onsdag 14 maj 2014

Utsidan såväl som insidan räknas...

Hej på er!
Huset börjar få tillbaka sin gamla stil.

Det är glest mellan inläggen nu och jag önskar att jag hade mer tid till att skriva. Men ni får hålla tillgodo med det som bjuds. Här ligger vi inte på latsidan som ni vet.... 
Just nu har vi avslutat brädfodringen på ena gaveln och resultatet ser ni här.



På insidan av huset håller vi på med eldragningen och innergolv har lagts tillbaka i vårt sovrum. Skissen på Klaras och nya babyns rum börjar ta form och jag riktigt längtar tills jag får sätta tänderna i tapetkatalogerna!
Blivande sovrummet
Smått är gott

Första skörden här på gården blev några salladsblad. Som sagt vi börjar i liten skala. Nu väntar jag på att det ska börja grönska i landet....
I fönstret trivs lukt- och sockerärtorna











Det är kalastider här på gården, så recept på en massa gofika kommer, så håll ögonen öppna.

Morotskaka i långpanna
4 ägg 
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bitkarbonat
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl olja
6 dl rivna morötter
Garnering:
100 g philadelphiaost
100 g smör
3,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst, blanda de övriga ingredienserna till en smidig deg, tillsätt sedan oljan och morötterna. Häll smeten i en liten långpanna, klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 1 timme i 150 grader. Låt kakan svalna. Blanda ihop ingredienserna till glasyren till en mjuk kräm och bred över den kalla kakan. Sikta på kanel och garnera med fint rivna morötter. Kakan går att frysas.

Slänger ut en till favorit som jag har bakat sedan jag var barn, faktiskt en kaka som jag alltid har kunnat receptet på...
Banankaka


Banankaka
2 ägg
2 dl socker
3 mosade bananer
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk 
100 g smält smör

Vispa ägg och socker och rör i de andra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret och mjölken sist. Smörj och bröa en rund form. Gräddas i ca 40 minuter i 175 grader.

Ät och njut!!!
Sätt er på en filt i solen, för till helgen kommer värmen in över vårt vackra Hälsingland!

måndag 5 maj 2014

Att kunna unna sig

God morgon

säger jag med en  liten gäspning. Nu är helgen jag längtat efter över. I fredags styrde vi kosan mot Stockholm för en helg med shopping, restaurangbesök och musikalen Priscilla Queen of the desert musical

Oj, vilken helg vi haft. Nio tjejer som faktiskt kommer överens och enas, det är inte lätt att samordna en sån här resa, men vi grejade det. 
På vägen ner stannade vi och åt lunch med sjöutsikt och mousserande vin.

Kycklingsallad med sjöutsikt
Krydda och ugnsstek kycklingfiléer.
Dela dom i mindre bitar och blanda dom med majonäs, det ska bli kladdigt.
Koka pasta penne, låt svalna. Tillsätt sedan 3 msk paprika pesto, en liten burk med svarta oliver utan kärnor. Skiva sedan en liten rödlök tunt. 
Gör en bechamelsås ( margarin, mjöl, mjölk) och smaksätt med salt, curry och peppar. Låt såsen svalna. Blanda sedan i såsen med pastan och tillsätt sist kycklingen.
Serveras med ett gott, färskt bröd.
Supergott!

Tapas när den är som bäst
Kan gott rekommendera tapasrestaurangen sangriatapasbar. Den ligger vid Vanadisplan (St Eriksgatan) och är en tapasbar med goda tapas. Deras oliver är gudomliga! Portionerna är större än vad jag är van vid, vi tog två och en halv rätt och blev proppmätta. 

