lördag 25 oktober 2014

Härliga fredag!

Trots att jag har fredag hela veckan, för det blir ju så när man är hemma på föräldraledighet, så är dessa fredagar speciella. Det betyder ju att det snart kommer lediga dagar och lediga dagar är ju underbara dagar!
En grå vardag, som denna vecka har varit full av, behöver inte betyda att innehållet är mörkt och trist, tvärtom, jag försöker fylla dessa dagar med  saker jag mår bra av. För mig är det att tända ljus, pyssla, baka, laga mat, träffa vänner och familj... och såklart...äta god mat. 
Så passa på att göra plats i frysarna, för det är dags för fler recept. 
Tagliatelle med kyckling
2-3 kycklingfiléer i bitar
1 vitlöksklyfta
1 burk champinjoner (eller färska om ni har)
1 röd paprika
1 burk créme fraîche
1 hönsbuljongtärning
1 dl mjölk / grädde
salt och peppar
100 g färsk spenat 
Tagliatelle- ca 1 påse
Fräs kycklingen i smör, salta och peppra. Pressa ned en vitlöksklyfta. Lår svampen fräsa med, tillsätt sedan paprikan. Låt fräsa i 5 minuter. Häll i créme fraîchen och mjölken, smula i buljongtärningen. Låt puttra i några minuter och lägg sedan i spenaten. Toppa med färsk basilika.
Pastafavorit
Många vill komma och titta och gratulera till den nya familjemedlemmen och då krävs ju gofika. Provade att göra daimcupcakes här om dagen och de fick godkänt.
Daimcupcakes
Gofika
3 ägg }Vispas med sockret
2,5 dl socker
100 g smält smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
40 g grovt hackad daim
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt smöret. Ha i daimen. Fyll muffinsformarna till 2/3. Grädda i 10 minuter i 200 grader. Låt svalna. 
Topping:
90g Marabou Philadelphia
40 g grovhackad daim
Strössel
Klicka eller bred Marabou Philadelphia på cupcakesen och toppa med daim och strössel.
Har ni planerat en tur i skogen i helgen så passa på att plocka lite mossa och gör detta gulliga hjärta. Ni behöver bara hönsnät, en tång och grön mossa. Hittade detta hjärta i senaste numret av Bollnäs nytt, där finns också en beskrivning. Snart kommer snön så jag ska ut och plocka granris och lägga över rabatterna.

I affärerna har julsakerna kommit på plats och det dröjer inte länge förrän snön faller och advent knackar på vår dörr. Köpte saffran nu i veckan och självklart har jag tjuvstartat även detta år. Jag har gjort
Saffransskorpor
saffransskorpor, se recept i tidigare blogginlägg. Har ni inte provat att göra dessa skorpor, är det hög tid att prova!
När jag ändå höll på att baka, slängde jag ihop en mazarinkaka med saffran i. Det är samma recept som hallon mazarinkakan, men utan hallonsylt och med saffran.
Saffran mazarinkaka
175 g smält smör
75 g riven mandelmassa
1 ägg
8 droppar bittermandelolja
1,5 dl mjölk
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

1 påse saffran
Glasyr:  1 dl florsocker och lite vatten. Röres ihop och  breds på den avsvalnade kakan.

Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandeloljan och mjölken. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, 24cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i 30 -40 minuter.


Hoppas ni fått lite inspiration i höstrusket! Ha en härlig helg!

Nytillskottet Nora

tisdag 14 oktober 2014

Hur många lönnlöv finns det i världen???

Årets löv tackar för sig och dalar sakta till marken där de bildar en matta i sprakande färger. Visst låter det helt underbart? Jo, jag tackar jag... Krattan har åkt fram och stora lövhögar ligger nu runt gården. Hur många lönnlöv finns det på gården??? Jo,alldeles för många...Lönnar är underbara träd och löven... ännu vackrare. Nu får lövhögarna ligga där de ligger, för snart kommer dottern Klara att vilja hoppa och leka i dessa högar. Då plockar vi fram kameran och fångar glada barn och löv i härliga färger. Hösten är en otroligt vacker årstid med all dess färgprakt, den friska luften och de fina, soliga dagarna. Att kunna ta en liten tur i skogen med en termos kaffe och leta svamp- det är väl härligt. Den här hösten är det sambon som har stått för de flesta kantarellerna och jag passar självklart på att sno ihop en kantarellsoppa och en gott bröd.

