söndag 3 maj 2015

Välkommen sköna maj

En månad närmare sommaren och den bästa månaden på hela året, maj! Det är nu grönskan kommer och alla vårblommor som tittar fram.
Här planeras det för fullt inför dopet vi ska ha nästa helg. Det blir ett litet dop med släkten. Dopklänningen har plockats fram. Nora är den tredje flickan som bär klänningen som jag en gång sydde i slöjden på högstadiet. Min dotter Klara var den första som fick bära den, sedan kom Lea, min systerdotter och nu är det Noras tur. En klänning som jag hoppas kommer att användas av fler barn i kommande led. 


I veckan ska tårtor och det sista fikabrödet bakas. 
Jakten på kokoskakan fortsätter... För några år sedan var jag på ett kalas där de bjöd på en ljus kaka med en kokosglasyr på som var knäckig. En god kaka som jag fortfarande letar receptet på. Som om ni funderar på varför jag lägger ut recept på ytterligare en kaka med kokos på, så vet ni varför. Jag letar, bakar och provsmakar....
Och vet ni?! 
jag tror jag har hittat den, jag närmar mig iallafall. Några justeringar på det här receptet och det är klart!









Knäckig kokoskaka

150 g rumsvarmt smör
3 dl socker
1,5 dl mjölk
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
Rör socker och smör med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och sedan de torra ingredienserna. Rör ihop alltsammans och häll i en bakplåtspappersklädd plåt 30x40 cm. Grädda i 175 grader i 15 minuter. Tag sedan ut kakan och bred på glasyren. Grädda i ytterligare 15 minuter tills glasyren fått en fin guldbrun färg.
Glasyr:
60 g smör
3 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
2 dl kokos
Smält smöret och tillsätt de andra ingredienserna, när kakan har gräddats i 6 minuter börjar man med glasyren. Låt koka ihop och bred försiktigt ut glasyren.

En smörgåstårta som jag ätit under min uppväxt och fortfarande en av mina favoriter är denna. Grädde, tonfisk och kaviar är basen.
Mammas smörgåstårta
Mammas smörgåstårta
3 dl grädde
2 burkar tonfisk i vatten
3-4 msk kaviar
1 gul lök
salt och svartpeppar
Polarkakor

Vispa grädden och rör i tonfisken. Hacka löken fint och blanda i kaviaren. Smaka av med salt och peppar. Bred blandningen på polarkakor. Det räcker till tre lager. Avsluta med fyllningen på toppen. Jag brukar dekorera med gurktärningar, tomater, kokta ägg, räkor eller crabsticks. Allt efter tycke och smak.

Nu är potatislandet plöjt och sättpotatisen inhandlad, nu ska det bli andra potatisar! Vi har pratat med några av våra grannar och vi har bestämt oss för att prova med ett gemensamt potatisland. Kul med närodlat, om vi lyckas....
Inne i huset börjar badrummet bli klart, mattan på väggen är hängd och jag är nöjd med resultatet. Nu återstår målning av lister och foder. Det verkar som om det aldrig tar slut....