torsdag 13 mars 2014

Våren har kommit till Söräng

Våren är på väg och ljuset med den. Här på gården är vi tacksamma för att det börjar torka upp...när man bor på landet är inte allt asfalt, tack och lov.. men vi har den förbaskade leran. Det som inte släpas in, fastnar under skorna eller på bilen, för att inte nämna barnens kläder. Så nästa vår tänker jag anordna gyttjebrottning och för de som vill, lerbad, för det ska ju vara så bra för hyn....Ja, det finns nåt för alla här på gården.... Tycker man om att snickra och måla, välkomna hit!

Men trots denna tidiga, leriga vår så är det ju underbart att se de första tulpanlökarna titta upp ur jorden och få gräva fram plattor som gömt sig under lager av gräs, små saker som gör mig lycklig och förväntansfull. För våren måste nog vara den årstid som är bäst, den som leder till något ännu bättre...sommaren.

Fönsterna har kommit på plats
Här hemma är det full fart framåt! Våra fönster har kommit och de har börjat sättas in, en underbar känsla att se att vi börjar att bygga upp och inte riva, vi har kommit en bra bit på väg och min dröm om att fira jul i huset, kanske, kanske kan bli sann....
Svärfar kan riva han...




Lite röd panel på det här huset så...

Mycket arbete återstår och trädgården börjar vakna till liv. Jag har börjat att så, för jag har en dröm om en trädgård med kryddor och grönsaker. I år tänker jag börja lite smått, man är ju trots allt nybörjare...
Men arbetet i trädgården har faktiskt redan börjat, krattan har tagits fram och gamla växter rensas bort. Det blir spännande att se vad som finns i de gamla rabatterna. 
Nu är bara att vänta

lördag 1 mars 2014

Nä, vi ligger inte på latsidan

Köket har fått golv
Hej å hå vad tiden flyger fram. Februari är förbi och det har blivit så mycket ljusare ute. 
Vi jobbar på som vanligt på vår gård. Rörmokaren har varit här och dragit slangar och rör både här och där, så badrummet uppe har börjat tagit form, eller ja, vi har bestämt vart allt ska sitta... det är långt kvar tills jag får ta mig ett bad däruppe. Nu ska vi sätta igen golvet i pannrummet och väggar ska reglas upp.
 Allt tar sin tid och jag känner att vi är inne i ett stadie där inte jag kan göra mycket mer än att städa och plocka upp efter andra.
 Ja, vara hantlangare då...
All el har försvunnit och ny ska dras fram så småningom.
När vi har rivit väggar i huset har vi hittat både det ena och det andra, i köksväggen hittade vi en massa gamla kläder. Små hängselbyxor, en liten kavaj och små shorts. Tyvärr var allt råttätet.
Gamla kläder












 Det är kul att riva och hitta "fynd". På övervåningen fann jag, gömda bakom skivor, fina spegeldörrar i härliga färger. Med lite tid, kärlek, färg och nya handtag så får de stanna kvar i huset. 
Nu ska jobbarkläderna på, men ni måste ha ett recept först. En god musli som ni kan göra på sportlovet och som barnen tycker om.





Müsli
Gårdens müsli:
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
1 dl hasselnötskärnor
1,5 dl råsocker
2 dl torkade bär (Aprikoser, russin, ananas) finns färdiga påsar
2 dl vatten
6 msk olivolja

Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke, förutom de torkade bären.
Blanda vatten och olja och stänk över de torra ingredienserna. Bred ut blandningen i en långpanna och rosta i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Rör om då och då så müslin får fin färg. Tillsätt till sist de torkade bären.

Nu väntar en dag av arbete i huset och en kväll med melodifestivalen med goda vänner. Man måste ju komma ihåg att belöna sig själv med lite ledighet ibland, även fast sambon tycker att det är lite för mycket belöningar jag tar ut....
Ha det gott där ute!!





onsdag 19 februari 2014

I OS-tider behöver vi fylla på med energi

God morgon!