Ljuvlig kantarellsoppa    
Kantarellsoppa

300 g kantareller, grovt skivade
1 finhackad gul lök
3 msk smör
6 dl hönsbuljong
3 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vitt vin
salt och peppar
Färsk persilja
Stek löken glansig, lägg i kantarellerna och låt steka med. Häll över buljongen och låt sjuda i 5 minuter, tillsätt sedan grädden och vinet, sjud vidare i ytterligare 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Mixa soppan med en stavmixer. Klipp över lite färsk persilja vid servering. 

Självklart ska man ju ha ett gott bröd till soppan, här kommer ett recept som är väl använt här hemma.
Gårdsbröd med frön
1 l fil
3 dl sirap
1 tsk salt
1 kg rågsikt
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor utan skal
4 tsk bitkarbonat
2 tsk bakpulver
Blanda alla ingredienserna och häll degen i smorda, avlånga formar. Degen kommer att vara kletig. Grädda i ca 1 timme i 150 grader. Kolla med sticka så de är klara.
Gårdsbröd med frön

Med lilla Nora i hemmet och älgjakten som är i full gång, så är det stilltje med byggandet. Så ni får hålla tillgodo med lite recept som förhoppningsvis inspirerar till att kavla upp ärmarna och sätta på er förklädet. I helgen hade vi besök av några av våra grannar så vi passade på att bjuda på en supergod efterrätt som vi i vår tur fick på en middag för några helger sedan. Väl värd att prova!!!

Pannacotta med Nutella och kanderade pecannötter 
1 dl Nutella
3 msk grädde
Röres ihop och hälls i botten på glasen

4 1/2 gelatinblad - läggs i blöt i 5 minuter
1 burk kondencerad mjölk, ca 400 g
5 dl grädde
Värm grädden och mjölken, men det får inte koka. Krama ur gelatinbladen och lägg i gräddblandningen. Låt svalna innan det hälls över Nutellakrämen. Låt stå i minst 4 timmar i kylen.
Karamelliserade pecannötter 
1 påse pecannötter
4 msk sirap
2 msk socker
2 nypor flingsalt
Hetta upp en stekpanna och blanda i sirap, socker och salt. Låt detta koka någon minut. Dela nötterna i tre delar och vänd ner i smeten. Lägg sedan smeten på ett bakplåtspapper på plåt och ställ in i ugn på 150 grader i 3-5 minuter. Passa noga så det inte bränns vid!
Dela i bitar och lägg ovanpå pannacottan tillsammans med hallon.
Ät och njut!!!






lördag 27 september 2014

En ny familjemedlem här på gården

Halloj
Nu har det varit ett litet uppehåll här på bloggen och anledningen till det är att våran lilla Nora har kommit till världen. En ny familjemedlem har kommit och vänt upp och ner på våra liv, men på ett positivt vis. Från att ha haft mycket tid för tex  renovering, bakning och matlagning, så har den tiden lagts på att ta hand om vår dotter. En ljuvlig varelse med mörkt, långt hår och och en blick som får vem som helst att smälta. I den mån jag hinner ska jag självklart fortsätta med bloggen, även om det kan ta lite längre tid mellan inläggen.

Nu när man ammar så behöver depåerna fyllas på och ett perfekt mellanmål eller snacks är dessa müslibars. I dessa svamp-, bär- och jakttider eller när man bara ska dra ut på tur i skogen ger dessa massa energi och tar  inte stor plats i packningen. Sambon har haft med dessa när han jagar och går långa sträckor med packning.
Müslibars
100 g blandad torkad frukt ( aprikos,russin, papaya)
100 g mörk choklad
150 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
5 dl havregryn
1 ägg
1 dl kruskakli
2 dl jordnötter

Grovhacka nötter och choklad. smält smör, rör i socker, sirap, havregryn, kruskakli och ägg. Blanda i frukt, choklad och nötter.
Tryck ut smeten i en form ca 24x24 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Låt kallna och ställ in i frysen 1 timme. Skär sedan.