Den här resan har varit planerad sedan länge och nu är vi taggade på att ordna en till. Vi pratade mycket om att just kunna unna sig och faktiskt åka iväg och göra något som fyller på energiförrådet, för ofta blir det bara prat... Att ha några saker om året att se fram emot, tror jag är viktiga för oss alla. Det behöver inte vara en utomlandsresa, utan något som får oss att må bra. En date med kärestan, ett biobesök, en middag på favoritrestaurangen eller en storstadsweekend. Jag försöker göra saker och resor med mina vänner, när inte min sambo har lust eller tid. Men det betyder inte att man ska strunta i att göra saker eller resor med sin partner eller familj. Det är viktigt att även få tid med sina käraste, just i dessa stressade tider. Att kunna unna sig ledig tid med de man älskar, vänner eller familjen, ja, de som fyller på energiförrådet.
Min nästa resa är bara inom några veckors tid, då far jag till Barcelona!



tisdag 29 april 2014

Gården väntar tillökning

Det spirar och gror här på gården. Både i trädgården och i mig... I slutet på september får gården tillökning och småfötter kommer att springa på gräsmattorna på somrarna här framöver. 
I trädgården har ett grönsaksland plöjts upp och jag har börjat att så. Jordgubbsplantorna är nere i jorden och så småningom kommer de röda bären att ligga på våra frukosttallrikar med mjölk och hårt bröd.

Trädgårdslandet 
 I bakgrunden ser ni vårt projekt, nu är det dags för den nya fasaden att komma på plats.

Pallkragarna har fått sin plats och även de har frön som växer. Det är där jag kommer att hämta min färska kryddor och sallad. Underbart med närproducerade grönsaker, bär, frukter och kryddor! Man behöver ju inte göra allt i så stor skala till en början, men just nu flödar energin så jag passar på i år, för nästa sommar passar jag barn, som inte ska stoppa jord och andra saker i munnen....
Pallkragarna
När man har många som hjälper till här på gården, bjuder jag gärna på fika och självklart ska ni få ta del av receptet. I helgen bjöds det bland annat på Lyxsnoddas.

Snoddas 

4 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 mosad banan
100 g mörk, hackad choklad
6 msk hett vatten

Vispa ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Tillsätt sedan bananen och den hackade chokladen, samtidigt som du tillsätter det heta vattnet. Vänd runt till en slät smet. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, 25x30cm. Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Låt kakan svalna.
Glasyr:
75 g smör
4 msk kaffe
2 msk kakao
4 dl florsocker

Smält smöret och rör i resten av ingredienserna till en slät och blank smet. Bred ut glasyren på kakan och strö på kokos.

Det härliga varma vädret gjorde att vi blev lite törstiga, så jag blandade lite drinkar och bjöd på. En sommarfavorit är Gimlet. Få ingredienser, men himla fräsch!
Gimlet
4 cl gin
4 cl Roses Lime
Krossad is
Gimlet


Färska limeklyftor som muddlas












I helgen åker 8 tjejer ner till Stockholm för att se Priscilla på Göta Lejon, bo på hotell och äta gott. Vi tar en liten roadtrip som startar på fredag Jag ska bjuda  tjejerna som åker med mig på lunch och receptet kommer på fredag till er. Ha det gott så länge!

fredag 18 april 2014

Glad påsk

Påsken och ledigheten  har äntligen kommit till gården. Även påskharen har varit på besök som den brukar och lyckan är total! Det var en liten småstressad påskhare som sprang runt med alla äggen här på gården, när Klaras taxi svängde in på gårdsplan. Hukandes bakom en vedhög fick påskharen gömma sig medan Klara lugnt gick in. Påskharen sprang / skuttade då vidare med andan i halsen och med kartan i högsta hugg vidare, för uppdraget måste ju slutföras... Kartan skulle ju till postlådan och att ta sig förbi en nyfiken 8-åring som undrade vad jag (påskharen) höll på med, är inte det lättaste... Men skam den som ger sig, den här påskharen är påhittig och fintade 8-åringen och årets äggjakt är slutförd och påskharen, ja den är slutkörd. Nu är det vila som gäller....


 I går kväll var vi på kalas och jag hade gjort Twixkakor som blev väldigt omtyckta, så här kommer receptet.