Nu i OS-tider när vi sitter bänkade framför tv.n och hejar fram våra svenska landslag, behöver vi något med energi i.
1.Semla 2. Bulle 3. Philadelphiabulle 4. Krämbulle

Det börjar närma sig sportlov och därmed semlans dag. Jag har såklart tjuvstartat och vad nöjd jag är med det! Det är första gången jag provar att göra semlor men det kommer definitivt inte att vara den sista, de blev så himla goda. Jag gjorde vanlig vetedeg, men dubblade satsen, för det är ju lika bra att göra mycket när jag väl tar mig tid att baka. Så nu finns det bullar, semlor, bullar med vaniljkräm i och svärmors philadelphiabullar som jag också lägger ut receptet på.

Semlor                                  
1 sats vetedeg                                              



Rulla släta bullar i önskad storlek. Jäs i 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg med en skvätt mjölk i. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna. Skär av ett lock och gröp ut lite av bullen. Spar innehållet.
Fyllning: 
Mandelmassa
Vaniljsocker
Mjölk 
Bullrester
Vispad grädde

Blanda allt med en elvisp tills det blivit ganska slätt. 
Fyll semlan med mandelmassan och avsluta med vispad grädde som spritsas ut. Sätt tillbaka locket och sikta över florsocker. Tycker man inte om mandelmassa, byt ut till vaniljkräm och grädde.

Svärmors philadelfiabullar
100 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
750 g mjöl

Smält smöret, blanda ut jästen med sockret. Värm smör och mjölk tills blandningen blir 37 grader. Häll i jästblandningen. Tillsätt salt och mjöl och arbeta degen tills den blir smidig, har man ingen köksassistent, kan degkrokarna till elvispen användas. Låt degen "puffa till sig" lite innan den ska i långpannan. Smöra och mjöla ett bakplåtspapper och lägg ut degen i långpannan. Låt den jäsa i 30 minuter. Gör fyllningen.
Fyllning:
200 g philadelphiaost
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rör ihop allt.
Gör små gropar med 5 cm mellanrum och spritsa i vaniljkräm. Dra ihop degen. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Gräddas i 200 grader i ca 10 minuter.

Krämbullen är fylld med en vaniljkräm. Gör vanliga rundbullar och låt jäsa. Peka hål i bullen och fyll med vaniljkräm. Pensla med ägg och grädda. Pensla med smält smör och doppa i socker.

Hoppas ni fått lite inspiration till att höja er energinivå... och heja Sverige!

fredag 7 februari 2014

Äntligen fredag


God morgon!
Uppe med tuppen för att skicka dottern till skolan. Idag väntar en efterlängtad massage. Jag var iväg första gången förra veckan, efter en timmes knådande kände jag mig nästan som ny, så underbart skönt, så jag beställde fort en ny tid. Detta är väl något som alla borde gå iväg på, att kunna unna sig det här, är en lyx i min vardag. Så det kan inte vara bättre än så att avsluta arbetsveckan med en timmes massage.
I dag bjuder jag er på en kyckling- och baconpaj och en smaskig fisksoppa med saffran.

Kyckling- och baconpaj
Kyckling- och baconpaj:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2 msk vatten
Kör allt i en matberedare och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt i 30 minuter. Nagga botten och förgrädda i 10 minuter i 225 grader.
Fyllning:
140 g bacon
2 st kycklingfiléer
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
salt och peppar
1 dl riven ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
Strimla baconet och tärna kycklingen. Skölj och strimla purjolöken. Fräs baconet- Tillsätt kycklingen och bryn den. Blanda i purjon och pressad vitlök och låt fräsa i några minuter. Krydda med curry, salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet och strö över ost. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll det över pajskalet. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.

När det är fredag, är det här, som i många hem, en kväll med mys och god mat. Tacos är inte på menyn ikväll, utan en god fisksoppa med saffran och annat gott i. Toppad med aioli och ett gott vitlöksbröd.

Fisksoppa med saffran:

6-7 st okokta potatisar skärs i lagom stora "ätbitar"
1 klyfta rotselleri skärs i små tärningar
4 st morötter skärs i slantar
1 Purjolök skivas
Hacka ca 3 st vitlöksklyftor
1 pkt saffran
2-3 dl vitt vin
2-3 st fiskbuljongtärningar och vatten
3 dl grädde
1/2 färsk lax skärs i stora tärningar
500g oskalade räkor
1 påse frysta pilgrimsmusslor
dill till garnering
Bryn potatis, rotselleri och morötter i olja. Blanda sedan i purjolök, vitlök och saffran. Låt detta fräsa tillsammans.Häll sedan på det vita vinet och buljongen. Puttra tills potatisen knappt är mjuk. På slutet läggs laxen, räkorna och musslorna i och grädden hälls på. Smaka av med salt och peppar.
Om man inte vill äta musslor, byt ut dessa mot en vit fisk, t ex sej eller torsk.
Toppa med en dillkvist och servera med en aioli och ett gott vitlöksbröd.

