lördag 5 april 2014

Pizzabakning à la Söräng



 God morgon!
 I dag är en härlig dag. Jag får besök av min kusin Malin och hennes familj och självklart ska då bakas pizza i bakugnen. Det ska snart börja eldas...
Släkt är ju inte något man väljer, däremot sina vänner. Malin är en av de släktingar jag umgås mest med och är faktiskt en av mina bästa vänner, så jag ser fram emot kvällen och deras sällskap. I går förbereddes efterrätterna. Det blir en efterlängtad Crème Brulé och Svärmors Kladdkaka. Båda efterrätterna går utmärkt att förbereda dagen innan.

Crème Brulé
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
2 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
2 msk socker
6 st äggulor
Råsocker eller brun farin till det knäckiga skalet.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, blanda med mjölken, grädden och sockret i en kastrull. Låt detta koka upp. Vispa upp äggulorna i en separat bunke och tillsätt äggsmeten under kraftig vispning, lite i taget, så det inte blir äggröra.
Häll upp smeten i 6 st portionsformar och ställ i en form. Häll på vatten så det täcker ca 2 cm upp på formen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills krämen stelnat. 200 grader.
Ställ i kyl. Vid servering, strö på sockret och bränn av med brännare eller använd grillfunktionen i ugnen. Bara så ni får en knäckig yta.
Färdig att serveras!

Inne i huset håller väggar på att sättas upp i vardagsrummet och eldragningen har förberetts. Hjälp vad många uttag man behöver och det gäller att tänka till när det är dags för själva dragningen! Man ska ju ha lite koll på var man ska ha alla saker...
Uppe i ett av sovrummen är golvet inlagt, det med breda planken. Det har hyvlats, så det behöver en behandling innan det börjar användas. Frågan är hur och vad man ska göra med det, TIPS mottages tacksamt!
Ha en fin dag i solens sken!!!

söndag 30 mars 2014

Flottarleden- den vackra leden

God morgon!

Vilka härliga dagar vi har haft med sol och värme. Grillen har använts och vårblommorna har planterats.








I går var jag och några av mina tjejkompisar ute på en liten utflykt. Vi packade ryggsäckarna med kaffe, nybakt kaka, saft och någon tog med sig vin och så promenerade vi. Vi gick Flottarleden fram och tillbaka. Vi började här i Söräng och gick till Runemo och vände. Solen verkligen gassade och vi  njöt av vår promenad.
Flickor på tur
Anna intar vätska...
 På vägen dit hade vi två pauser, det är ju viktigt med vätska, i alla former,  när det är så varmt.... Leden följer hela tiden vattnet, så vyerna är fantastiska. Denna led tar ca 45min till 1 timme att gå enkel väg. Men man ska ju passa på att stanna upp och njuta av denna fantastiska natur vi har här, så ha god tid på er när ni ger er iväg. Väl framme i Runemo fanns grillplats med bänkar och en utomhustoalett. Vi var väldigt nöjda med att få stanna en stund och fylla på med lite energi, kaffe och hallon mazarinkaka.

Hallon mazarinkaka
175 g smält smör
75 g riven mandelmassa
1 ägg
8 droppar bittermandelolja
1,5 dl mjölk
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Glasyr:  1 dl florsocker och 0,5 dl hallonsylt. Röres ihop och  breds på den avsvalnade kakan.

Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandeloljan och mjölken. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, 24cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i 30 -40 minuter.
Hallon mazarinkaka
När vi kom tillbaka till Söräng var grillen tänd och vi kunde börja med middagen. Sammanfattat, en toppendag som kommer att göras om i höst. En tradition ska det bli...