Twixkakor
Twixkakor
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g rumstempererat smör

Kola:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl sirap

Garnering:
200 g smält mjölkchoklad

Blanda alla ingredienserna till botten, smöret ska inte smältas.
Tryck ut degen i en 30*40 cm form. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Koka kolan tills man kan göra en kula av den, den ska inte vara för hård. 
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. 
Smält mjölkchokladen över vattenbad och bred ut över kolafyllningen. Låt stå svalt, men inte allt för länge, det blir svårt att skära fina bitar då. Ta ut kakan från kylen och dra med en gaffel för att få fina mönster i kakan.
Ät och njut!

Ha en fin påsk och stick ut näsan i solens sken, för den kommer snart!
Klara på sin nya studsmatta

onsdag 16 april 2014

Godbitar inför påsk

God morgon!
Många är ute nu i sina trädgårdar och krattar och klipper buskar och träd. Jag skickade upp sambon i äppelträden för att snygga till dom... kvar på marken blev en massa kvistar och istället för att kasta bort dom, så hamnade de i en glasburk och de står i blom nu, lagom till påsken. Underbart att få en försmak av vad som komma skall ute i trädgården. Så ta tillvara på kvistarna och få fina blommor inne, som faktiskt står länge!

Ett skepp kommer lastat... ja, eller det kom en lastbil...med en massa bräder, spik och isolering. Snart ska fasaden bytas och huset kommer att få en helt ny prägel. Inne i huset fortgår arbetet med att osb-skivor och gipsskivor ska upp på väggarna. Det är kul att se när förändringarna faktiskt går att se, det var inte så länge sedan vi skottade spån och vägde av golven. Ett steg i taget, en dag i sänder och till jul ska adventsstjärnorna hänga i fönstren... det är iallafall min högsta önskan...
Framtida skåp till köket?

Utöver trädgården och huset har jag några småprojekt på gång. Jag skrapar bort färg på ett skåp som kanske ska få en plats i köket och så lite målning av möbler. Det är kul att kunna använda gamla möbler och ge dom lite nytt liv och så får de vara med ett tag till, för kvalitén på dessa saker är ofta mycket bättre än dagens fanér och spånskivor. 

Idag får ni njuta av flera recept som jag hoppas ni har nytta av i dessa tider, nu när påsken närmar sig.

Dagens recept:

Rabarberkräm med kanel
Det här är en favorit som jag är uppväxt med. Mammas rabarberkräm med kanel på, mums! Ett perfekt mellanmål till en hungrig mage. Jag brukar alltid ta lite extra rabarber  när den tiden kommer, skära ner i bitar och frysa in. Kanon att ha i frysen för att ta fram och göra en rabarberkräm av. 

Rabarberkräm
Rabarber
potatismjöl
vatten
socker
kanel
Ta fram en kastrull och lägg i rabarbern, häll på lite vatten. Rabarbern avger ganska mycket vätska, så ta bara lite. Koka tills rabarbern har mjuknat och faller isär. Vispa ihop potatismjöl och vatten till en redning. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt redningen under omrörning, rör tills krämen tjocknat. Tillsätt sockret och kanel om man vill.
Klar att äta, varm som kall.

Fågelnästen
Påskägg
Cornflakes
Rispuffar
Ljus choklad

Smält chokladen och rör ned cornflakes och det puffade riset. Klicka ut små fågelbon och lägg genast dit äggen så de fastnar i chokladen.
Låt dessa stelna. Kan ätas som de är eller kan användas som dekoration på efterrätter eller på påsktårtan.
Det går även bra att använda sig av salta pinnar och doppa dessa i choklad och forma nästen.

