tisdag 23 juni 2015

Att en månad kan gå så fort!

Maj flög iväg så nu bromsar vi upp juni lite. Jag väntar fortfarande på värmen  och även fast vi har haft en fin och varm helg så är de små molnen framme igen. Ja, maj månad var en månad full av händelser, dop och födelsedagskalasen avlöste varandra. Husrenoveringen har fått stått tillbaka lite, men det går fortfarande framåt. 
En kopp kaffe vid floden.
Det är något speciellt med vatten....
Nyss hemkommen från en härlig resa till Berlin där vi har ätit och druckit gott. Vi har gått otroligt mycket för det finns ju så mycket historia i Berlin som man vill se, många fina byggnader och parker. Restaurangtips om ni åker till Berlin!!   Ristorante A mano
t-bana (Starusberger Platz) En underbar italiensk restaurang med god mat, bra service och i en lokal med en pittoresk känsla. Där firades födelsedagsbarnet!


Peter firar...
Nu har vi återfått lite av vår energi, så nu kör vi igång med utbyggnaden medan jag tapetserar vidare inne. Tjejernas golv är färdigslipat och behandlat, hallen nere är tapetserad och klar. Köksspisen och fläktkåpan är på plats och är målad och klar. Blev så fint i vårt blivande lantkök. Nu är det kakel som fattas, lite el och småfix, sen så är  köket klart. Det är just det där småfixet som tar  tid....Vardagsrumstapeterna är beställda, så bara de är på plats så är nedervåningen nästan klar. 



Ska ni baka något gott?  Denna goda kaka bakade jag när jag fyllde år, monstercockie, SUPERGOD!
Monstercockie
American monstercockie
200 g ljus choklad (spar 4 bitar till garnering)
100 g dumlekolor
175 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl farinsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bitkarbonat
1 krm salt
1 dl havregryn
3 3/4 dl vetemjöl
Hacka chokladen grovt och skär dumlekolorna i bitar. Vispa smör och  båda sockersorterna pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en deg. Tryck ut i en bakplåtspapperklädd smord form 22-23 cm i diameter. Strö över chokladen. Grädda längst ner i ugnen i 34-38 minuter i 175 grader. Låt svalna i formen. Pudra över florsocker vid servering. Gott att äta en kula vaniljglass till.

I trädgårdslanden växer det fint, rabarbern har växt till sig riktigt bra och jag har faktiskt vågat ta lite av den, man säger ju att man ska vänta något år efter planteringen, men nu har den blivit så stor och fin att jag vågar ta av den. Så rabarberlemonad och rabarbersaft har gjorts. Åh, såå gott och fräscht!
 Mormors rabarbersaft
1 kg rabarber
3 citroner
500 g socker
vatten
Skär rabarbern smått och skiva citronerna. Varva med socker, häll på vatten så att det täcker. Låt stå en eller två dagar och sila sedan.
Häll upp på väl rengjorda flaskor och ställ sedan saften kallt.
När jag gjorde saften tillsatte jag jordgubbar och det blev jättegott, en riktig sommarsaft. 
Vill man inte göra saft som tar några dagar att göra så är ju den rosa rabarberlemonaden jättegod och går fort att göra!

Ha det gott i den kommande sommarvärmen!!