fredag 16 oktober 2015

Fredag och la familia på middag

Veckorna swishar förbi liksom löven på träden. Det gäller att ta tillvara på de fina höstdagarna. Höstkransen sitter på dörren och ljungen är planterad i krukor. I helgen planerar "vi", grannfrun, Sandra, att knäppa kort på oss i lövhögarna. Så krattan står och väntar på mig vid äppelträdet...
Härligt är det med fredag iallafall, det tror jag alla tycker. Jobbarveckan är snart slut, min är det redan, för jag är hemma med lilla Nora idag. Jag passar på att laga mat, baka och koka sylt när hon sover. Radion går i bakgrunden och att lyssna på "Sök och finn" är lite av ett fredagsnöje såhär på förmiddagen.  
Majsbröd med flingsalt

Mina syskon med familj kommer på middag ikväll, det ska bli så mysigt! Vi träffas och äter lite, barnen passar på att leka och så ska det känsliga ämnet tas upp,  Julen....haha! Var ska vi fira jul i år? Det är den ständiga frågan, men nu är det lite annorlunda när vi har vårt hus att fira i, jag älskar att bjuda hem folk och rå om dom men min bror är väldigt hemmakär och tycker det är skönt att bara vara hemma och vem tycker inte det? Klart det är skönt och kanske mysigast att vara hemma i sina raggsockor och mysa på. Så, vi får kanske klunsa om det...
I kväll bjuds det på majsbröd med brieost och fikonmarmelad, Lasagne och tacogratäng och min mammas favoritefterrätt, varm hjortronsylt med rostade havregryn, vaniljglass och grädde. 
Nu i förkyldningstider har vi laddat upp med Ingefärashot, ett recept som cirkulerat på facebook, som vi har testat. Ska vara bra för och svullen mage, stärker immunförsvaret och allmänt uppiggande. Läs mer här om ingefäran och dess effekter den har på kroppen.
Ingefärashot

Ingefärashot
200 g riven färsk ingefära
1 liter vatten
1 dl honung
2 citroner
Koka ingefära och vatten i 20 minuter. Sila sedan av ingefäran och häll i honung. Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Häll upp på flaska och förvara i kylen. Håller ca 1 månad i kylskåp.
Här kommer de utlovade bilderna på vårt sovrum...
Vi behöll träpanelen på väggen och målade den grå.
 Taket fick behålla sin färg. 

Heltäckningsmatta känns så rätt

Skåpet är kvarlämnat av förra ägarna och
stod i detta rum som var kallförråd tidigare. 
Måste bara tipsa om en supergod kladdkaka som smakar kanelbulle, låter konstigt, men är försvinnande god!
Kanelbullekladdkaka
150 g smör
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1/2 krm salt
2 1/2 dl mjöl
2 ägg
Smält margarin och låt svalna. Blanda i de övriga ingredienserna och rör ihop till en smet.
Klä en ca 20 cm i diameters form med smör och lite bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Strö över pärlsocker. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. God att äta som den är men också med en gräddklick.

Ha en härligt solig helg!