torsdag 28 januari 2016

Lättare tider

På jobbet har vi kört igång med en Biggest Loser-tävling. Vi är tretton deltagare som ska köra i tio veckor. Detta innebär att vi har gjort en invägning och efter fem veckor är det dags för en liten koll, om man så vill. Vi kommer att räkna den eventuella viktnedgången i % så att det blir rättvist och man  får köra vilken metod man vill. Jag kör enligt viktväktarna, där man kan äta allt, men med måtta... det har alltid fungerat för mig. Därför kommer jag att lägga ut några recept som jag använder mig av och som är riktigt goda. Soppan har jag ätit som lunch under de första veckorna och det blir mycket när man gör den, bra till matlåda alltså.
Salladen kan man ha som komplement till en måltid eller bara som en vanlig pizzasallad.
Grönsakssoppa
4 gula lökar
1 medelstort kålhuvud
4 morötter
1 selleristjälk
1 purjolök
2 burkar krossade tomater
2 gröna paprikor
2 påsar löksoppa + vatten
Oregano, curry, salt och peppar
Hacka gul lök och paprika. Skiva morötter, selleri, purjolök och vitkålen.
Häll allt i en stor kastrull. Fräs allt och tillsätt löksoppan och vattnet.
Kokas i en timme.

Vitkålssallad
1 kg vitkål
2 rivna morötter
2 hackade paprikor
1 strimlad purjolök

Lag:
0,5 dl olja
0,5 dl  vatten
1 dl vitvinvinäger
italiensk salladskrydda
salt och peppar
ev. 1 msk socker
Koka upp lagen och den svalna innan den hälls över vitkålssalladen.
Salladen håller i kylen i ca en vecka.

Kasslergratäng

1 broccolibukett
1 tomat
4 skivor kassler
1/2 gul lök
smör att steka i
pasta penne

Äggstanning:
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl mozzarella ost
salt, peppar, muskotnöt och oregano

Dela broccolin och koka den 2 minuter i saltat vatten. Gör tärningar av kasslern och skiva tomaten.
Hacka löken och fräs i smöret. Lägg kasslern i en smord ugnsform tillsammans med den gula löken och broccolin. Koka pastan så den nästan är klar. Häll av vattnet och häll pastan i formen och stick i tomatskivorna. Vispa ihop ägg, mjölk och osten, krydda. Häll sedan på äggstanningen på pastan. Lägg på mer riven ost om man vill ha ett knaprigt lager. Ställ in i ugnen i 220 grader i ca 15 minuter.

Detta är tre olika maträtter som finns med på min matsedel i min jakt på kilona.
Men eftersom inte alla äter viktväktarmat så smäller jag till med en Supergod efterrätt som är hittad på en annan matblogg, jag har gjort om den lite men den är mer i min smak....
Daimglass

5 dl grädde
1 burk sötad kondencerad mjölk
2 dubbeldaim
1/2 burk karamelliserad mjölk (dulche leche)
chokladströsselkulor

Vispa grädden toppig och vänd ihop det med den kondencerade mjölken. Vänd ner den hackade daimen och rör tills allt blandat sig. Ta 2 msk grädde och blanda ut med 1/2 burk dulche leche. Det blir lättare att jobba ner kolakrämen i grädden sen. Vara kolakrämen med glassen i en form. Toppa med chokladkulorna. Plasta in och ställ i frysen i minst  4 timmar. En toppendessert!