Nu när man får äta som vanligt igen eller nästan iallafall, då ska det festas till i helgen. Brieosten ska fram tillsammans med majsbrödet och fikonmarmeladen. Chevrécremen ska göras, ugnsrostade grönsaker och marinerade charkuterier ska förberedas. Mums vilket kalas! Detta är en perfekt förrätt eller varför inte en tapas?
Marinerade charkuterier


Marinad:
4 msk olivolja
1 1/2 msk citronsaft
1 1/2 vitlöksklyfta
1 1/2 msk färsk, hackad basilika

150 g Lufttorkad skinka
150g Rostbiff

Lägg charkuterierna i marinaden och låt vila en timme.
Gör chevrécremen under tiden.

Chevrécreme
150 g chevréost
3 msk crème fraîche
Honung att ringla över

Mosa osten och blanda med crème fraîchen, smaksätt med salt och peppar.
Gör ägg av chevrécremen och ringla över honungen. Lägg på charkuterierna på tallriken. Klart att servera!

Ugnsrostade rotfrukter
Potatis
Rödbetor
Palsternacka
Morötter
Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en långpanna. Vill man inte ha rosa rotfrukter, så lägg rödbetorna på ena sidan av långpannan. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
Rosta i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.


Prova detta, ni kommer inte att ångra er!
Hörs snart igen!

söndag 7 september 2014

Brittsommar - en förlängning av härligheten

I går var en ny dag med solsken och värme väntar och ni som börjar känna mig nu, ni vet att jag njuter av värmen. I fredags bjöd jag över grannfrun och hennes barn på fredag tacos och vi kunde sitta ute tills solen gick ner. En helt underbar septemberdag. 
Sensommardrinken serverades ur denna ljuvliga
glasbehållare med kran från Åhléns.
Sensommardrink
Svartvinbärssaft
vatten
fruktsoda
apelsinklyftor
is
Som jag skrev i förra blogginlägget så är det dags för några recept innehållande äpplen. I vår trädgård har vi tre äppelträd som mognar i omgångar så äppelrecept tas tacksamt emot!
I går gjorde jag äppelmos, åååh så gott och enkelt att göra.

Gårdens äppelmos
3 kg äpplen
ca 3 dl socker
1 tsk askorbinsyra (göra att det håller färgen)
3 krm natriumbensoat (konserveringsmedel)
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en kastrull och låt koka upp. Äpplena ska koka sönder och bli till mos, vill man ha äppelbitar i sin mos, då behövs de inte mosas lite noga. Tillsätt sockret och rör tills det smält.Tillsätt sedan natriumbensoaten och rör. Sist men inte minst, askorbinsyran. Häll upp på rena varma burkar eller i plastburkar om äppelmoset ska frysas. Självklart styr man över sockermängden själv och om man vill ha natriumbensoaten i moset. Fryser man moset håller det i ett år iallafall. Jag har precis tagit fram en plasthink med äppelmos från förra året. 

Äppelkaka i avlång form
Äppelkaka i avlång form
75 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl fil
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Sikta i de torra ingredienserna och till sist smöret och filen.
Smörj och bröa en avlång form och häll i smeten.
Fyllning:
2 äpplen i klyftor
2 msk kanel
1/2 dl socker
Doppa klyftorna i socker och kanel och tryck ner dom i smeten. Grädda i 45 minuter i 175 grader.

Till nästa gång ska jag försöka mig på att göra egen äppeldricka, ett recept jag hittade i min mormors receptbok. Slänger ut receptet nu ifall någon har mycket äpplen man vill göra av med....

Mormors äppeldricka
1 kg äpplen
1 l kokat, kallnat vatten
5 g vinsyra
1 g natriumbensoat
Skär äpplena i skivor och lägg i en bunke, slå på vattnet och tillsätt vinsyran och natriumbensoaten. Låt stå i två dygn. Sila sedan och tillsätt 2-3 hg socker/l saft. Tappa upp drickan på rena flaskor.

