onsdag 19 augusti 2015

Nedräkningen har börjat

Nu är det nära, mycket nära. Inflyttning in till vårt nyrenoverade hus. Snart är det klart, på riktigt. Flickornas sovrum är klara och nu ska möblerna på plats, vi har gått in i skruva ihop möbler och sätta upp gardiner-fasen... Fönstren putsas rum för rum och det ska bli så himla kul att efter nästan två års renovering få flytta in till huset vi har rivit och byggt upp, ja slitit med dag in och dag ut. Nu är det snart dags. Här är ett litet smakprov från hallen uppe.
Hallen på övervåningen
Sommaren har väl varit si så där men det grillas mycket när solen väl tittar fram. Och visst är det gott med kött, men idag får ni tips på goda spett som görs på köttfärs. Det här receptet kommer från en mamma från Syrien, hon är otrolig på att göra god mat och dessa fastnade jag för direkt!
Zaras kebab


500 g köttfärs
1 msk grillkrydda
1 msk paprikapulver
salt
1 msk peppar
hackad persilja
1 liten vitlöksklyfta
5 msk olja
1 lök
Hacka löken och pressa vitlöken, blanda alla kryddorna i köttfärsen. Blötlägg träspett och forma avlånga bollar som kläms fast på spetten. Ställ kallt innan grillningen.
Servera med Tzatziki och rostad färskpotatis.

Tzatziki 
3/4 gurka
salt
2  -3 dl turkisk yoghurt
1 -2 vitlöksklyftor
Riv gurkan grovt på rivjärn. Pressa ur vattnet från gurkan och salta. Blanda i yoghurten och pressa i vitlök. Smaka av med ev. mer salt

Ingen riktig middag utan efterrätt...- säger gottegrisen... Dessa godingar kommer jag göra igen!
Frasiga jordgubbs- och rabarberbakelser 
1 paket smördeg
1 ägg
1/2 dl florsocker
Vaniljkräm
1 vaniljstänger eller motsvarande i riktigt pulver
2 1/2  dl mjölk
3/4 dl socker
3 äggulor
2-3 msk maizena majsstärkelse
25 g smör

250 g rabarber
1 dl vatten 
1 dl socker

6-8 färska jordgubbar
Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölk, vaniljen, hälften av sockret. Ta av från värmen. Vispa äggulor och resten av sockret och majsstärkelsen ljust och fluffigt. Blanda ner äggvispet i kastrullen och koka upp på medelvärme. Vispa tills krämen tjocknat, den ska bara sjuda.Vispa i smöret. 
Koka upp socker och vatten och dela rabarbern i småbitar. Låt dom koka med i sockerlagen, sila av när de blivit mjuka.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje smördegsplatta på hälften och pensla kanterna med uppvispat ägg. Skär ramar 1 1/2 -2 cm breda ur resterande plattor. Lägg ramarna på de penslade kanterna. Ta inte med mittbiten. Grädda dessa 4 bitar i ca 20 minuter. Ha koll på slutet så de inte blir brända.
Ta ut smördegsrutorna och tryck ner dom lite i mitten. Fyll med vaniljkrämen och sedan rabarbern. Avsluta med att dela jordgubbarna och lägg på dessa. Sätt in i ugnen på 250 grader i några minuter. Pudra över lite florsocker och servera genast. Gott med vaniljglass till!
Nästa gång kommer mera bilder inifrån huset!