lördag 30 november 2013

Nedräkningen har börjat

Fyra härliga söndagar väntar oss


I mina fönster brinner ljusen och de får äntligen samsas med adventsljusstakarna, för nu lyser även dom. Hyasinterna har fått sina platser och julmusiken har börjat spelats. Nu längtar jag till att få tända det första ljuset i min stake och räkna ner dagarna till jul.
Hyasint på burk

 I dag har vi bakat pepparkakor hos svängerskan och med alla barnen. En tradition som vi inte släpper. Julen är en högtid som jag förknippar med traditioner och nu skapar vi nya åt våra barn. Vad har ni för traditioner i er familj?


Vi har det gott här på gården. Den här veckan har det hänt grejer här. Vi har fått en ny trekammarbrunn och jordvärmeslingorna ligger i marken. Vi har grävt och skottat jord i mängder. I dag gör det ont, träningsvärken gör sig påmind i varje rörelse jag gör, så gymet lär inte få besök så länge jag håller på här hemma. I morgon ska jag ge mig på vardagsrumstaket igen, nu ska jag med hjälp av en kompressor försöka blåsa rent i alla springorna. Sen är det dags för tvättning. Håller tummarna att jag får behålla mitt tak...

måndag 25 november 2013

Smått och gott

God förmiddag alla!
Saffransbutterkaka

Jag vaknar och är full av inspiration. I dag ska jag baka saffran och ni ska få ett recept på en supergod fikonmarmelad som är värd att göra själv och så mycket godare än de köpta marmeladerna.
Ljusen är  tända och har jag tur så spelas någon jullåt på P4.  I dag är det bara -3 grader ute och jag vet att vintern kommer att vara kallare än så här och även brystugan vi bor i. Men idag är mitt kök fyllt av värme.

Fikonmarmelad
500 g torkade fikon i småbitar
500 g råsocker
Saften av en citron
1 vaniljstång
Så här gör du:
Koka upp vatten och slå över fikonen så det täcker. Låt det stå svalt över natten och dra.
Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll i råsocker, citronsaften och vaniljen i fikonblandningen. Koka upp till önskad konsistens. Mixa om man inte vill ha bitar i marmeladen. Häll upp på småburkar.
Perfekt att ha på ostbrickan och ge bort i present.
Jag lovar, ni vill inte vara utan den sen.



Fikonmarmelad när den är som bäst
Brödet ni ser på bilden är ett majsbröd, enkelt att göra och supergott! 







Majsbröd
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och bred ut tunnt på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i ca 1 timme och skär sedan brödet i smala bitar.


Under helgen har vi eldat i vår kamin och det har sprakat härligt om granveden. Advent närmar sig och jag kan ju inte hålla sig från att pyssla. I helgen band jag en krans av granris och satte upp på dörren. Det är en härlig känsla när man kan gå bara en liten bit, så är man i sin egen skog och kan plocka ris bäst man vill. Vi har en fin lite skogsbacke som tillhör gården och intill den finns en liten grillplats med fin utsikt över Söräng.


Ha en fin dag alla!!