torsdag 14 januari 2016

Det nya året - det nya livet???


Mitt år på gården

Huset innan renoveringen sattes igång

Huset har återfått
 sitt gamla utseende
Ett nytt år är ofta en ny början på något. Vi använder det nya året som startpunkt på en massa olika saker, nyårslöften som ska påbörjas och projekt som ska sättas igång. Vi har nog alla något som vi funderar på att göra eller förändra. Jag har inte avlagt några nyårslöften men jag har saker som jag kommer att göra i år som kommer att göra mitt liv rikare och mer meningsfullt, för jag tror det är viktigt att ha mål i livet som är uppnåbara. Små mål med stor betydelse....
Här är en tillbakablick under mitt år som gått....
Nora 5 månader
Mitt skafferi byggs
Köket
Pannrummet har fått golv och väggar
Trappen ska få ett annat utseende



Vi lägger golv i vardagsrummet
och lyckan är stor!



Detaljarbetet med lite färg
Mitt skafferi har fått en vacker dörr



Köket byggs. Här är två av våra medhjälpare!







Nora får hänga med på
det mesta


Spisen är inmurad
Vi började på med utbyggnaden
i juni.




Tapetsering av vardagsrummet



Köket börjar bli klart



Vi delade av tjejernas rum
Detta är några av våra bilder under året, som ni ser har huset varit i fokus länge nu och mycket av vår tid under de senaste två åren, har gått till just att riva och återställa. Lagom till Noras 1 års dag flyttade vi in och sedan dess har vi slagit av lite på takten. Nu återstår bara att färdigställa vår utbyggnad...
Varm choklad på pinne
 Nu till godsakerna...
En liten påminnelse om varm choklad på pinne. En enkel rolig grej att göra och ta med sig på sin utflykt. Koka upp mjölk och häll upp i en termos. Stoppa chokladpinnen i koppen med varma mjölken och vips du har varm choklad på pinne! Omtyckt hos både barn och vuxna.
Varm choklad på pinne
2 dl kakao
2 dl strösocker
2 vispgrädde
Blanda alla ingredienser tills det blivit en tjock massa. Klicka ut massan på plastfolie och forma så chokladen blir fyrkantig, ställ i frysen i en timme. Skär sedan kuber och rulla i kakao, stick ner en pinne i varje chokladbit. Slå in i cellofan eller en bit plastfolie. Förvaras i frysen.
Låt smälta i en kopp het mjölk och vips, du har varm choklad på ett lite annorlunda vis.

Januari är en kalasmånad för vår familj och det innebär en massa bakning för mig. I bland får man idétorka, men att kolla i gamla receptböcker från min mormor, det funkar alltid! Nu hittade jag en klassisk småkaka som jag är uppväxt med och som både jag och min sambo Peter förknippar med fika hos mormor. 
Mormors hästskor
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
5 dl mjöl
1 1/2 msk sirap
1 tsk stött kardemumma
2 tsk kanel
2 tsk bitkarbonat + 1 msk vatten
Rör ut bitkarbonaten i vattnet. Blanda ihop de övriga ingredienserna i en matberedare. Forma sedan längder, skär bitar på ca 7-8 cm och böj de som hästskor. Lägg kakorna på bakplåtspapper och tryck till de med en gaffel. Grädda i 7 minuter i 225 grader eller tills de fått fin färg. Akta så de inte bränns vid, det går fort på slutet!

Tänd en massa ljus och bädda ner er i soffan och läs en bok, det är vad jag ska göra nu!
.