med hjälp av våra nära och kära förstås.
Peter börjar  bli trött i armarna...
Nu har vi kommit så långt att vi lagt in innegolv i hall och vardagsrum, äntligen! Nu väntar vi på rörmokaren och elektrikern för att kunna gå vidare.

Golvet tar form











Jag måste tacka alla som tar sig tid att läsa min blogg och bakar de saker jag lägger ut recept på. Det är riktigt kul när ni kommer fram till mig med positiv feedback eller tar kontakt med mig om frågor kring recepten. Då känns det som jag har nått ut till er.
I går var det faktiskt en av er som läser bloggen som frågade efter receptet på mitt tunnbröd. Hoppsan! Det har jag alldeles glömt bort att lägga ut. Så här kommer det och naturligtvis behöver ni inte en bakugn för att göra detta bröd. En vanlig ugn går alldeles utmärkt.

Mormors tunnbröd
1/2 l mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
3 1/2 dl kornmjöl
3 1/2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl / mer kornmjöl
+ 2 dl till utbakningen

Gör så här:
Rör ut jästen i mjölken, max 37 grader, tillsätt saltet och mjölsorterna. Knåda degen och dela den i 20 bitar innan de jäser under bakduk i 30 minuter.
Kavla ut bollarna en och en. Använd en vanlig kavel först och avsluta med kruskaveln. De ska vara väldigt tunna, så prova er fram. Man kan grädda 2 st/ plåt.  Gräddas på het plåt 
3 -5 minuter i 300 grader.
Mormors tunnbröd