Idag ska bb-väskan packas. Nej, jag har inte packat den.... Jag tror inte riktigt att det är på G än, men det är väl då det händer. Så fram med lilla checklistan och börja bocka av.
Jag ska även måla lite fönsterfoder idag. Jag har fått en liten uppgift som en höggravid ska klara av utan att värkarna ska ta fart. Sambon är på resa med jobbet och därför måste jag ta det extra lugnt. På eftermiddagen ska jag träffa mina syskon med alla barnen. I torsdags var det två år sedan vår mamma hastigt gick bort och vi syskon har träffats runt årsdagen för att umgås, äta, skratta, gråta och minnas, En fin liten tradition...


söndag 31 augusti 2014

Söndag- en dag som alla andra

Denna lilla grupp har fått sin plats på mjölkpallen.
Hösten har kommit och det roliga med det är att nu får jag plantera nya blommor igen... Bollkryss är en av mina favoriter, just för att de tål lite svalare temperaturer men också för att de är så otroligt vackra i all sin färgprakt. Några tips för att få bollkryssen att hålla lite längre. De ska vattnas så att jorden håller sig jämnt fuktig. Blir det för torrt trillar knopparna av. Vid kraftiga skyfall ska man komma ihåg att hälla bort vattnet i från krukan. 
Hos oss viker sig äppelträdens grenar sig tunga av all frukt de bär på. Jag har inte kunnat använda mig av äpplena på gården i den utsträckning som jag vill än, men mycket snart är de redo att plockas och då blir det äppelmos, kräm och äppeldricka i långa banor! Ja, en och annan paj ska väl också göras.





Idag är det söndag - en dag som alla andra, men framför allt dagen innan arbetet sätter igång igen och vad passar väl bättre att äta då och som sköter sig själv i ugnen? Jo, söndagssteken. In i ugnen och du  hinner med en massa andra saker under tiden...
Skinkstek 
Skinkstek

Ca 1,5 kg skinkstek
2-3 morötter
1 gul lök
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 buljongtärning
4-5 dl vatten
2-3 vitlöksklyftor
Svamp, champinjoner eller kantareller
Gör några hål i steken och tryck in skalade vitlöksklyftor.
Bryn steken runt om i smör. Salta och peppra. Skala och skär morötterna i slantar. Skär löken i klyftor.Lägg sedan i alla grönsaker, buljongtärningen och vattnet. Ställ in i ugnen. 150 grader i ca 2 timmar. Använd en köttermometer för att få den rätta innertemperaturen, ca 70 grader.
Servera med kokt potatis, gelé och gräddsås, gjord på skyn som blir kvar. 
Gräddsås
Sila av skyn och häll i en kastrull.
Häll på grädde, soja och ev. lite salt och peppar.
Red av med maizenaredning.
Ät och njut!!

Självklart ska vi ju ha något sött efter maten också... Ett snabbt, gott och enkelt bakverk att göra är ju rulltårta. Här är en rulltårta smaksatt med banan och Nutella.

Rulltårta med banan och Nutella
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 mosad banan
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den mosade bananen och sikta i de torra ingredienserna och häll i vattnet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter på 250 grader.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret från kakan och bred på Nutellan när kakan svalnat något. Rulla ihop, skär och njut!

Dags att tjuvkika på huset... Vi håller fortfarande på med fasaden men snart sätter vi fart inne igen. Peter är den som drar det tunga lasset medan jag vaggar fram och gör de lättare sysslorna. En månad kvar tills babyn kommer och jag ska njuta av de fina höstdagarna som är. 
Fotograf: Sandra Williamsson Zetterqvist

Huset före
Huset byter fasad och färg







söndag 17 augusti 2014

Välkommen höst...(fast jag tar gärna några soldagar till...)

