fredag 13 februari 2015

En bra start på dagen

Ibland är det jättegott, men nu har jag tröttnat på limpa! Så jag bestämde mig för att baka mitt eget frukostbröd och hur enkelt är det inte egentligen?! 1 timme i ugnen, slänger i det som ska i och rör och vips, nybakat bröd med egen smaksättning och dessutom utan socker. Vill man ha ett lite sötare bröd, tillsätt sirap och öka på mjölmängden en aning. Denna gång hade jag i brödkryddor, solroskärnor och linfrön som smaksättning.
Enkla brödet


8 dl fil
7 dl vetemjöl
7 dl rågsikt, grahamsmjöl eller annat mjöl
2 tsk salt
4 tsk bitkarbonat
Egen smaksättning: Nötter, linfrön, rivna morötter, lingon, solrosfrön, kanel, banan. Endast fantasin sätter stopp för detta bröd! Smörj 2 avlånga formar och häll ner "kletet". Grädda i ca 1 timme i 175 grader.

Orkar man inte hålla på att baka föreslår jag att ni besöker Willys. Fråga efter fryst, ogräddat bröd, typ bagels eller frallor. Jag har ett litet förråd med bagels hemma som åker fram när orken tryter. Perfekt att bara slänga in i ugnen...



Husmorstipset: Har du bränt fast något i kastrullen? Använd några sockerbitar och skrubba. Vips så är det brända borta!
Inga sockerbitar? Prova med maskindiskmedel och hett vatten, låt det stå en stund innan du provar att gnugga ren den.

Även i år blev det semmelbak och jag kunde inte låta bli att testa semmelwrapen. Den var ok men inget slår semlan! Så jag gjorde båda delarna för att vara på den säkra sidan. Semmelwrap:
Semmelwrap
25 g jäst
1 dl mjölk
1 1⁄2 dl vatten
1 dl rapsolja
1 dl strösocker
1 krm salt
1⁄2 tsk stött kardemummakärnor
1 ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning: 
Triss i semlor

mjölk
mandelmassa
vispgrädde
florsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen. Tillsätt 
olja , socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30-40 min.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter. Strö lite mjöl på bordet så att de inte fastnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka. Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka.
 Rör ihop mjölk med den rivna mandelmassan. Vispa grädden . Klart att börja bygga semmelwrap! Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen. Vik ihop som en wrap. Botten först, vik sedan in kanterna över fyllningen. Pudra florsocker över och packa in i smörpapper.

Uppdatering av huset: Taken nere är vitmålade, klara eller delvis klara. Värmepumpen håller på att kopplas in i detta nu och snart kommer jag kunna tvätta själv. I över ett år har jag fått låna tvättmaskinen av min underbart snälla granne. Jag har även haft hjälp av svärmor, ja vad gjorde jag utan henne?! 
Nästa gång kommer bilder på huset....