tisdag 15 november 2016

Något gott i glasen

Nu har jag något nytt att bjuda på.... En äppelglögg gjord från grunden.
Mormors receptbok ligger på bänken och receptet på äppeldrickan är framme. Äpplena är tagna från gården och har förvarats svalt. Det bästa med detta recept är att man inte behöver skala äpplena, bara dela och läggas i uppkokt vatten. Sen ska det dra i två dygn, silas och tillsättas glöggkryddor. Se receptet  nedan. Vill man göra det lite enklare för sig så kan man alltid köpa färdig äppeldryck och tillsätta glöggkryddorna.

Äppelglögg  
Äppelglögg- god kall som varm

1 kg äpplen
1 l kokat, kallnat vatten
5 g vinsyra
Socker

Skär äpplena i bitar och lägg i en stor bunke, slå på vattnet och strö över vinsyran. Låt stå svalt i två dygn. Sila sedan upp och tillsätt 2-3 hg socker / liter saft. Värm i en kastrull så sockret smälter.

Glöggkryddor:
1 påse kanelstänger
1 påse hela nejlikor
1-2 msk kardemumma
Lägg i glöggkryddorna och låt det dra i några timmar.
Sila sedan av och häll upp glöggen i rena flaskor.







Snön har lagt sig fint och det är dags att ta årets julkort. Kruxet är att få barnen att sitta still. Snön är ju den bästa lekplatsen...
Här är några smakprov av vår fotografering...
Fotograf: Sandra Williamsson Zetterqvist
Klara
Nora går runt med sin
russinburk.
Finaste systrarna!!!

Till äppelglöggen passar denna underbara saffranskladdkaka. Kombinationen av detta efter en rolig fotografering är kanon! Bara att njuta!

Saffranskladdkaka
100 g smält smör
1/2 g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
Smör till formen

Smält smöret och häll i saffran. Hacka den vita chokladen och häll ner i smöret. Rör tills chokladen löst sig. Vispa upp ägg och socker i en annan bunke och blanda sedan äggsmeten med smörblandningen. Tillsätt mjölet sist.
Smörj en form, 20 cm i diameter. Gräddas i ca 15 minuter i 175 grader.
Saffranskladdkaka