Hej alla därute!
Från en temperatur på 30 grader har jag nu 16 grader på min termometer här i Söräng. Solen lyser med sin frånvaro men jag känner ändå ett lugn, för sol och värme har vi ju verkligen fått i sommar. Denna värme har gjort att jag inte riktigt orkat med eller haft lust med alla projekt som var tänkta, men jag har ju faktiskt haft semester med sol, bad, drinkar och grillkvällar. Nu sprakar brasan inne och det känns ganska okej att välkomna hösten och dess charm. För visst är det väl mysigt att vi kan börja tända ljus, se färgskiftningarna på träden och ta reda på alla äpplena som ligger på marken och skriker:  -Gör äppelkaka av mig!
Här kommer ett recept på just äppelkaka, som är så enkelt och så gott!
Äppelkaka i långpanna
4 ägg
4 dl socker
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl gräddmjölk
100 g smält smör
Äpplen i klyftor

Vispa ägg och socker. Sikta i de torra ingredienserna. Skala äpplena och skär i klyftor, doppa dom i socker och kanel. 
Smörj och bröa en stor långpanna. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Gräddas i 175 -200 grader i 20-25 minuter.
Denna kaka kan ätas som den är eller som efterrätt med vaniljsås. Perfekt att ha i frysen när man får oväntat besök i höstmörkret.
Bananpaj med maräng
Bananpaj med maräng
Pajdeg:
175 g smält smör
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl socker
Blanda alla ingredienser och tryck ut degen i en pajform, förgrädda skalet i 10 minuter i 175 grader.

3 mosade bananer breds på det förgräddade pajskalet.

3 äggvitor vispas till skum
1 dl röres i
Bred marängen på bananen och grädda i ytterligare 20 minuter.
Servera med vaniljvisp.
Ät och njut!

Förberedelserna inför det kommande lilla knytet är i full gång och byrån till bebisen är klar. Här är före- och efterbilderna:

Före
Före











Det färdiga resultatet. Färg: ljusgrå
Nu är barnkläderna på plats och snart ska bb-väskan börja packas. Nästa gång kommer mer bilder från huset och fler recept på vad du kan göra med äpplen.


fredag 8 augusti 2014

Dags att börja skörda

Trots min skötsel av trädgårdslandet, finns det saker som trivs och växer där. Sockerärtorna, persiljan, oreganon, dillen och salladen har växt över förväntan. Jordgubbarna får jag bakläxa på...de behöver bättre behandling till nästa år, men plantorna har växt till sig bra. Jag har fått smultronplantor av grannen och nu ska dom ner i jorden, smultronen är vita och kallas Snowwhite och de blir stora och jättegoda.
Persiljan har klippts ner och frysts in i småpåsar,
 perfekt att ta fram under de kalla vintermånaderna.
Persilje- och vitlökssmör
Smör - rumstempererat
Pressad vitlök
Klippt persilja
Flingsalt
Blanda ihop allt och lägg i plastfolie, forma till en korv.
Lägg kallt i kylen. Servera med en god köttbit eller på en majskolv.

Sockerärtor slungad i smör
Sockerärtor
salt 
vatten
smör 
flingsalt
Koka upp lättsaltat vatten, lägg i sockerärtorna och koka i ca 2 minuter. 
Ta några klickar smör och slunga runt. Avsluta med flingsalt.

I affärerna börjar man se kräftpaketen i frysdiskarna och visst blir man lite sugen på de goda skaldjuren?! Ett Tips! Koka en ny kräftlag och dina kräftor kommer bli såå mycket godare!

Kräftlag
2,5 l vatten
2 sockerbitar
1 dl grovsalt
4-5 dillkronor
Låt lagen koka i 10 minuter, plocka sedan upp dillkronorna. Låt lagen svalna. Lägg sedan ner kräftorna och låt ligga i ca 5 timmar.

Både hallon och blåbär börjar mogna ute nu, just i denna kaka är det blåbär, men säkert supergod med hallon. Därför blir min nästa kaka en hallonkaka i långpanna.

Blåbärskaka i långpanna
5 ägg 
4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör - kylskåpskallt

Till garnering:
Pärlsocker 
Ca 4 dl blåbär
Vispa ägg och socker. Tillsätt mjölet och bakpulvret, blanda.
Smörj och bröa en långpanna 25x35 cm och häll i smeten. Strö över blåbär och hyvla sedan över smöret. Strö över pärlsockret och grädda sedan i 200 grader i 20-25 minuter.
Blåbärsrutor
Ha en fin helg! Till veckan är min semester slut, men snart börjar en ny sorts ledighet, då jag ska vara mammaledig till vårt nya tillskott i familjen.