söndag 17 augusti 2014

Välkommen höst...(fast jag tar gärna några soldagar till...)

Hej alla därute!
Från en temperatur på 30 grader har jag nu 16 grader på min termometer här i Söräng. Solen lyser med sin frånvaro men jag känner ändå ett lugn, för sol och värme har vi ju verkligen fått i sommar. Denna värme har gjort att jag inte riktigt orkat med eller haft lust med alla projekt som var tänkta, men jag har ju faktiskt haft semester med sol, bad, drinkar och grillkvällar. Nu sprakar brasan inne och det känns ganska okej att välkomna hösten och dess charm. För visst är det väl mysigt att vi kan börja tända ljus, se färgskiftningarna på träden och ta reda på alla äpplena som ligger på marken och skriker:  -Gör äppelkaka av mig!
Här kommer ett recept på just äppelkaka, som är så enkelt och så gott!
Äppelkaka i långpanna
4 ägg
4 dl socker
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl gräddmjölk
100 g smält smör
Äpplen i klyftor

Vispa ägg och socker. Sikta i de torra ingredienserna. Skala äpplena och skär i klyftor, doppa dom i socker och kanel. 
Smörj och bröa en stor långpanna. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Gräddas i 175 -200 grader i 20-25 minuter.
Denna kaka kan ätas som den är eller som efterrätt med vaniljsås. Perfekt att ha i frysen när man får oväntat besök i höstmörkret.
Bananpaj med maräng
Bananpaj med maräng
Pajdeg:
175 g smält smör
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl socker
Blanda alla ingredienser och tryck ut degen i en pajform, förgrädda skalet i 10 minuter i 175 grader.

3 mosade bananer breds på det förgräddade pajskalet.

3 äggvitor vispas till skum
1 dl röres i
Bred marängen på bananen och grädda i ytterligare 20 minuter.
Servera med vaniljvisp.
Ät och njut!

Förberedelserna inför det kommande lilla knytet är i full gång och byrån till bebisen är klar. Här är före- och efterbilderna:

Före
Före











Det färdiga resultatet. Färg: ljusgrå
Nu är barnkläderna på plats och snart ska bb-väskan börja packas. Nästa gång kommer mer bilder från huset och fler recept på vad du kan göra med äpplen.