Saffranssoppa med fisk och potatis
Foto: Anna Huerta
Med dessa recept önskar jag er en härlig fredag!

söndag 2 februari 2014

Hem till gården: Ett hus tar form

Hem till gården: Ett hus tar form: Efter att ha rivit upp alla golv, skottat spån och rivit väggar, har vi hittat historia. Det finns i väggarna. Vi har skalat av lager av his...

Ett hus tar form

Efter att ha rivit upp alla golv, skottat spån och rivit väggar, har vi hittat historia. Det finns i väggarna. Vi har skalat av lager av historia. Gamla tapeter, som i dag nästan är modern till gammal panel med någon slags väggmålning på och till sist breda plank som en gång varit golv och nu sitter på väggen. Det är härligt med historian i gamla hus, hur de byggde förr i tiden och tog tillvara på allt från gamla kläder till spån för att isolera med.
"Detta golv blev in lagt den 9 oktober 1897"

 Vi har gjort allt själva hittills, med hjälp av våra nära och kära förstås.
Peter börjar  bli trött i armarna...
Nu har vi kommit så långt att vi lagt in innegolv i hall och vardagsrum, äntligen! Nu väntar vi på rörmokaren och elektrikern för att kunna gå vidare.

Golvet tar form











Jag måste tacka alla som tar sig tid att läsa min blogg och bakar de saker jag lägger ut recept på. Det är riktigt kul när ni kommer fram till mig med positiv feedback eller tar kontakt med mig om frågor kring recepten. Då känns det som jag har nått ut till er.
I går var det faktiskt en av er som läser bloggen som frågade efter receptet på mitt tunnbröd. Hoppsan! Det har jag alldeles glömt bort att lägga ut. Så här kommer det och naturligtvis behöver ni inte en bakugn för att göra detta bröd. En vanlig ugn går alldeles utmärkt.

Mormors tunnbröd
1/2 l mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
3 1/2 dl kornmjöl
3 1/2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl / mer kornmjöl
+ 2 dl till utbakningen

Gör så här:
Rör ut jästen i mjölken, max 37 grader, tillsätt saltet och mjölsorterna. Knåda degen och dela den i 20 bitar innan de jäser under bakduk i 30 minuter.
Kavla ut bollarna en och en. Använd en vanlig kavel först och avsluta med kruskaveln. De ska vara väldigt tunna, så prova er fram. Man kan grädda 2 st/ plåt.  Gräddas på het plåt 
3 -5 minuter i 300 grader.
Mormors tunnbröd

fredag 24 januari 2014

Livet på landet en kall dag...

God morgon alla där ute i kylan. Jag vaknar till en termometer som visar - 25 grader kallt och ja, det är kallt, alldeles för mina fötter mot en dragit golv och alldeles för kallt för våra vattenledningar i badrummet. De har under natten frusit, det som är fortfarande är positivt är att vi har vatten i köket. Men toalett och dusch är inte att tänka på. Så vilken tur att vi har utedass....
Jo, tro det eller ej, det har används idag. Med ljus, toalettpapper och en handduk klädde jag på mig mina varmaste kläder och gick dit. Det är en mysigt dass vi har, med tre sitsar och en liten sits för barn. Det finns ett fönster och några gamla bilder och skyltar hänger dekorativt på väggarna. Det är inte isolerat på nå vis, självdrag kallar man det visst och ja, nöden har ju ingen lag....
Symaskinsbordet har fått sin plats
 under gårdens äppelträd.
Så nu är det bevisat, det går att använda i alla väder och i alla kläder.... Jag föredrar nog sommaren ändå.

Men trots kylan så är det en vacker dag därute. Så jag far till Alfta för en promenad och dusch.

Idag väntar mer förberedelser inför ett barnkalas. Vi ska göra vimplar, så det blir en eftermiddag med pyssel.
Passar bra såhär i kylan. Bilder på vimplarna kommer sen.
Ha en fin dag där ute!