Falsk toscakaka
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Falska toscakakor
2 krm salt
175 g smält smör

Vispa ägg och socker och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Smält smöret och blanda ihop smeten. Använd ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 12-15 minuter. Under tiden kokas toscasmeten ihop under omrörning.
Ta ut kakan och låt svalna något och bred sedan ut toscasmeten över kakan och grädda ytterligare 10 minuter eller tills toscan har fått färg.
Skär i små bitar och Njut!
Toscasmet:
75 g smör 
2 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos

  Nu håller vi alla tummar och tår för en fin och solig påsk....

lördag 5 april 2014

Pizzabakning à la Söräng



 God morgon!
 I dag är en härlig dag. Jag får besök av min kusin Malin och hennes familj och självklart ska då bakas pizza i bakugnen. Det ska snart börja eldas...
Släkt är ju inte något man väljer, däremot sina vänner. Malin är en av de släktingar jag umgås mest med och är faktiskt en av mina bästa vänner, så jag ser fram emot kvällen och deras sällskap. I går förbereddes efterrätterna. Det blir en efterlängtad Crème Brulé och Svärmors Kladdkaka. Båda efterrätterna går utmärkt att förbereda dagen innan.

Crème Brulé
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
2 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
2 msk socker
6 st äggulor
Råsocker eller brun farin till det knäckiga skalet.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, blanda med mjölken, grädden och sockret i en kastrull. Låt detta koka upp. Vispa upp äggulorna i en separat bunke och tillsätt äggsmeten under kraftig vispning, lite i taget, så det inte blir äggröra.
Häll upp smeten i 6 st portionsformar och ställ i en form. Häll på vatten så det täcker ca 2 cm upp på formen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills krämen stelnat. 200 grader.
Ställ i kyl. Vid servering, strö på sockret och bränn av med brännare eller använd grillfunktionen i ugnen. Bara så ni får en knäckig yta.
Färdig att serveras!

Inne i huset håller väggar på att sättas upp i vardagsrummet och eldragningen har förberetts. Hjälp vad många uttag man behöver och det gäller att tänka till när det är dags för själva dragningen! Man ska ju ha lite koll på var man ska ha alla saker...
Uppe i ett av sovrummen är golvet inlagt, det med breda planken. Det har hyvlats, så det behöver en behandling innan det börjar användas. Frågan är hur och vad man ska göra med det, TIPS mottages tacksamt!
Ha en fin dag i solens sken!!!

söndag 30 mars 2014

Flottarleden- den vackra leden

God morgon!

Vilka härliga dagar vi har haft med sol och värme. Grillen har använts och vårblommorna har planterats.








I går var jag och några av mina tjejkompisar ute på en liten utflykt. Vi packade ryggsäckarna med kaffe, nybakt kaka, saft och någon tog med sig vin och så promenerade vi. Vi gick Flottarleden fram och tillbaka. Vi började här i Söräng och gick till Runemo och vände. Solen verkligen gassade och vi  njöt av vår promenad.
Flickor på tur
Anna intar vätska...
 På vägen dit hade vi två pauser, det är ju viktigt med vätska, i alla former,  när det är så varmt.... Leden följer hela tiden vattnet, så vyerna är fantastiska. Denna led tar ca 45min till 1 timme att gå enkel väg. Men man ska ju passa på att stanna upp och njuta av denna fantastiska natur vi har här, så ha god tid på er när ni ger er iväg. Väl framme i Runemo fanns grillplats med bänkar och en utomhustoalett. Vi var väldigt nöjda med att få stanna en stund och fylla på med lite energi, kaffe och hallon mazarinkaka.

Hallon mazarinkaka
175 g smält smör
75 g riven mandelmassa
1 ägg
8 droppar bittermandelolja
1,5 dl mjölk
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Glasyr:  1 dl florsocker och 0,5 dl hallonsylt. Röres ihop och  breds på den avsvalnade kakan.

Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandeloljan och mjölken. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, 24cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i 30 -40 minuter.
Hallon mazarinkaka
När vi kom tillbaka till Söräng var grillen tänd och vi kunde börja med middagen. Sammanfattat, en toppendag som kommer att göras om i höst. En tradition ska det bli...