fredag 6 mars 2015

Fredag- veckans bästa dag

Fredag- en förväntans dag. En dag som för många innebär en början på ledighet. En dag som oftast går lite lättare än andra, en dag då vi unnar oss en lunch ute eller en go´fika, bara för att det är just fredag. Varför inte?! Fredag är en räddares dag. Då vi rår om oss själva lite extra. Är det just för att vi vet att nu kommer en kort ledighet och en chans att andas ut?
Ja, fredag är det en dag i veckan även för oss som är hemma och är föräldralediga och just denna fredag ska jag unna mig en afterwork med mina nya arbetskamrater. Vad ska DU unna dig??

Nutella kladdkaka
Vill man ha något gott efter helgmiddagen? Nutella kladdkaka är desserten att göra.
Kladdig är bara förnamnet...
Nutella kladdkaka 
375 g Nutella / hasselnötscréme
2 ägg
1 nypa salt
1 dl vetemjöl
Vispa ägg och Nutella i ca 1 minut, tillsätt salt och mjöl. Blanda till en jämn smet. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form 11 x 18 cm eller 20 x 20 cm. Gräddas i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig man vill ha den.  Låt kakan svalna innan den skärs upp, dekorera sedan med siktat florsocker eller spritsad Nutella. Min blev riktigt kladdig och fick ätas på en assiette med en klick grädde.

Klaras chokladbollar

100 g smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk starkt kallt kaffe
Smält smöret och låt puttra en liten stund, tillsätt de andra ingredienserna och rör ihop till en kladdig röra. ställ kallt i ca 30 minuter. Forma sedan bollar som rullas i tex pärlsocker, kokos eller hackade nötter. Lägg i små formar.


I helgen fortsätter golvläggningen och jag hoppas kunna lägga ut några bilder på vårt fina golv snart. Tapeterna till sovrummet ligger fortfarande i sin påse och väntar på att bli uppsatta. Är det någon som är sugen på att tapetsera med mig? Välkommen!!
Mat och go´fika utlovas!
Ha en härlig fredag och en toppenhelg, för solen ska värma i helgen. Fram med bänken och kaffekoppen och NJUT!

söndag 1 mars 2015

Välkommen Mars -välkommen våren

Sportlovet är här och därmed en vecka av aktiviteter och matsäckar. Man kan riktigt känna att solens strålar värmer nu och snart går det att sitta på en bänk, luta sig mot väggen och dricka en kopp kaffe...ute. Tiden går så fort nu. Nora är 5 månader och utvecklas med en rasande fart. Det är en tjej med stark vilja som vet vad hon vill...

Lövbiffpasta 

3 skivor lövbiff i strimlor
1 stor pressad vitlöksklyfta
smör och olja att steka i
1 burk champinjoner
2 paprikor
4 strimlade soltorkade tomater i olja och vitlök
3 dl grädde
2 dl créme fraiche 
1 kycklingbuljong tärning
Salt och peppar
Tagliatelle
Strimla lövbiff, paprika och de soltorkade tomaterna. Fräs vitlöken i smör och olja, tillsätt lövbiffen. Häll i svampen och till sist paprikan och tomaterna, låt detta fräsa med i några minuter. Smula ner buljongtärningen och tillsätt grädden och créme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan i lättsaltat vatten med en skvätt olja i. 

I bland behöver man något snabbt och enkelt att sno ihop om man får gäster. En rulltårta är då perfekt att göra, 5 minuter i ugnen och vips så har man gofika! Jag gjorde en drömtårta härom kvällen när vi fick hantlangarhjälp. 
Recept: Drömtårta
Bild från Ica buffétidning
Drömtårta 
3 ägg 
1 1/2 dl socker
2 msk kakao
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning: 
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 äggula
Röres i hop till en jämn kräm.

Vispa ägg och socker poröst och tillsätt vatten. Sikta i potatismjöl och bakpulver. Smörj ett bakplåtspapper och grädda i 5 minuter i 250 grader. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Låt kakan kallna innan fyllningen breds på. Rulla i hop och skär i skivor.

Snart är det dags för tapetsering av vårt sovrum. Här är tapeten som vi valt och som ska matcha med en grå plankvägg. 
Eco almost white art. nr: 3418