söndag 7 september 2014

Brittsommar - en förlängning av härligheten

I går var en ny dag med solsken och värme väntar och ni som börjar känna mig nu, ni vet att jag njuter av värmen. I fredags bjöd jag över grannfrun och hennes barn på fredag tacos och vi kunde sitta ute tills solen gick ner. En helt underbar septemberdag. 
Sensommardrinken serverades ur denna ljuvliga
glasbehållare med kran från Åhléns.
Sensommardrink
Svartvinbärssaft
vatten
fruktsoda
apelsinklyftor
is
Som jag skrev i förra blogginlägget så är det dags för några recept innehållande äpplen. I vår trädgård har vi tre äppelträd som mognar i omgångar så äppelrecept tas tacksamt emot!
I går gjorde jag äppelmos, åååh så gott och enkelt att göra.

Gårdens äppelmos
3 kg äpplen
ca 3 dl socker
1 tsk askorbinsyra (göra att det håller färgen)
3 krm natriumbensoat (konserveringsmedel)
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en kastrull och låt koka upp. Äpplena ska koka sönder och bli till mos, vill man ha äppelbitar i sin mos, då behövs de inte mosas lite noga. Tillsätt sockret och rör tills det smält.Tillsätt sedan natriumbensoaten och rör. Sist men inte minst, askorbinsyran. Häll upp på rena varma burkar eller i plastburkar om äppelmoset ska frysas. Självklart styr man över sockermängden själv och om man vill ha natriumbensoaten i moset. Fryser man moset håller det i ett år iallafall. Jag har precis tagit fram en plasthink med äppelmos från förra året. 

Äppelkaka i avlång form
Äppelkaka i avlång form
75 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl fil
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Sikta i de torra ingredienserna och till sist smöret och filen.
Smörj och bröa en avlång form och häll i smeten.
Fyllning:
2 äpplen i klyftor
2 msk kanel
1/2 dl socker
Doppa klyftorna i socker och kanel och tryck ner dom i smeten. Grädda i 45 minuter i 175 grader.

Till nästa gång ska jag försöka mig på att göra egen äppeldricka, ett recept jag hittade i min mormors receptbok. Slänger ut receptet nu ifall någon har mycket äpplen man vill göra av med....

Mormors äppeldricka
1 kg äpplen
1 l kokat, kallnat vatten
5 g vinsyra
1 g natriumbensoat
Skär äpplena i skivor och lägg i en bunke, slå på vattnet och tillsätt vinsyran och natriumbensoaten. Låt stå i två dygn. Sila sedan och tillsätt 2-3 hg socker/l saft. Tappa upp drickan på rena flaskor.

Idag ska bb-väskan packas. Nej, jag har inte packat den.... Jag tror inte riktigt att det är på G än, men det är väl då det händer. Så fram med lilla checklistan och börja bocka av.
Jag ska även måla lite fönsterfoder idag. Jag har fått en liten uppgift som en höggravid ska klara av utan att värkarna ska ta fart. Sambon är på resa med jobbet och därför måste jag ta det extra lugnt. På eftermiddagen ska jag träffa mina syskon med alla barnen. I torsdags var det två år sedan vår mamma hastigt gick bort och vi syskon har träffats runt årsdagen för att umgås, äta, skratta, gråta och minnas, En fin liten tradition...