lördag 14 juni 2014

Festernas tid

Ja, nu har sommaren kommit på riktigt. Överallt i Sverige firar barnen sina sommarlov och min dotter Klara har precis gått klart sitt första år i skolan. 
Klara 8 år
Jag kommer ihåg mina sommarlov, de oändligt långa loven som varade för evigt, kändes det som...Idag är sommaren över på ett litet kick, så det gäller att ta tillvara på dagarna som kommer, för de är dagarna vi minns.... Ja, så säger de i en viss reklam och visst är det så. Som vuxen vet man att tiden är lånad, som barn tar man ofta den för given. Jag är nog ett barn i tanken ibland, jag tar nog min tid för given, men det är kanske så man ska leva för att kunna göra det fullt ut, att vara ett barn i tanken och göra planer för morgondagen. 
Efter skolavslutningarna kommer snabbt midsommar och däremellan några födelsedagar, så visst ska det bakas och lagas mat igen.... Undrar just när jag ska dra mitt strå till stacken när det gäller huset...
För några dagar sedan bjöd jag mina arbetskamrater på en supergod rabarberpaj som jag självklart kommer att dela med mig av, receptet alltså...

Rabarberpaj á la Söräng
Smuldeg:
5 dl cornflakes
2  dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
125-150 g smör
1 dl kokosflingor
Mixa ihop smuldegen och tryck ut hälften i en form med diametern 26 cm.
Fyllning:
3-4 msk socker, ta mer socker om ni använder rabarber
2 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 l bär eller 400-500 g rabarber
Häll i bärblandningen.
Riv vit choklad och mandelmassa på bären eller rabarbern och smula över resten av degen. 
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. 
Servera med vaniljvisp eller råkräm.

Råkräm
3 äggulor
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl vispad grädde
Vispa gulor, socker och vaniljpulvret. Rör ned i den vispade grädden.

När jag bakade denna tårta använde jag mig av en form som bara var 20 cm i diameter. Detta gjorde att jag fick ge mig ut på jakt efter ett bra recept som passade den här formen och vips så snubblade jag över ett kanonrecept som jag självklart delar med mig av. Jag använde mig av ett recept där man mätte i delar. Fungerade kanon.
Tårtrecept i delar

Nationaldags/ midsommartårta
Tårtbottens storlek
15 cm: 2 ägg 1 tsk bakpulver
18 cm: 2 ägg 1 tsk bakpulver
20 cm: 3 ägg 1 tsk bakpulver
22 cm: 3-4 ägg 1 1/2 tsk bakpulver
24 cm: 4-5 ägg 1 1/2 tsk bakpulver
26 cm: 5-6 ägg 2 tsk bakpulver

Ingredienser
Ägg
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl eller kakao
Bakpulver
Smör till att smörja formen med
Ströbröd eller kokosflingor att bröa formen med
1 vaniljstång eller 1/2 tsk mald vaniljstång


Jag fyllde denna tårta med vaniljkräm, grädde och jordgubbar och självklart en massa jordgubbar på toppen.

Nu har jag sagt hejdå till mina ungdomar och mina arbetskamrater på boendet och på måndag säger jag hej till mina nya arbetskamrater. Ett stort steg i mitt liv, men ett nödvändigt.
Grannfnitter

Grannsämja

Gå-bort-bukett från gården trädgård