måndag 22 december 2014

Mysigt julstök

Ett lugn börjar infinna sig här på gården. Det mesta är förberett inför julen. I helgen blev det lite småpyssel, som att baka glödhoppor, slagit in de sista julklapparna och rimmat lite.
Mellan julstöket och rimmen drack vi glögg. Dessa två är mina favoriter i år. Blossa frisk med fläderblom och citrussmak är lika god kall som varm. Morberg har lyckats med alla sina glöggsorter, den vita, rosén och den röda. En glögg som inte ger halsbränna och är lagom söt. Ett måste på julens glöggmingel. Avnjut glöggen med mormors pepparkakor med en bit ädelost på, mums!


Morbergs glögg
undefined
Blossa frisk




Mormors pepparkakor
1 1/2 kkp (kaffekopp 1,25 dl) ljus sirap
1 3/4 dl strösocker
150 g Smör
1 msk ingefära
1 msk bitkarbonat
1/2 kkp grädde
8 dl vetemjöl
Smält smöret, tillsätt grädden, sirapen och sockret. Blanda sist i de torra ingredienserna. Låt degen vila i kylskåp 1-2 dygn innan bakningen. Grädda pepparkakorna i 5 minuter i 200 grader.

Pepparkakor med Home made stämpel
Min första erfarenhet av glödhoppor kommer från när jag gick på dagis och vi gräddade glödhoppor över öppen eld. Ett härligt minne som gör att de smakar lite godare. Så nästa gång ni ska ut på utflykt, släng med pannan och degen och njut av de nybakade "hopporna" med en smörklick.
Glödhoppor
1/2 l fil
1 1/2 dl sirap
12-15 dl rågsikt
2 tsk bitkarbonat
1 1/2 tsk salt
Dela degen  så att det blir lagom stora bitar till en stekpanna. Kavla degen först med vanlig kavel och sedan med kruskavel och grädda i en torr gjutjärnspanna, ca 1 minut på varje sida. Obs! Inte på högsta värmen.
Gott bröd som är härligt att ha till frukost eller på  julbordet.
Annat gott att ha på julbordets dessertbord är after eight-brownie och saffranspannacotta med hallonsås eller pepparkakskrisp.


After eight-brownie
3 ägg
After eight-brownie

2 dl socker
1 1/4 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g smält smör
Vispa ägg och socker. Sikta sedan ner de övriga ingredienserna. Blanda sist ner smöret. Förbered innan du häller i smeten i en liten långpanna, med att kolla hur många after eight du får plats med. Jag fick plats med 24 plattor.
Häll smeten i smörad form och grädda i ca 20 minuter i 180 grader.
När kakan tagits ut och svalnat lite, lägg på after eight rutorna och skär sedan bitar efter rutorna. Sikta florsocker på vid servering och om man vill, en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass.

Saffranspannacotta
3 dl grädde
1/2 vaniljstång eller vaniljpulver
1 kuvert saffran 0.5 g
1/2 dl socker
2 gelatinblad
Häll grädden i en kastrull tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Lägg gelatinbladen i blött i 5 minuter Tillsätt saffran och socker och koka upp blandningen. Krama ur vattnet från gelatinbladen och lägg dom i gräddblandningen, rör tills de löst upp sig. Häll upp pannacottan i små portionsskålar eller fina glas. 
Hallonsås
Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Häll i florsocker och mixa tills allt blandat sig. 
Häll såsen ovanpå pannacottan vid servering.
Om man väljer att ha pepparkakor på, krossa dessa och strö på vid servering.

Nu står julgröten och puttrar på spisen och julsånger sjungs på radion och julafton närmar sig med stormsteg. I kväll ska skinkan ugnsbakas och revbensspjällen göras klar.
Ha en fin dag i snövädret!