lördag 16 november 2013

Var är snön och min julstämning och kommer pizzan att lyckas?

I dag ska jag återuppta min karriär som pizzabagare och min granne kommer som assistent. Jag ska prova lite tips från er därute. Vi får se vilket som lyckas, för i dag ger jag mig inte. Pizzan ska in i bakugnen och framförallt, den ska av spaden idag!
Ja, tro det eller ej, men vi närmar oss advent. Jag har faktisk lite svårt att förstå att vi snart är där, men var är snön och julstämningen? För mig kommer den med snön och med musiken. Mina adventsmys-inbjudningar är utskickade och jag har gjort glögg och skorpor. Idag får ni recept på en god lingon- och blåbärsglögg och mammas supergoda saffransskorpor, som faktiskt är Leilas recept.


Leilas saffransskorpor
 
Mammas supergoda saffransskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel
Smält smöret tillsammans med saffranet, rör sedan ned äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör i det i smörblandningen. Jag brukar hackar sötmandeln lite, för att inte skorporna ska gå sönder när man skär dom. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt, strö över råsocker. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25 minuter.
Ta ut skorporna och sänk ugnen till 125 grader, skär skorporna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dom på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i 10 minuter eller över en natt.
Lingon- och blåbärsglögg

Lingon- och blåbärsglögg
3 l lingon
0,5 l blåbär eller efter smak tycke
3 l vatten
1 påse hela nejlikor
1 påse kanelstänger
1-2 msk kardemumma
1,2 kg socker
Koka upp bär, vatten och kryddor i 10 minuter. Sila. Koka upp igen med sockret. Tappa på rena flaskor.




Ni kanske undrar vad som händer i huset?
Jag håller mig undan för tillfället medan sambon jobbar, underarbetet fortsätter och spånet är borta. Vi närmar oss tiden för återuppbyggnad.
Jag bara njuter av att få vara här på gården och pyssla med mina småprojekt. Idag ska jag forsätta spraymåla mina lampor. Tänk vad mycket kul man kan göra med en burk sprayfärg! Bilder kommer....



2 kommentarer:

  1. Idag kommer grannen över och assisterar pizzatillverkningen så idag kan det bara inte misslyckas ;0) Tar med mig en flaska vin så blir det fin fint! Ses sen!

    SvaraRadera
  2. Hejsan svejsan. Och pizzan blev.... Vi intog en pizza som var alldeles underbart god. På Esras, för säkerhets skull. Om det skulle( vilket jag inte tror) misslyckas för er igen; kan jag verkligen rekomendera deras gourmetpizzor. Ha en bra söndag. Monika Berg

    SvaraRadera