fredag 3 januari 2014

Att förvalta sitt arv

Jag tänker förvalta mitt arv. 
Det handlar det inte om pengar eller fastigheter, utan om recept. Min mamma och min mormor finns inte längre med mig, men deras recept kommer inte att försvinna för det, för jag tänker förvalta mitt arv. Jag ska se till att deras recept och kunskaper lever vidare och jag tänker dela det med er.

Jag ska varje vecka lägga ut ett eller flera recept från deras receptböcker och jag hoppas att ni någon gång provar dessa, för min mamma och min mormor, de visste hur man bakade. Jag håller på att skriva av alla deras recept och allt eftersom ska jag baka dessa.


 
Tak i vardagsrum före tvätt
Tak i vardagsrum efter tvätt

Jag har under mitt jullov haft lite att göra. Taken i både vardagsrum och hall är tvättade och all pappnubb är nästan borta. Många hinkar med skitigt vatten har det blivit, men resultatet är jag nöjd med.



Tak i hall efter tvätt
Tak i hall före tvätt


Armar och axlar har fått sin träning, men ett rum är kvar. Köket står på tur att få sin tvätt. Längtar tills det är dags för målning!







 Dagens recept:

Nyårsdipp
300 g philadelphiaost
5 dl créme fraiche
1 hackad röd lök
2 burkar svart rom
Blanda créme fraiche och osten och bred ut på ett fat. Bred sedan på romen och toppa med röd lök. Servera med chips.


Ett perfekt tilltugg när det ska minglas...



tisdag 31 december 2013

Ett slut och en början på något nytt

Vips så har ett år gått. Allt går så fort när man blir äldre, nu är inte jag så gammal, räknat med mina mått. Men visst är det så, att ju yngre man är, desto långsammare går allting. När jag var liten minns jag somrarna som oändligt långa och alla lov för den delen. Nu försvinner veckorna som ingenting. Då funderar jag, har jag fyllt min vardag med saker, upplevelser och människor jag vill vara med, finns det mer att lägga till i mitt liv för att jag ska känna att jag lever ett fullgott liv. Jag är frisk och det är jag såå otroligt tacksam för, jag har en underbar dotter och en sambo som fyller mitt liv med så mycket glädje och en familj som jag känner stor gemenskap med.
Så årets sista kväll firar jag i goda vänners lag med mat och dryck, som säkerligen kommer att dyka upp här i bloggen.
Med lockar i håret kliver jag utanför dörren på väg mot det nya året och med detta sista inlägg vill jag önska er all ett Gott nytt år!

måndag 30 december 2013

Små gåvor som berör

Julen är som sagt förbi och många julklappar har delats ut i landet. År efter år slås nya rekord i julhandeln, men är det mängderna eller summan som gör presenten eller klappen?
Häromdagen kom min granne över med ett paket till mig, sånt gör mig varm i hjärtat, oväntade presenter eller gåvor, bara sådär. Paketet innehöll böcker.
 En underbar bok med fina bilder i, om Maria Montazami och självklart en kokbok med nya maträtter att prova på. Tanken bakom presenten är det som berör mig, att personen i fråga verkligen har lagt lite tid och engagemang bakom gåvan.
Här kommer några tips på gå-bort-presenter om ni möjligtvis ska fira nyår hos vänner och bekanta.


Bakskålar och tillbehör
Arbrå pepparkakor



Amaryllis
Receptpärmar




Hoppas ni får en fin avslutning på året och ett nytt år som är ett snäpp bättre.
Mina nyårslöften... ja, ni får vänta och se.

söndag 29 december 2013

God fortsättning därute i stugan



Året närmar sig sitt slut och jag har njutit av julen, så som jag har önskat. Vi har hunnit träffat både släkt och vänner och lite pysslande med att få ihop allting har det varit. Men man får se till att stanna upp och njuta av allt runt omkring, dofterna, musiken, skratten och all mat.

 
Vi har ätit vår första julfrukost här i brystugan och jag hoppas verkligen att nästa jul firas i vårt hus. Mandeln i gröten, den hittades eller jag kanske ska säga letades fram av svägerskan.

Min storebror Johnny, jag och min lillasyster Gunilla
Julklapparna är utdelade och öppnade och likaså chokladasken eller ja, askarna....
Vi har haft en fröjdefull jul med rim och annat kul.




Det är dags att bjuda på ett recept inför nyårsafton.
Ett enkelt litet tilltugg som en god vän bjöd på.

Nachosnittar
Nachochips
Philadelphiaost
Röd lök
Dill
Färska räkor
Salt och peppar

Blanda ihop osten, med dillen och den hackade rödlöken, salta och peppra. Skala räkorna. Klicka ut röran på chipsen och lägg på räkor och en dillkvist.
Passar utmärkt med bubbel.
 
Med ledighet följer arbete, jo, så är det här på gården. Men det är ett roligt arbete. Taket i vardagsrummet håller på att göras rent och det är ett skitigt jobb, men vad fint det blir när det blir klart. Bilder kommer på våra framsteg...