tisdag 14 oktober 2014

Hur många lönnlöv finns det i världen???

Årets löv tackar för sig och dalar sakta till marken där de bildar en matta i sprakande färger. Visst låter det helt underbart? Jo, jag tackar jag... Krattan har åkt fram och stora lövhögar ligger nu runt gården. Hur många lönnlöv finns det på gården??? Jo,alldeles för många...Lönnar är underbara träd och löven... ännu vackrare. Nu får lövhögarna ligga där de ligger, för snart kommer dottern Klara att vilja hoppa och leka i dessa högar. Då plockar vi fram kameran och fångar glada barn och löv i härliga färger. Hösten är en otroligt vacker årstid med all dess färgprakt, den friska luften och de fina, soliga dagarna. Att kunna ta en liten tur i skogen med en termos kaffe och leta svamp- det är väl härligt. Den här hösten är det sambon som har stått för de flesta kantarellerna och jag passar självklart på att sno ihop en kantarellsoppa och en gott bröd.

Ljuvlig kantarellsoppa    
Kantarellsoppa

300 g kantareller, grovt skivade
1 finhackad gul lök
3 msk smör
6 dl hönsbuljong
3 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vitt vin
salt och peppar
Färsk persilja
Stek löken glansig, lägg i kantarellerna och låt steka med. Häll över buljongen och låt sjuda i 5 minuter, tillsätt sedan grädden och vinet, sjud vidare i ytterligare 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Mixa soppan med en stavmixer. Klipp över lite färsk persilja vid servering. 

Självklart ska man ju ha ett gott bröd till soppan, här kommer ett recept som är väl använt här hemma.
Gårdsbröd med frön
1 l fil
3 dl sirap
1 tsk salt
1 kg rågsikt
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor utan skal
4 tsk bitkarbonat
2 tsk bakpulver
Blanda alla ingredienserna och häll degen i smorda, avlånga formar. Degen kommer att vara kletig. Grädda i ca 1 timme i 150 grader. Kolla med sticka så de är klara.
Gårdsbröd med frön

Med lilla Nora i hemmet och älgjakten som är i full gång, så är det stilltje med byggandet. Så ni får hålla tillgodo med lite recept som förhoppningsvis inspirerar till att kavla upp ärmarna och sätta på er förklädet. I helgen hade vi besök av några av våra grannar så vi passade på att bjuda på en supergod efterrätt som vi i vår tur fick på en middag för några helger sedan. Väl värd att prova!!!

Pannacotta med Nutella och kanderade pecannötter 
1 dl Nutella
3 msk grädde
Röres ihop och hälls i botten på glasen

4 1/2 gelatinblad - läggs i blöt i 5 minuter
1 burk kondencerad mjölk, ca 400 g
5 dl grädde
Värm grädden och mjölken, men det får inte koka. Krama ur gelatinbladen och lägg i gräddblandningen. Låt svalna innan det hälls över Nutellakrämen. Låt stå i minst 4 timmar i kylen.
Karamelliserade pecannötter 
1 påse pecannötter
4 msk sirap
2 msk socker
2 nypor flingsalt
Hetta upp en stekpanna och blanda i sirap, socker och salt. Låt detta koka någon minut. Dela nötterna i tre delar och vänd ner i smeten. Lägg sedan smeten på ett bakplåtspapper på plåt och ställ in i ugn på 150 grader i 3-5 minuter. Passa noga så det inte bränns vid!
Dela i bitar och lägg ovanpå pannacottan tillsammans med hallon.
Ät och njut!!!