lördag 16 november 2013

Var är snön och min julstämning och kommer pizzan att lyckas?

I dag ska jag återuppta min karriär som pizzabagare och min granne kommer som assistent. Jag ska prova lite tips från er därute. Vi får se vilket som lyckas, för i dag ger jag mig inte. Pizzan ska in i bakugnen och framförallt, den ska av spaden idag!
Ja, tro det eller ej, men vi närmar oss advent. Jag har faktisk lite svårt att förstå att vi snart är där, men var är snön och julstämningen? För mig kommer den med snön och med musiken. Mina adventsmys-inbjudningar är utskickade och jag har gjort glögg och skorpor. Idag får ni recept på en god lingon- och blåbärsglögg och mammas supergoda saffransskorpor, som faktiskt är Leilas recept.


Leilas saffransskorpor
 
Mammas supergoda saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel
Smält smöret tillsammans med saffranet, rör sedan ned äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör i det i smörblandningen. Jag brukar hackar sötmandeln lite, för att inte skorporna ska gå sönder när man skär dom. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt, strö över råsocker. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25 minuter.
Ta ut skorporna och sänk ugnen till 125 grader, skär skorporna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dom på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i 10 minuter eller över en natt.
Lingon- och blåbärsglögg

Lingon- och blåbärsglögg
3 l lingon
0,5 l blåbär eller efter smak tycke
3 l vatten
1 påse hela nejlikor
1 påse kanelstänger
1-2 msk kardemumma
1,2 kg socker
Koka upp bär, vatten och kryddor i 10 minuter. Sila. Koka upp igen med sockret. Tappa på rena flaskor.




Ni kanske undrar vad som händer i huset?
Jag håller mig undan för tillfället medan sambon jobbar, underarbetet fortsätter och spånet är borta. Vi närmar oss tiden för återuppbyggnad.
Jag bara njuter av att få vara här på gården och pyssla med mina småprojekt. Idag ska jag forsätta spraymåla mina lampor. Tänk vad mycket kul man kan göra med en burk sprayfärg! Bilder kommer....



tisdag 12 november 2013

Smygstart inför advent...

Visst är tiden före jul den allra bästa?
Det tycker jag iallafall.
En tid av väntan, inför en högtid som snabbt är över. Därför börjar jag att njuta av den lite i förtid  för att få den lite längre.
Advent står på tur, det är bara några få veckor kvar och jag tänker tjuvstarta. I dag bjuder jag på saffranskaka i långpanna. Ett kaka som är enkel att göra och uppskattas av många. Man vill gärna ta en till....


Ett substitut för saffransbullen...
Saffranskaka
4 ägg
6 dl socker
6,5 dl mjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 påsar saffran
300 g smält smör
3 dl varmt vatten
Glasyr
3,5 dl florsocker
120 g smält smör
2 msk vaniljsocker
2 msk vatten
kokos
Vispa ihop ägg och socker. Blanda sedan i resten av ingredienserna och rör ihop det till en smet. Häll sedan smeten i en smord långpanna och grädda i 175 grader i 20 minuter. Låt kakan kallna innan du brer på glasyren och strör över kokosflingor.

Mina övriga projekt i huset?
Ja, man kan säga att vi skottar spån och snart är alla golven upprivna.
Fortsättning följer....


söndag 10 november 2013

En pizzabagare...han bor i staden... och bakar pizzor.. mest hela dagen...

All heder åt pizzabagare.....
Pizzan ligger på spaden, men sen då?

I går bakades det pizza i bakugnen, vi eldade i flera timmar för att ugnen skulle bli riktigt varm. Jag gjorde min tomatsås, rev osten och gjorde pizzadegen. Pizzan bakades ut och jag står där med ett leende på läpparna, för jag har gjort i ordning pizzan och fått upp den på pizzaspaden.
Jag knäpper ett kort, för jag är riktigt stolt. Hittills har allt gått bra, nu ska pizzan in i  ugnen, men tror Ni den vill av spaden?!  Nej! Den stannar snällt kvar....
Peter kommer och ska hjälpa till, men även han går bet. Vi kommer fram till att vi behöver mer mjöl på spaden, så jag försöker få av pizzan från spaden. Tror Ni den vill av?  Nej! Den sitter kvar. Jag drar försiktigt av den och får en idé att göra  en Calzone (inbakad) eftersom fyllningen är på väg av.... Men även det misslyckas. Pizzan åker i soporna och jag gör en ny. Denna gång åker den in på en plåt i bakugnen och min karriär som pizzabagare tog slut på en kväll. Pizzan blev god, men det blev ju inte som jag tänkt mig... Jag måste öva mer innan min tunnbrödsbakning drar igång.
Pizza på plåt...


Är det någon som har tips på hur jag får av pizzan från spaden?
Gratis pizza från bakugnen till den som har bästa idén!