onsdag 5 november 2014

Enkla små ting...


Det är dags att ta fram och börja kolla i tidningar och receptböcker nu vilket julgodis som kommer att få ta plats i burkarna i år. Etiketterna är iallafall fixade, tack syster yster för dom! Slänger in ett recept som även funkar som helggodis eller bara när man MÅSTE ha något sött snabbt!
Mina favoriter just nu....
Små saker som gör min vardag lite roligare.

Annas 10 minuters kola
125 g Smör
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl socker
4 msk kakao
Etiketter från Lagerhaus
Koka allt i 6-7 minuter. Gör kulprovet och häll sedan ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna och hugg sedan in.
Gör man dessa till jul, slå in kolorna i smörpapper och lägg i en fin glasburk med en snygg etikett på. En perfekt och snabb gå-bort-present.

En annan fin gå-bort-present är pepparkaksburkarna från Arbrå pepparkakor. Dessa burkar pryder mitt hem och är perfekt att förvara annat än bara kakor i. På deras hemsida finns etiketter att skriva ut.
I år kommer osten Cambozola ligga på mina pepparkakor. Mums!


Årets färg på pepparkaksburken 
från Arbrå pepparkakor

4-pack skärbrädor från Åhléns














Mellan amning och blöjbyten hinner jag ibland ner på stan. Vid mitt förra besök hittade jag dessa underbara skärbrädor som jag tänker använda som förrättstallrikar. Även ett julklappstips för de som gillar att laga mat och ha middagar. 
Visst kan det vara skönt att strosa i lugn och ro och titta på julklappar såhär före jul och all stress, men i år kommer nog många julklappar att handlas på nätet. Man slipper trängsel och kanske impulsköpen. I år liksom förra året ska vi vuxna spela julklappsspelet. Så här spelar vi julklappsspelet: D
  • Var och en köper 2 julklappar var till ett sammanlagt värde av 150 kr. (Givetvis kan man ta vilken summa man vill, och bestämma hur många paket var och en ska ha, men detta tycker jag är lagom)är upp till varje sällskap, 
  • Man sitter runt bordet och lägger alla klapparna i en hög mitt på bordet.
  • Ta en tärning och slå var sin gång. Den som får högst får börja.
  • Nu gäller det att slå en 1:a eller en 6:a. Om man slår en 1:a eller en 6:a så får man ta en klapp.
  • Fortsätt laget runt tills alla klapparna är tagna.
  • Ställ en äggklocka/tidtagare på förslagsvis 15 minuter.
  • Börja om igen. Den som nu slår en 1:a eller en 6:a får TA ETT PAKET FRÅN NÅGON ANNAN. 
  • Titta INTE på klockan under tiden!
  • Ju närmare tiden är på väg att rinna ut desto mer hysteriskt blir det, får nu ska det gå FORT, och man har dessutom alltid, tycks det, spanat in nåt paket som man bara MÅSTE ha...
  • När klockan ringer får man de paket som man tagit.
Ett bra och roligt alternativ som inte gör plånboken tom till jul....

Vardagsrecept
Enkla recept är goda recept... ju fler ingredienser desto otydligare smaker, så tycker jag iallafall och säkert många barn med mig. För det enkla kan vara det godaste. I veckan som gick provade jag att göra en ny fiskrätt med få ingredienser som blev en hit här hemma. Snabbt och såklart enkelt att göra..

Enkla torsken
4-5 hg vit fisk (torsk, spätta)
1 röd paprika
1 purjolök
1 fiskbuljongtärning
2 dl créme fraîche
2  1/2 dl grädde
salt och citronpeppar
Skiva och fräs purjolöken och paprikan mjuk. Rör ner créme fraîche, grädde och buljongtärning. Låt koka upp. Krydda med salt och citronpeppar. Skär fisken i lagom stora tuggbitar. Lägg i fisken och låt koka i 15-20 minuter. Servera med kokt eller pressad potatis.

Snart är det fars dag och då smaskar vi vidare!