söndag 31 augusti 2014

Söndag- en dag som alla andra

Denna lilla grupp har fått sin plats på mjölkpallen.
Hösten har kommit och det roliga med det är att nu får jag plantera nya blommor igen... Bollkryss är en av mina favoriter, just för att de tål lite svalare temperaturer men också för att de är så otroligt vackra i all sin färgprakt. Några tips för att få bollkryssen att hålla lite längre. De ska vattnas så att jorden håller sig jämnt fuktig. Blir det för torrt trillar knopparna av. Vid kraftiga skyfall ska man komma ihåg att hälla bort vattnet i från krukan. 
Hos oss viker sig äppelträdens grenar sig tunga av all frukt de bär på. Jag har inte kunnat använda mig av äpplena på gården i den utsträckning som jag vill än, men mycket snart är de redo att plockas och då blir det äppelmos, kräm och äppeldricka i långa banor! Ja, en och annan paj ska väl också göras.





Idag är det söndag - en dag som alla andra, men framför allt dagen innan arbetet sätter igång igen och vad passar väl bättre att äta då och som sköter sig själv i ugnen? Jo, söndagssteken. In i ugnen och du  hinner med en massa andra saker under tiden...
Skinkstek 
Skinkstek

Ca 1,5 kg skinkstek
2-3 morötter
1 gul lök
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 buljongtärning
4-5 dl vatten
2-3 vitlöksklyftor
Svamp, champinjoner eller kantareller
Gör några hål i steken och tryck in skalade vitlöksklyftor.
Bryn steken runt om i smör. Salta och peppra. Skala och skär morötterna i slantar. Skär löken i klyftor.Lägg sedan i alla grönsaker, buljongtärningen och vattnet. Ställ in i ugnen. 150 grader i ca 2 timmar. Använd en köttermometer för att få den rätta innertemperaturen, ca 70 grader.
Servera med kokt potatis, gelé och gräddsås, gjord på skyn som blir kvar. 
Gräddsås
Sila av skyn och häll i en kastrull.
Häll på grädde, soja och ev. lite salt och peppar.
Red av med maizenaredning.
Ät och njut!!

Självklart ska vi ju ha något sött efter maten också... Ett snabbt, gott och enkelt bakverk att göra är ju rulltårta. Här är en rulltårta smaksatt med banan och Nutella.

Rulltårta med banan och Nutella
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 mosad banan
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den mosade bananen och sikta i de torra ingredienserna och häll i vattnet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter på 250 grader.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret från kakan och bred på Nutellan när kakan svalnat något. Rulla ihop, skär och njut!

Dags att tjuvkika på huset... Vi håller fortfarande på med fasaden men snart sätter vi fart inne igen. Peter är den som drar det tunga lasset medan jag vaggar fram och gör de lättare sysslorna. En månad kvar tills babyn kommer och jag ska njuta av de fina höstdagarna som är. 
Fotograf: Sandra Williamsson Zetterqvist

Huset före
Huset byter fasad och färg







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar