lördag 19 december 2015

En fröjdefull jul eller....

I väntan på snön
Nedräkning till julafton pågår nog överallt i våra hem, vissa med en längtan och förväntan och andra med en viss fruktan och kanske ångest. Julen välkomnas olika i våra hem. Jag ser julen som en varm, givande och stämningsfull tid. Men någonstans förstår jag dom som inte alls välkomnar denna högtid, de som kanske inte har någon att dela detta med eller de som väljer bort julfirande av andra orsaker.
 Julen för mig är inte att få en massa saker, utan att kunna skänka någon glädje i form av en julklapp eller en fin gest, att kunna vara tillsammans med familjen och att se barnen glädjas åt att leka med varandra. En tid med ledighet men också en tid med mycket stress. Att hjälpa varandra med mat och julstök är ett måste för mig för att kunna hinna njuta av den korta tid julen faktiskt är. Vi kör knytkalas hos oss på julafton, alla får i uppgift att ta med sig något till julbordet, på så vis blir det inte alltför påfrestande att bjuda hem folk, så Våga säg till att man vill ha hjälp, allt blir såå mycket enklare och roligare då.
 Årets julkort är skickade och till er som inte fått något önskar vi en god jul och ett gott nytt år härifrån bloggen!
God jul från Söräng

Eftersom jag tjuvstartar med julen, så är allt mitt julgodis redan klart.

I år blev det: 
  •  Klassisk knäck med mandel
  • Snickers
  • Rocky road
  • Gammeldags kola
  • Kola med smak av ingefära
  • Chokladkola
  • Mariannekulor
Gammeldags kola
Gammeldags kola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap 
1 tsk vaniljsocker
Kokas i 15- 30 minuter. Gör sedan kulprovet( kallt vatten i ett glas, häll i en liten klick smet och prova göra en kula) klart om du får ihop till en fast kula. Häll kolan i en smal form, 
klädd med bakplåtspapper, kolan blir tjockare då. Ställ i frysen och skär sedan i  bitar. Klä in kolan med bakplåtspapper.

Kola med smak av ingefära
Tillsätt 1 tsk malen ingefära

Chokladkola /Dajm (som mamma kallade dessa)
4 msk smör
1 kopp socker
4 msk sirap
2 msk kakao
koka i 5-10 minuter.
Häll ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Ställ kallt och skär sedan bitar och klä med bakplåtspapper.
För fler recept på julgodis, följ denna länk! julgodis
Nu är det dags att ta tag i årets rim. Det är också en sak som blivit lite av en tradition och kul grej. En liten bonus på julklappen. 
Ha en härlig helg och fjärde advent!